Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна иска от държавата да й прехвърли три имота

Общинският съвет даде съгласието си Община Варна да поиска да придобие безвъзмездно от държавата три имота за реализиране на проекти с обществена значимост. Решенията бяха взети след широка дискусия на днешното заседание на местния парламент, съобщават от пресслужбата на ОбС.

Единият от имотите се намира в района на Техникумите, който е с площ около 7 дка. Според съветниците теренът е много подходящ за изграждането на нова сграда на ОУ „Иван Вазов“. Със строителството й ще решен дългогодишен проблем със сградния фонд на училището.

Приблизително същия по площ имот – 7100 кв. м., иска да придобие общината в карето между улиците “Парижка комуна”, “Никола Даскалов”, “Никола Кънев” и “Д-р Пюскюлиев”.  Теренът е много атрактивен, намира се в централната част на града и първоначалната идея беше там да бъде изграден паркинг. В рамките на заседанието бе изтъкнато, че освен  недостиг на паркоместа, в този район на Варна има също сериозен дефицит на места за децата в детските ясли и градини. Затова след дискусия беше решено да се разшири обхватът на искането към държавата и в документа бъде записано: „за обособяване на обществен паркинг, детски градини, ясли и учебни заведения по целесъобразност“.

Третият имот, който Община Варна ще поиска със съгласието на съветниците, се намира в Приморския парк, в местността Горчивата чешма. Площта му е 10,5 дка и в него има незавършен строеж на спортен комплекс. Предназначението на имота ще е за обществени, образователни и спортни дейности.

В дневния ред фигурираше и предложение за придобиване в собственост на недвижим имот от близо 47 дка в местността Салтанат, под Пикадили парк. Общината иска да го придобие, за да го обособи като парк. В рамките на заседанието стана ясно, че има идея през имота да бъде изградена пътна връзка, която да свързва Крайбрежната алея и бул. „Левски“. Ако недвижимият имот бъде поискан от държавата с предназначение за „парк“, има огромен риск тази идея да не се реализира заради законови изисквания. По тази причина съветниците гласуваха за отлагане на точката за следващата сесия, за да може кметската администрация да прецизира искането.

В проекта за дневен ред беше включено също предложение за придобиване в собственост и на имота, в който доскоро се помещаваше Генералното консулство на Русия във Варна. Точката отпадна от дневния ред още в самото начало на заседанието, тъй като не е разгледана преди това от комисията по собственост и стопанство.

Съветниците гласуваха отмяна на решение за провеждане на публично оповестен конкурс за продажбата на недвижим имот във варненския  район „Младост“. Решението, взето през август миналата година от предходния местен парламент, предвиждаше продажбата на общински терен с площ 8917 кв. м с включен процент обезщетение от РЗП в полза на Община Варна. Идеята беше в бъдещата сграда да бъде настанена администрацията на район „Младост“.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод избра тримата кандидати за патриарх на България

Светият Синод на Българската православна църква избра днес тримата кандидати, от които на 30 юни ще бъде избран новият български патриарх. Това са Григорий Врачански - с 11 гласа, Гавриил Ловчански - с 9 гласа, и Даниил Видински - с 9 гласа, съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан. Антоний, Серафим, Киприан и Яков не са участвали в..

публикувано на 20.06.24 в 17:51

Информационен ден за свободни работни места в Балчик на 27 юни

Информационен ден на открито за свободните работни места и схеми за заетост и обучение организира в Балчик дирекция „Бюро по труда“ в Добрич. Той ще се проведе от 9.30 до 14.30 часа на 27 юни, четвъртък.  Изнесени щандове ще бъдат разположени  на две места в Балчик – на главната улица "Черно море" в отсечката към местния клон на бюрото по труда..

публикувано на 20.06.24 в 16:50

Контрабанда на надуваеми лодки разкриха на „Капитан Андреево“

Двадесет надуваеми лодки задържаха митническите служители на ГКПП „Капитан Андреево“ при проверки на товарен автомобил и на микробус. Случаите са в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите, съобщиха от Агенция "Митници"...

публикувано на 20.06.24 в 16:38

Добрич подобри 116-годишен температурен рекорд

Добрич е подобрил 116-годишен температурен рекорд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология - филиал Варна. Термометрите там в 15 часа днес са отчели 34,8 градуса при рекордните 33,5 градуса през 1908 г.  Данните за достигнатите температури до 15 часа в Североизточна България и досегашните най-високи на днешния ден на НИМХ-Варна:..

публикувано на 20.06.24 в 16:20
Снимката е илюстративна

Освобождават от паркирани автомобили пространството пред вход в Цветния квартал

На 21 юни (петък) за времето от 8 до 12 часа пред вход „ Г“ на ул. "Подвис" бл. 26 ще се извърши наложила се спешна резитба на дървета по сигнали на граждани. Във връзка с това ще бъде забранено паркирането пред входа утре, 21 юни,  за времето от 8:00 ч. до 12:00 ч.   Нека вече паркираните автомобили да бъдат преместени, за да не се..

публикувано на 20.06.24 в 15:58

Подготвят технически паспорти на общинските спортни бази във Варна

Община Варна поетапно изготвя технически паспорти на спортните си бази. Целта е да се подготви необходимата документация за кандидатстване, в случай че се обявят национални или европейски програми. Това стана ясно по време на среща на обществения съвет по спорт към кмета Благомир Коцев. Процедурата вече е задвижена за пет от базите - плувен..

публикувано на 20.06.24 в 15:53
Бойко Борисов

Борисов: Благодарим на Слави и ИТН

Лидерът на ГЕРБ коментира избора на Рая Назарян за председател на НС. "От това гласуване единственият извод, който може да се направи, е да благодарим на Слави и ИТН. Тайно се надявах, затова изпратих и Деница Сачева, и Теменужка, този жест да го направят ПП-ДБ. За съжаление, те са се капсулирали. Благодаря на тази партия, която пое пасива. Виждате..

публикувано на 20.06.24 в 15:47