Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още две области обявиха грипна епидемия

Снимка: Pixabay

Още две области - Пловдив и Габрово, обявяват грипна епидемия от днес заради повишена заболеваемост.

Временните мерки, които се въвеждат на териториите на Пловдив и Габрово от днес до 28 януари, са същите като в област Смолян – преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации; провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

Предвид циркулацията на грипни вируси на територията на страната, Министерството на здравеопазването напомня, че носенето на маски и спазването на дистанция при струпване на хора, са препоръчителни за предпазване от заразяване с грип, коронавирус и остри респираторни заболявания.

Смолян е в епидемия от грип до 25 януари.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кученца от приюта в с. Каменар очакват бъдещи осиновители тази събота в Морската градина

Кученца от приюта за безстопанствени животни в село Каменар ще бъдат специалните гости на летния фестивал „Сръчко“ и ще очакват своите бъдещи осиновители, съобщават от общинския пресцентър. На 17 август от 11:00 до 15:00 ч. на алеята между Морското казино и сцена „Раковина“ в Морската градина любителите на животни ще имат възможност да се запознаят с..

публикувано на 16.08.24 в 13:25

Как да разпознаем качествените детски играчки: Полезни съвети за родители

Изборът на подходящи играчки за вашето дете е отговорна задача. Щандовете по магазините са отрупани с артикули, но е добре да знаете, че не всички са еднакво безопасни и полезни, обръщат внимание специалистите от Рая Тойс . За да направите правилния избор, е важно да сте наясно как да разпознавате качествените детски играчки. 1...

публикувано на 16.08.24 в 10:00

Над 4,4 милиарда души на Земята нямат постоянен достъп до вода

Изследователи от Швейцария и експерти от ООН и СЗО стигнаха до заключението, че повече от 4,4 милиарда души в 136 държави с ниски и средни доходи нямат устойчив достъп до чиста и безопасна вода, както е предвидено в Целите на ООН за устойчиво развитие (ЦУР). Констатациите на учените са публикувани в статия в научното списание Science. Това е почти два..

публикувано на 16.08.24 в 09:45
автор: Светла Косева

Духът на Варна в картините на Светла Косева

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се открива самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с..

публикувано на 15.08.24 в 15:30

Младежи от цялата страна са категорични: Варна е морската столица!

Рано-рано си стоя аз пред радиото, за да получа задължителната си доза сутрешно кафе и изведнъж се оказвам заобиколен от група младежи, които веднага започват буквално да ме бомбардират с въпроси: „Вие кой град избирате – Варна или Бургас?“ Казвам: „Варна разбира се“. „Ама защо избирате Варна, какво ви харесва?“. Обяснявам аз, че според мен въобще..

публикувано на 15.08.24 в 10:27

Оградиха със защитна мрежа Пантеона във Варна

Оградиха със защитна мрежа Пантеона във Варна, за да бъде предпазен от вандалски прояви по време на празничния концерт в Деня на Варна. Две сцени ще бъдат изградени в района. Основните изпълнители са вече, съобщи късно в сряда кметът на Варна във Facebook.  Служители на сектор „Общинска полиция“ към ОД на МВР – Варна и частна охранителна фирма ще се..

публикувано на 15.08.24 в 09:39

Честваме Успение на пресв. Богородица

Светата Църква от древни времена е установила празника Успение на пресв. Богородица. Исторически сведения за живота на Божията Майка след възнесението на Господ Иисус Христос не са запазени. Въпреки това първите християни са съхранили предание за смъртта на пресв. Богородица. Днес ние, православните християни, отдаваме прослава на блажената кончина на..

публикувано на 15.08.24 в 06:05