Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-много болни ученици - в балчишкото училище "Антим I"

Снимка: БГНЕС

Средно почти 17 на сто са отсъстващите ученици поради болест в община Балчик. Най-висока е заболеваемостта в основно училище „Антим I“ – почти 25 процента, над 80 са децата, които не са в клас. По думите на директора Румяна Петрова това са ос­нов­но уче­ни­ци в на­чал­ния курс, ка­то ме­ди­цин­ски­те бе­леж­ки за от­със­твие са за око­ло де­сет дни. Данните ежедневно вървят в посока ръст.

Почти 18 процента са отсъстващите в училищата в селата Сенокос и Соколово, около на 15 на сто от децата в балчишките училища "Христо Ботев" и "Кирил и Методий" също са болни, а в село Оброчище процентът е най-нисък - 11, но също расте последните дни.

От дет­ски­те гра­ди­ни ня­ма дан­ни за намаляване на посещаемостта, тя е в рам­ки­те на оби­чай­но­то за се­зо­на. Там е въведен засилен филтър, уточниха от просветния отдел в администрацията. 

В Добричка област към днешна дата средният процент на учениците, които не са в клас поради болест, е 12.56 процента (1629) от общо 12 970 деца.

 По данни на Областния оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ ме­ди­цин­ски­те спе­циа­лис­ти от ле­чеб­ни­те за­ве­де­ния не док­лад­ват за по­ви­ше­но тър­се­не на ме­ди­цин­ска по­мощ и на­тиск вър­ху здрав­на­та сис­те­ма. Ще про­дъл­жи прос­ле­дя­ва­не­то и ана­ли­зи­ра­не­то на епи­де­мич­на­та об­ста­нов­ка.

РЗИ - Доб­ричпре­по­ръч­ва всич­ки ли­ца със сим­пто­ми на ос­тро рес­пи­ра­тор­но за­бо­ля­ва­не (по­ви­ше­на те­лес­на тем­пе­ра­ту­ра, хре­ма, бол­ки в гър­ло­то, каш­ли­ца, от­пад­на­лост и др.) да си ос­та­нат вкъ­щи при въз­мож­ност и да по­се­тят ле­кар. Да ог­ра­ни­чат кон­так­ти­те си, осо­бе­но с мал­ки де­ца, бре­мен­ни же­ни и ста­ри хо­ра.

От осо­бе­но зна­че­ние е спаз­ва­не­то на дис­тан­ция и из­бяг­ва­не на мес­та със струп­ва­не на хо­ра, по­ра­ди лес­ния ме­ха­ни­зъм на пре­да­ва­не на рес­пи­ра­тор­ни­те ви­ру­си - чрез ки­ха­не и каш­ля­не.

Спаз­ва­не­то на ети­ке­та за каш­ля­не ще спо­мог­не за на­ма­ля­ва­не от­де­ля­не­то на рес­пи­ра­тор­ни ви­ру­си вър­ху пред­ме­ти и по­вър­хнос­ти и ще на­ма­ли ве­роят­ност­та за за­ра­зя­ва­не на въз­прием­чи­ви хо­ра.

Ре­дов­но при­ла­га­не на лич­на хи­гие­на и де­зин­фек­ция съ­що ще по­мог­не за на­ма­ля­ва­не на за­ра­зя­ва­не­то с рес­пи­ра­тор­ни ви­ру­си при до­пир до за­ра­зе­ни по­вър­хнос­ти и тях­но­то пре­ми­на­ва­не чрез ръ­це­те през ли­га­ви­ца­та на очи­те, ус­та­та и но­са в чо­веш­кия ор­га­ни­зъм.

Все­ки бо­лен с ОРЗ е пре­по­ръ­чи­тел­но да но­си за­щит­на мас­ка при кон­такт с дру­ги хо­ра.

По­ра­ди струп­ва­не на бол­ни от грип и ОРЗ в ле­чеб­ни за­ве­де­ния, при по­се­ще­ние при ле­кар, не­за­ви­си­мо да­ли сте бол­ни от рес­пи­ра­тор­но за­бо­ля­ва­не или не, съ­що е пре­по­ръ­чи­тел­но но­се­не­то на мас­ка, как­то и при об­щу­ва­не с въз­рас­тни хо­ра и бре­мен­ни же­ни, съветват от здравната инспекция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обществен съвет търси решения за социализация на паметниците на културата във Варна

Започна работа новият Обществен съвет за закрила на културното наследство в община Варна, съобщиха от пресцентъра на администрацията.  Съвещателният орган ще търси решения за социализация на паметниците на културата. Той проведе първото си заседание.  Общественият съвет за закрила на културното наследство е създаден  като съвещателен орган към..

публикувано на 22.07.24 в 14:30
Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин призова президента да направи още един кръг консултации преди връчването на третия мандат

Връщането на втория мандат не беше неочаквано, коментира зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин. Според него перспективата да се стигне до правителство в този парламент изглежда все по-трудно постижима. Въпреки това, от БСП са готови, ако получат третия мандат, да опитат да съставят експертен кабинет и затова предлагат на президента да направи..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Земетресение между Румъния и България, на 50 км от Добрич

Земетресение с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер разлюля  граничния район между България и Румъния в Черно море. Трусът е регистриран в 12:43 ч. българско време , съобщиха от Националния сеизмологичен център към Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Епицентърът е на 50 км от Добрич и на 6 км югозападно от румънския град..

публикувано на 22.07.24 в 14:06

Продължава да тлее пожар край Балчик

От 16 юли до днес продължава да тлее пожарът край Балчик в близост до претоварната станция за отпадъци. В непосредствена близост до няколкото огнища се намират високи сухи треви и ако вятърът обърне от Добрич към морето, пламъците могат да заплашат вилните зони Момчил и Овчаровски плаж. Това коментира началникът на балчишката пожарна Стелиян Стойчев...

публикувано на 22.07.24 в 14:03

ВиК-Добрич: Прекъснато е водоподаването в района на Оброчище и Дропла

Днес от ВиК-Добрич съобщават за прекъснато водоподаване в района на Оброчище и Дропла. В последното село почти десет дни са с нарушено водоподаване. През почивните дни питейната течност на по-ниските места се върна по чешмите, но днес се очаква да спре с изпразването на системата поради аварийните дейности и да бъде възобновена до утре с пълненето ѝ,..

публикувано на 22.07.24 в 14:01

Кирил Петков: Ще търсим подкрепа и в 51-вото НС

След връщането на втория, неизпълнен, мандат на президента Румен Радев, с ъпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че ще търсят подкрепа и в следващото Народно събрание.  Румен Радев връчи мандата на ПП-ДБ, те го върнаха неизпълнен (ВИДЕО) "Потвърдихме, че за нас борбата с корупцията не е самоцел. Връзката между доходите на хората,..

публикувано на 22.07.24 в 13:04

Недоволство заради разширение на варненско училище

Основното училище „Васил Друмев“ във Варна скоро ще бъде строителна площадка. Предстои неговото разширение с нова пристройка, която ще бъде на три етажа, с 12 класни стаи. Ще бъде изграден и нов физкултурен салон. Проектът е мащабен и е за близо 4 милиона лева.  Причината за разширението е да се изпълни изискването на Министерството на..

публикувано на 22.07.24 в 13:00