Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят алманаха "Съцветие" на Съюза на свободните писатели в България

На 31 януари вечерта в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна ще бъде представен Алманаха "Съцветие" на Съюза на свободните писатели в България. Националното издание съдържа произведения на автори от всички филиали на организацията в страната. В литературното четене ще участват и младите актьори Алекс Алексиев, Невяна Пенкова и Михо Колев от ДЮТ „Златното ключе“. По време на събитието ще бъде представена и късометражната анимация „Тя. Петият конник на апокалипсиса“, по текст от Алманаха „Съцветие“. Ръководител на продукцията и сценарист е Магдалена Тодорова, анимацията е на Мария Ангелова, звукорежисьор и монтажист е Добромир Дянков, преводач е Силвия Николова. Повече за Алманаха от председателя на варненската организация на Съюза на свободните писатели в България Наталия Бояджиева.


В поредния алманах на Съюза на свободните писатели в България с откъс от книгата си "Лицата на Филипините" участва и председателят на съюза Наталия Бояджиева. На книгата „Лицата на Филипините“ й предстои трети тираж. Както и на „Светлина от Изтока“, в която Наталия Бояджиева описва преживяванията си в Китай.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще звучи в ефира на Радио Варна

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще се излъчи на 2 май от 12:30 часа в ефира Радио Варна. В програмата  групата изпълнява музика от първите им два албума „В този ред на мисли“ и „Причини“, аранжирана за биг бенд. SoulBmoll е една от най-успешните банди на българската сцена през последните  години. Музикантите са млади, амбициозни,..

публикувано на 30.04.24 в 23:34

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 30.04.24 в 18:14

Международният фестивал "Варненско лято" се открива с концерт на 22 юни

Откриването на фестивала е подчинено на идеята за обединена Европа, каза на пресконференция в община Варна артистичният директор Марио Хосен.  Ще има световна премиера на произведение на белгийския композитор Патрик Дюър, написано специално за фестивала, което е реверанс към председателството на Белгия на Съвета на Европейския съюз. Пианистът..

публикувано на 30.04.24 в 15:44

Военноморският музей откри изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“

Изложбата „Светци – воини и покровители на бойното поле“ бе открита в навечерието на 6 май – Ден на храбростта и Празника на Българската армия във Военноморски музей Варна. Иконите представят култа към светците воини, почитани по българските земи – св. Георги, св. Димитър, св. Теодор Тирон, св. Мина, както и архангел Михаил, водач на ангелите и..

публикувано на 30.04.24 в 12:57

30 април - Международен ден на джаза

Международния ден на джаза отбелязваме на 30 април за 14 –та поредна година. Датата е определена през 2011 г. по идея на посланика на добра воля на ЮНЕСКО Хърби Хенкок и ръководството на организацията. Тази година музикалният празник ще акцентира върху културните и артистични връзки между Мароко, Европа и Африка, тъй като за домакин на..

публикувано на 30.04.24 в 07:39

Фотографи от Плевен представят най-добрите си "Светлописи" във Варна

10 плевенски фотографи ще открият обща изложба "Светлописи" в Арт салона на Радио Варна. Идеята им се заражда от среща на фотографи от по-старо поколение, които се занимават с това изкуство от 70-те години на 20 век. Темата на изложбата е свободна. Идеята е всеки да извади от собственото си портфолио работи, които го представят най-добре с акцент върху..

публикувано на 29.04.24 в 15:07

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23