Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколог: Една страна е енергийно независима, когато има енергийно независими граждани. Това в България не се случва

Снимка: Енерго Про

Напълно е възможно бъдещите ветрогенератори да попаднат в бъдещите защитени зони в морето, които са в процес на определяне. Но, проблемът, който ние застъпваме в сферата на енергетиката е, че преди да започнем да изграждаме всякакви такива големи енергийни мощности, трябва да отпушим процеса гражданите сами да произвеждат своята енергия. Има достатъчно покриви и места, които са урбанизирани и не ги използваме. Ако първо регулираме това, после всякакви други мощности в море, планина и т.н. ще са допълнителни и биха балансирани енергийната система. Сега какво правим? Слагаме едни големи мощности, след това се чудим къде да продадем енергията, а малкия човек го запушваме сам да произведе енергията си. Това коментира в предаването „Новият ден“ на Радио Варна“ екологът Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. 

Това е отработена стратегия в българската политика. Затова не се случват нещата. Но, накрая слагаме един етикет „за всичко е виновен ЕС“

Дали гражданите ще са зависими от тръбата от изток или от ветрогенераторите от североизток, те са все зависими. Една страна е енергийно независима, когато има енергийно независими граждани. При последната промяна на Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) бяха приети всички условия на Брюксел за ВЕИ-та, малки фотоволтаици и т.н. Мислехме, че това ще облекчи живота и това ще накара гражданите да бъдат енергийно активни. Напротив, на следващия ден след обнародването на ЗЕВИ, през есента на 2023 г., не само, че гражданите не получиха никакъв бонус, а и тези, които имаха малки фотоволтаични инсталации бяха изключени на момента. Тези поправки в закона дадоха възможност на енергийните дружества да прекратят договорите. Досега те бяха задължени да присъединяват обекти, сега това задължение отпадна и те ги изпращат на борсата. Всички домакинства ще излезем на свободния пазар, но нали разбирате, че ако произвеждате киловат-два, до пет максимум, коя фирма ще тръгне да се занимава с вас да сключва договори за нетметъринг (б.ред. нетно отчитане от един и същи електромер на подадената към мрежата от дома и внесената към дома енергия), за виртуално отчитане и каквото се сетите, което всичко го има в закона. Но, знаете ли като четете закона, в първата му половина всичко, което Брюксел поиска го има, във втората започват да се прокрадват текстове, които преобръщат палачинката точно наобратно, коментира още Илиев. Това е отработена стратегия в българската политика. Затова не се случват нещата. Но, накрая слагаме един етикет „за всичко е синовен ЕС“.

А системата на малкия производител на ток е много проста – има нетно виртуално отчитане и в часовете, в които произвежда, но вие не сте си вкъщи, после това ви го приспадат от вечерната сметка.  

Така е в Германия, Франция, Австрия, Гърция, в цяла Европа. Но, в България това не се въвежда. За тях звучи като ерес ако имате вила и си сложите фотоволтаик, електромера на вилата да го свържете с този на вилата си и токът, който се произведе там да ви го приспаднат зимата от сметката. Това просто е ерес в България. 

ВЕИ в морето няма да допринесат за енергийната независимост на гражданите и страната ни

Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства гласуваха на първо четене депутатите вчера. 

Той ще позволи разполагането на вятърни електроцентрали в Черно море с концесии за 30 години. Предложението е внесено от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. Вносителите отбелязват, че така ще се насърчи развитието на европейските технологии, като преди това се направи внимателна оценка на въздействието върху околната среда. Отговорник за планирането и проучванията в Черно море ще е министърът на енергетиката, който ще възлага концесиите. 

Там, където има туризъм, не трябва да има ВЕИ паркове, това коментира преди дни  за Радио Варна бившият служебен министър на туризма Илин Димитров, настоящ секретар на президента по образование, култура и туризъм.

По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10