Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След отпуснатите 200 милиона лева от държавата:

Три варненски университета са кандидатствали за ремонт на общежитията

От Националното представителство на студентските съвети искат законови промени заради високите сметки за ток

2
Снимка: Сияна Спиридонова


Три университета във Варна са кандадатствали по програмата за ремонт на студентските общежития в следващите 3 години, за която парламента гласува отпускането на 200 милиона лева. Това съобщи за Радио Варна председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев. За финансиране са кандатствали Медицинския, Техническия и Икономическия университет.

"В страната има 153 общежития, като едва половината от тях са в едно бих казал прилично състояние", коментира Парушев и допълни, че има общежития, които не са ремонтирани повече от 50 години. 

Във Варна повечето общежития се нуждаят предимно от козметични ремонти. Спешен ремонт обаче е необходим на старото общежитие на Шуменския университет, което е било закупено от Икономическия университет. В момента обаче сградата е необитаема, а и не е годна за обитаване.

"Сега остава университетите, които вече са кандидатствали при нас и в Министерството на образованието да направят своите обществени поръчки и офертите да бъдат разгледани. Средствата ще се отпускат на база условията, които са предложили, но и на база нужда. Всичко зависи от техните предложения - какви цени са дали и за какви квадратни метри става въпрос. За да не се получи така, че определен университет да е дал едни цени и разгърната площ, а пък на друго място цената да е два пъти по-ниска и да можем да направим два блока. Важно е да се гледа колко студенти ще бъдат засегнати. Дали с ремонт за 10 милиона лева ще бъдат засегнати 800 човека или пък 500 или 200 човека", поясни Парушев.

От Националното представителство на студентските съвети са настояват и за законови промени, с които да бъде променен статута на студентските общежития, за да не плащат студентите ток на цени за промишлени потребители вместо за битови. Този въпрос беше повдигнат още преди няколко години, но без резултат, а според Парушев това се дължи най-вече на политическата криза и смяната на правителства. Сега обаче той и колегите му са оптимисти, че промените ще станат факт съвсем скоро.

"Ще се разглежда възможността църквите, манастирите и културните институции да плащат вече битов ток, а не промишлен. Щом законът за енергетиката ще се отваря, ние ще използваме този момент и ще настояваме това да бъде одобрено и за студентските общежития", коментира Парушев и допълни, че е недопустимо студент да плаща сметка за ток 500 лева, каквито случаи е имало. Тази година в държавния бюджет не са заложени и студентски компенсации, което още повече налага необходимостта от бързи законови промени.

Чуйте повече в звуковия файл



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 2 юли

В периода 02.07.2024 - 04.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Девня – клиентите, електрозахранени от ТП Птицеферма Неофит Рилски. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 11:00 ч. и от..

публикувано на 02.07.24 в 06:13
Есенно море, ноември

Слънчево време във вторник, следобед се заоблачава

Утрото във вторник ни посреща с приятна сутрешна прохлада и лек полъх на вятъра. Днес денят ще започне с предимно слънчево време, но постепенно облачността ще се увеличи. След обяд и привечер, главно във вътрешността, ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от югоизток. Максимални..

публикувано на 02.07.24 в 05:55

Гражданите от кв. "Чайка": НЕ на Зелена зона в квартала

Проектът за Зелена зона във Варна няма да стартира докато не се съберат всички гледни точки на жителите на кв."Чайка". Това каза кметът на Община Варна Благомир Коцев по време на срещата с граждани в зала "Пленарна" тази вечер.  Коцев предложи да бъдат излъчени няколко хора, които да комуникират с администрацията занапред, за да се изчистят всички..

публикувано на 01.07.24 в 18:14

РЗИ - Добрич: Морската вода в Кранево и Албена е чиста

Резултатите на изследвани проби на морската вода от всички 20 зони зони за къпане,  включително в трите зони – „Албена“, „Кранево-централен“ и „Кранево-юг“, са в норма, съобщават от РЗИ-Добрич.

публикувано на 01.07.24 в 17:48

Възстановяват прекъснатото осветление заради откраднати кабели в различни части на Варна

На фирмите за поддръжка е възложено възстановяването на прекъснато уличното осветление в определени части на града, съобщават от общинската администрация. По данни на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ се подготвя рехабилитация на осветлението по бул. „Цар Освободител“ (в района на автоборсите) и в централната част на район „Владислав..

публикувано на 01.07.24 в 16:47

Спасители това лято ще има и на Камчия и Фичоза

На 7 от неохраняемите плажове във Варна и областта вече ще има спасители. Във община Варна плажовете, на които вече ще има спасителни постове, са:  "Буните 2 - изток", "Буните 2- запад" и "Фичоза", съобщават от Областна управа - Варна. На територията на община Аврен попадат няколко плажа, повечето, от които в курорта Камчия. Сигурността на къпещите..

публикувано на 01.07.24 в 16:27

В Балчик не стигат работниците, няма кой да чисти тревата по тротоарите

Сериозен недостиг на работна ръка изпитва общинското предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство“ в Балчик, няма кой да чисти пътни артерии. Нямаме работници, има кола, но няма сметосъбирачи. Нужни са ни минимум трима чистачи, ръководител звено чистота, счетоводител, обобщи нуждата от работна ръка в разгара на лятото управителят на БКС инж...

публикувано на 01.07.24 в 16:16