Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтират старото общежитие на Шуменския университет във Варна

Държавата отпуска 100 милиона лева за ремонти на студентските общежития в страната, във Варна повечето се нуждят само от козметични ремонти


Състоянието на студентските общежития във Варна е задоволително и повечето се нуждаят само от козметични ремонти. Това каза в интервю за Радио Варна заместник-председателя на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Доротея Николаева. В началото на месеца тя и колегите й бяха на среща с министъра на образованието. На нея бяха обсъдени средствата, които държавата ще отпусне за ремонт на общежитията в страната. В програмата са предвидени 100 милиона лева. Според Николаева тези средства няма да стигнат за всички студентски общежития у нас. Затова се предвиждат и промени в критериите за финансиране на ремонти.

"Първият критерии е това колко наложителен е ремонта. Другият критерии ще е заетостта на общежитието, а също и инженерингът, т.е колко бързо университетите ще направят своето предпроектно проучване", поясни Николаева. Заради изпуснати срокове, миналата година е имало спрени или незапочнали ремонти и около 35 милиона лева, които са останали неусвоени, допълни още тя.

В страната има много общежития, които се нуждаят спешно от ремонт. Сред тях е и старото общежитие на Шуменския университет във Варна. То обаче е било закупено от Икономическия университет.

"Наскоро имахме среща с представители на Икономическия университет. Имам и снимков материал. Състоянието на това общежитие никак не е цветущо. Сградата има сериозни проблеми с конструкцията. В момента тя не се обитава и не е годна за обитаване. Трябва да се вземат мерки. Заради конструктивните проблеми на общежитието, има опасност да бъдат засегнати и други сгради", каза Доротея Николаева.

От ремонт се нуждаят и други общежития в града, но те нямат толкова сериозни проблеми по конструкцията, както старото общежитие на Шуменския университет. Продължава и практиката студентите в 3-ти блок на Медицинския университет, сами да си правят козметични ремонти.

Остава висок и интересът към студентските общежития. Според заместник-председателя на НПСС, това се дължи и на достъпните цени на наемите. Във Варна наемите на студентските общежития са в интервала между 70 и 100 лева, каквито са и в почти цялата страна.

Очаква се увеличение и на студентските стипендии, което е било обсъдено с министър-председателя акад. Николай Денков по време на 21-то издание на Националните летни студентски игри "Летен университет".

Чуйте подробностите в звуковия файл


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 100-килограмов марлин улови 18-годишният лекоатлет Преслав Вълев от Балчик

18-годишният чукохвърляч Преслав Вълев от Балчик, който ще представи България и Спортен клуб по лека атлетика „Черно море 2005“ на световното първенство в края на август в Лима (Перу), може да се похвали и с още постижения.  Лекоатлетът покорява и морета на хиляди километри. На 9 януари 2024 година той улавя в Тасманово море край бреговете на..

публикувано на 26.02.24 в 17:05

Лесна работа: Високосно

Здравейте и прекрасна нова седмица, която ще добави към февруарските ни преживявания още един ден – 29-и февруари. Би трябвало да се радваме на този подарък, но е странно колко много условности си създаваме ние, хората. Дори попаднах на списък с неща и действия, които се предполага, че са забранени през настоящите 366 дни. Тъй..

публикувано на 26.02.24 в 16:00

Сефарадската синагога във Варна продължава да тъне в разруха (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Сефарадската синагога на еврейската общност във Варна продължава да тъне в разруха, видя репортер на Радио Варна.  Построена през 1890 година, днес от нея са останали само външните стени.  Надписът "Душа" на една от вътрешните врати и в буквален, и в преносен смисъл, казва много... за сърцето на сградата и духа, който носи...

публикувано на 26.02.24 в 14:43

В Балчик: Мартеници с енергия от Теди

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Първи март бележи идването на Баба Марта, митологичния образ в българския фолклор, олицетворяващ променливия месец март. На 1 март се закичваме с усуканите бяла и червена вълнени нишки. Мартеницата е..

публикувано на 26.02.24 в 13:58

26 февруари - Международен ден на бавните обороти

На 26 февруари се отбелязва Международният ден на бавните обороти (Празник на спокойствието).  Празникът се чества от 2007 г., а Социалното движение, наречено  Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г. Именно тогава италианецът Карло Петрини организира демонстрации срещу появата на червено-жълтата сграда на прочута верига за бързо хранене на..

публикувано на 26.02.24 в 08:12
Красимир Вълев

Пътеките по плажовете да стигат до морската вода, предлагат хора с двигателни затруднения

Дървените пътеки по плажовете да достигат до морето, а не само до средата на пясъчната ивица, около заведенията, до чадърите и шезлонгите. Това предлага Красимир Вълев, който има двигателни затруднения.  Красимир Вълев е слушател на Радио Варна и ни потърси провокиран от предложените промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие,..

публикувано на 26.02.24 в 07:50

Поведението на родителите е определящо за спортната активност на децата

Младежкият спорт може да бъде чудесен начин да поддържате децата активни, ангажирани в общността и социално стимулирани извън класната стая. Въпреки че за всеки спортист е важно да спазва правилата на играта, ново изследване показва, че майките и бащите, които подкрепят децата си отстрани, също трябва да внимават за собственото си поведение. Учени от..

публикувано на 25.02.24 в 10:47