Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подводните камъни в проекта за вятърни електроцентрали в Черно море

Георги Самандов

Тежък лобизъм, целящ изцяло корпоративни интереси. Определението е за Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, а мнението е на бившия заместник-министър на енергетиката в служебния кабинет на Стефан Янев Георги Самандов. Депутатите приеха законопроектa на първо четене през миналата седмица.

Проектът предлага министърът на енергетиката да провежда държавната политика в планирането, изграждането и експлоатацията на вятърните електроцентрали в морските пространства. Предвижда се да бъдат определени приоритетни зони по Черноморието, в които да се изграждат такива съоръжения, като те бъдат съобразени със зоните за риболов и отглеждане на аквакултури, със зоните за туризъм, за военни учения, защитени територии и морските пътища.

Документът прeдизвика множество критики както от еколози и представители на туризма, така и от рибарски сдружения.

Според Георги Самандов основният проблем в България е, че няма действаща енергийна стратегия. 

"Ние не знаем какво ще правим след 5,10, 15 или 20 години в енергетиката си. Подписват се договори за ядрени централи, затварят се ТЕЦ-ове, три пъти над капацитета на мрежата имаме запитвания за фотоволтаици и сега имаме едно "ново двайсет", което е с този проект на т. н. "офшорен вятър,", каза Самандов в предаването "Пост фактум".

Той допълни, че подсигуряването на инвеститорите е за сметка на данъкоплатците чрез "Договори за разлика", гарантирани от Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

"Говори се за едни огромни полета, които ще бъдат комасирани по "светлия пример" на зърнепроизводството. Тоест, няма да има безброй малки полета, които да бъдат на десетки частни инвеститори, а само няколко компании ще имат правото да разработват, да речем, 5 хиляди мегавата или 10 хиляди мегавата. Имайте предвид, че най-модерните перки варират от 6 до 10 мегавата инсталирани мощности. Тоест за 12 хиляди мегавата инсталирана мощност в Черно море по първоначалния проект, ще са необходими 1200 перки", каза още бившия заместник-министър на енергетиката.

Самандов посочи, че в закона осигуряването на достъпа до енергийната мрежа ще стане също за сметка на българския данъкоплатец чрез министерството на енергетиката:

"Ще бъде за сметка на Електроенергийния системен оператор. Тоест - на брега системния оператор ще трябва да изгради съоръжения, които да поемат произведената от вятърните централи енергия. Имайте предвид, че тази инвестиция ще е за около един милиард лева," подчерта Самандов.

На 6 февруари вносителите на законопроекта организират кръгла маса с всички заинтересовани страни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Соня Йончева: Душата ми се отвори, щом пристигнах в България

Соня Йончева в една от най-въздействащите опери на Пучини – „Мадам Бътерфлай“, е кулминационен момент в програмата на Опера в Летния театър – Варна 2024. След главната роля на Мими в „Бохеми“ на 6 август, във второто заглавие с нейно участие на 10 август оперната дива, под диригентството на Найден Тодоров, ще изпълни ролята на Чо-Чо-Сан за първи път в..

публикувано на 09.08.24 в 08:00

Константин Вълчев от WWF: Борбата с пожарите е като война

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на ЕС от началото на 2024 г. Това сочат данни на Европейската информационна система за горски пожари н ад 38 хил. хектара или 380 хил. дка българска земя вече са били изпепелени от огъня през тази година. Това е над два пъти повече от площта, пострадала от горски пожари в страната за..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

Капка Панайотова: 20 години, отдадени на гребането

През далечната 1976 година на Олимпийските игри в Монреал две варненки в четворката с кърмчия в академичното гребане донесоха сребърен медал за България. Сред тях е и рулевият Капка Панайотова, която още си спомня с огромно вълнение за случилото се. Знае, че са били на крачка от златото, но е щастлива и от второто място.  Медалът и днес стои на специално..

публикувано на 07.08.24 в 07:00
Провадия-Солницата

Започна 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

В началото на месеца започна 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 06.08.24 в 09:30

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 05.08.24 в 09:00

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио е подредена на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три години от влизането на..

публикувано на 04.08.24 в 07:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнесът там. Имаме над 1000 км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05