Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 милиона бюджет очаква Балчик през 2024

40 млн. 855 хиляди лева е началната рамка на бюджет 2024 година на община Балчик. Той е реален и смятам, че ще бъде изпълнен както в приходната, така и в разходната част, ако няма сътресения и кризи, отбеляза на днешното обществено обсъждане кметът на Белия град Николай Ангелов. В сборната рамка не влизат държавните средства от 8.5 милиона лева за капиталови инвестиции, тъй като това ще се случи след подписването на споразумение с Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Припомняме, че с основната част от тях се планира ремонт на 9-километровата отсечка Сенокос – Карвуна – Храброво и рехабилитация на водопровод в Кранево – по ул. "Приморска" и "Дунав“. Той е уверен също, че за разлика от други общини в страната, Балчик ще успее да реализира проектите си в посочения срок, защото има капацитета за това.

Така с целевите средства от държавата и всички актуализации бюджетът се очаква да достигне 50 милиона лева. 

Това обаче не означава, че ще има свободни общински средства за разрешаване на най-големия проблем – водоподаването по селата. За подмяна на водопроводи ще се търси външнофинансиране, включително и по програми, като се очаква и ВиК да реализира проекти в тази посока.

 "Не виждам някакво желание от ВиК да промени ситуацията не само в нашата община, но и в нашата област" - посочи Ангелов, че не само старата мрежа е проблем, а спирането на помпите. Той даде за пример Гурково, където при последните минусови температури и спирането на помпата водата е замръзнала и започват авариите. „Наливаме вода в бъчва без дъно“, визира кметът на селото Тодор Георгиев полагането на асфалт, който след това се разкопава.

„Ако имаме декларация от ВиК, че няма да правят икономии от ток, с наши инвестиции ще разрешим проблема, ние сме готови да изтеглим и кредит за изпълнение на инвестиционен проект, но нямаме такава“ – заяви Николай Ангелов на общественото обсъждане в отговор на въпроса какви са планираните инвестиции за подобряване на водоподаването. 
Някои от предложенията, изразени днес – културните дейности да се изнесат и към периферията на общината, проектът за летен театър да подлежи на широко обществено обсъждане, да се увеличи субсидията на международния форум „Българско наследство“, който през този август отбелязва 10 години. Организаторите от едноименното сдружение с ръководител Маруся Костова търсят финансиране още на събитието „Общественик на годината“, което става на 15 години и ще се проведе за пореден път в средата на февруари, както и средства за честването на 30 години от създаването на вестник „Балчишки телеграф“.

По въпроса с летния театър "Ехо" кметът отговори, че тази година са заложени 70 хиляди за проектиране, а реалното строителство ще започне през 2025 година и ще бъде с около 600-800 места.

На общественото обсъждане стана още ясно, че централното читалище ще бъде санирано.

Ще бъдат продължени и социалните придобивки за пътуващите пенсионери и хора с увреждания.

Чуйте повече в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НИК "Академик" с 338 експедиции за 40 години

Общо 338 експедиции, от които 30 международни, са извършени с научноизследователския кораб "Академик" за 40 години. Това каза директорът на Института по океанология "Фритьоф Нансен" проф. д-р Атанас Палазов. Миналата година "Академик" е преминал класов ремонт за срок от 5 години и може да изпълнява мисията си, каза още той. Надеждите обаче са да бъде..

обновено на 25.06.24 в 18:29

Държавата предприема спешни действия за решаване на проблема с авариралия колектор край Албена

Държавата предприема спешни действия в най-кратки срокове за решаване на проблема с авариралия колектор , който отвежда пречистените води от станцията в Албена. Междувременно стана ясно, че последните проби на РЗИ Добрич са отрицателни и водата в района на курортния комплекс е с отлично качество и без отклонения и рискове за здравето. Министърът на..

публикувано на 25.06.24 в 17:44
Плажът на Кранево

Отпадат ограниченията за къпане в Албена и Кранево

Ограниченията за къпане в морето, въведени от Регионалната здравна инспекция в Добрич, отпадат. Резултатите от взетите тази неделя (23 юни) проби показват, че показателите на водите за къпане в трите зони – „Албена“, „Кранево-централен“ и „Кранево-юг“, включително и от района на аварията, вече са в норма. Те съответстват по микробиологичните..

публикувано на 25.06.24 в 15:44
Снимката е илюстративна

Велотрасе в пешеходната зона на центъра и в Морската градина предлага велоклуб

Да бъдат свързани съществуващите велоалеи във Варна чрез маркирането с декоративни елементи на велотрасета през пешеходната зона на бул."Княз Борис първи" и през Морската градина. Това предложение велоклуб „Спартак“ обсъдиха днес съветниците от ПК „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към Общински съвет-Варна. Вносителят..

публикувано на 25.06.24 в 15:33

Работна група ще провери добра ли е регулацията на светофарите във Варна

Преходните интервали на 40 светофарни уредби (СУ), от общо 92 във Варна, са били променени в началото на т.г., така светват едновременно на зелено за пешеходци и автомобили. Направените проби, обаче не дават очакванитe резултати  - облекчаване на трафика, намаляване на задръстванията и повишаване на безопасността на пешеходците.  Това посочва..

публикувано на 25.06.24 в 15:07

Токов удар изгори част от помпата на новата чешма до бившия Дом "Младост", бавят се пробите на РЗИ

Заради проблем с електрозахранването все още не е тествано качеството на водата от новооткритата чешма до бившия Дом "Младост". Това потвърди за Радио Варна заместник-кметът Илия Коев. Прекъснатото електрозахранване е причината за спирането на водата.  "Според специалистите заради бурите миналата неделя е имало токов удар, който  е изгорил модула на..

публикувано на 25.06.24 в 15:00

В общини в Добричко разясняват как се кандидатства по европроекти

Информационна обиколка на тема „Актуални възможности за финансиране с европейски средства 2024“ започна тази седмица по общините в Добричка област, организирана от Информационния център, създаден за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз. Вчера и днес в Каварна и Балчик, а на 26 юни в Шабла (10.30 ч. заседателната зала на Община..

публикувано на 25.06.24 в 14:46