Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямото коледно пазаруване продължава, какви са правата ни като потребители?

Габриела Руменова от "Ние, потребителите" с полезни съвети

| обновено на 19.12.23 в 10:35

Голямото коледно пазаруване започна, а с него - капаните и нелоялните търговски практики. Как да не се окажем ощетени като потребители ни съветва Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". 

В интервю за Радио Варна Руменова даде съвет да не се водим по размера на процента на отстъпката и по ниските цени, които обявяват търговците. При пазаруването на подаръци онлайн потребителите да обърнат внимание на крайната цена, която ще платят за стоките в е-кошницата и за доставката, ако се предвижда тя да бъде таксувана. Търговците са длъжни да посочат тази цена в непосредствена близост до бутона за потвърждаването на поръчката и да обезпечат това ние изрично да имаме възможност да дадем информирано съгласие с условията за покупката, след като действително сме се запознали с тях. 

Когато витрините са красиво украсени и искаме да зарадваме най-близките, търговците се възползват от това. Укоримо е, когато с нелоялни практики, спестявайки за нас важна информация по отношение на условията на сделката или на стоките и услугите, които предлагат, ние взимаме едно неинформирано решение на базата на данните, които търговецът е преценил, че ще ни предостави, подчерта Руменова. Тя допълни, че когато сметнем, че информацията, дадена ни от търговците, се окаже оскъдна, да настояваме да получим подробности с фокус върху това, което ни интересува.

Руменова съобщи за актуална нелоялна практика. Електронни магазини посочват, че клиентите могат да избират между безплатна доставка при взимане на онлайн покупката от физическия магазин на търговеца и получаване в офис на куриерска служба или на адрес срещу съответното заплащане. Когато обаче потребителят е натоварил покупките си в кошницата и остава само да посочи в кой физически магазин да бъдат доставени, се оказва, че в момента „до някои обекти“ такива доставки не се извършват. При смяна на адреса с този на друг магазин на търговеца излиза същото съобщение. Така на практика човек трябва или да се откаже от покупката, или да заплати за куриерски услуги. Или пък да извърши допълнителни разходи и да добави още няколко артикула, за да достигне минималната сума от 80 лв., например, над която доставката става безплатна.

Когато избираме за подарък ваучер, трябва да обърнем внимание на това дали той е поименен и може ли да се отстъпва на друго лице. Друг важен момент е да се поинтересуваме за срока му на валидност. „Може да се окаже, че сме си купили чудесен ваучер, но той да важи до края на януари, а човекът, на когото го поднасяме, да няма възможност да използва услугата или да посети културното или спортното събитие, което е планирано за тази дата. Затова е добре, когато избираме такъв подход, да видим с какъв хоризонт може да се използва този ваучер.“, подчерта Руменова.

Да търсим правата си и да бъдем активни посъветва още потребителите Габриела Руменова. Да не резервираме директно през социалните мрежи, докато сърфираме в интернет, а ако правим резервация, да знаем кой е човекът или фирмата отсреща. Обяснения от типа: "Обадете ни се, като пристигнете, ние ще ви упътим" будят съмнение, каза още Руменова. Търговецът трябва да дава точен адрес, а ние лесно да се ориентираме къде се намира той или фирмата, която представлява. 

Целия разговор на Иван Барбов с Габриела Руменова чуйте в прикачения звуков файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Рисунки от Късната античност откриха при разкопките на ул. "Преслав" във Варна

Рисунки от Късната античност, наподобяващи съвременните графити, откриха при разкопките на улица "Преслав" тази година. Една от следите е разкрита върху фрагмент от тухла, а другата - върху елинистична керамика, обобщи за Радио Варна д-р Христо Кузов от отдел "Археология" в Регионалния исторически музей във Варна.  "Досега сме открили следи от..

публикувано на 29.08.24 в 18:10

Книгата за Апостол Карамитев "Рицарят на доброто" представиха на "Любовта е лудост" във Варна

Книгата за Апостол Карамитев "Рицарят на доброто" беше представена в рамките на фестивала "Любовта е лудост" във Варна.  Идеята за изданието, посветено на големия български актьор Апостол Карамитев, е на оперната режисьорка Вера Немирова, казаха по време на премиерата на изданието във Варна авторите: кинокритичката Олга Маркова и синът му Момчил..

публикувано на 29.08.24 в 17:35

Четири банки дават кредит за сглобяеми къщи

Вече четири банки у нас предлагат финансиране за строеж на сглобяема къща, това съобщи за Радио Варна финансовият анализатор Десислава Николова.  Едно от условията е да има излята плоча - масивен фундамент. Задължително условие е да има и разрешение за строеж: "Който строи, трябва да е предоставил договор със строителна фирма в общината, за да..

публикувано на 29.08.24 в 14:39

Тема с продължение: Гаражът с липсваща маневрена площ пред него заради зелената зона

От общината търсят решени на проблема на собственичка на гараж на ул. "Хан Пресиян" 15, която не може да изкарва колата си заради липса на маневрена площ. На маневрите пречат спрелите автомобили, успоредно на отсрещния тротоар, в разчертанията на зелената зона. Сигнал за казуса подаде в редакцията ни Ирина Павлова преди малко повече от месец...

публикувано на 29.08.24 в 10:15

Гроздоберът все по-рано. Последствията?

На много места в страната времето е за гроздобер, дори някъде вече го приключват. Причината - промените в климата, все по-горещите лета, които „изтеглиха“ гроздобера доста по-рано в календара.   По-малък добив, но по-качествено грозде, е друга тенденция, която се наблюдава. Семейство Балтаджиеви се грижат за около 47 декара лозя. Гроздоберът..

публикувано на 29.08.24 в 08:19
интернет

Все по-често ще виждаме падането на космически боклуци на Земята

Преди няколко дни светещо тяло в небето развълнува жители на Западна България и от няколко населени места хората публикуваха в социалните мрежи видео клипове на преминаващи в небето светещи неидентифицирани обекти. Някои се радваха на красивата гледка и предполагаха, че това е близо преминаваща комета, други си пожелаваха желания, а трети бяха..

публикувано на 29.08.24 в 07:10

Православната църква отбелязва Секновение

Православната църква отбелязва смъртта на Свети Йоан Кръстител, известен и като Йоан Предтеча. На този ден е отсечена главата на светеца. По традиция се спазва строг пост в знак на участие в страданията на светеца. По аналогия с пролятата му кръв е забранено да се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят - дини, ябълки, домати. Не се пие и..

публикувано на 29.08.24 в 05:57