Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свети Трифон честваме на 1-ви февруари

Снимка: aрхив

Свети Трифон е мъченик, християнски светец-лечител. Почитан като пазач на лозята и виното и празникът днес (нов стил) е в негова чест. Повечето от лозарите, производителите на вино, соколаритеградинарите и бъчварите отбелязват празника на 14 февруари (стар стил). 

През 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян, е посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и винотоЕдва 17-годишен, той спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът Деций Траян на Гордиан обаче се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.

В православния календар свети Трифон се чества на 1 февруари. Празникът е включен към цикъл от 3 последователни дни, наречени Трифунци – 1, 2, 3 февруари. Те се празнуват, както следва: на 1 февруари – Трифоновден; на 2 февруари – Сретение Господне, на 3 февруари – Свети Симеон. Последните два дни са свързани с въвеждането на Иисус Христос в храма от св. Симеон, а в народната традиция те се почитат в чест на вълците, раждат малките си през този период. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните – за предпазване и на добитъка, и на хората от вълците.

Практиките с лозовите пръчки са едни от най-съществените, наред със зарязването, поливането с вино и благословиите. Те са важен атрибут на празника. Оставят се обикновено на лозето, за да не се „дигне берекетът“ от него. В Северна България, в селата покрай Дунав, пръчките се хвърлят в реката, за да тече виното така, както тече Дунава. Една от пръчките винаги се свива на венец, който се поставя на калпака, около кръста или през рамо. От лозови пръчки се приготвя и „короната“ на лозарския цар.

Обредната храна за лозето се приготвя от жените – питка, украсена с фигури от тесто във формата на лозов лист или грозд, варена, пълнена с ориз кокошка, сирене, сланина; туршия, луканка, „бабяк“ (напълнен стомах с месо) и др. Освен това се занася и бъклица с червено вино или ракия, украсена с чимшир, здравец, бръшлян, вързана с червен конец.

В Югозападна България зарязването се извършва винаги от двама души, а благославянето се превръща в ритуална игра с точно определени действия и думи. Мъжът, който реже, застава в единия край на лозето, а вторият мъж е скрит зад някоя лоза, в другия край на лозето.

Първият реже всички пръчки и казва:

„Добро утро, Трифоново лозе!

Да си пълно с грозде!

Болести и буболечки,

ветрове и градушки,

вънка от лозето!“

Скритият мъж се обажда:

„Трифон у лозето!“

Първият мъж отново казва:

„Трифоне, чух те, тука ли си?“

Скритият мъж отговаря:

„Тука, тука!“

Първият пита:

„Къде си, че не те виждам?“

Скритият отвръща:

„Не се виждам, от черно и бело грозде.“


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Топло време с краткотрайни превалявания от дъжд

Днес ще има променлива, често значителна облачност. Около и след обяд на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от източна четвърт. Максимални температури между 14° и 19°, за Варна около 17°.  Вълнение на морето 2 бала, следобед ще се увеличи до 3. Температура на морската вода 15°-17°.

публикувано на 15.05.24 в 05:44

Как върви косенето във Варна

До края на седмицата ще приключи косенето на тревните площи по бул. „Цар Освободител“. Дейностите са приключили и в 14 микрорайон, на останалите терени предстои втора коситба, докладваха от район „Одесос“, съобщават от общинския пресцентър. В район „Аспарухово“ от 475 дка, са окосени 340 дка. Два пъти са обработени тревните площи по основните улици..

публикувано на 14.05.24 в 18:34

Автобус 409 на градски транспорт няма да обслужва спирки "Ален мак" и "ВСУ" заради ремонтите

Градски транспорт временно преустановява обслужването на автобусни спирки „Ален мак“ и „ВСУ“ двупосочно по автобусна линия 409 заради ремонтите, които се извършват в района. Мярката е с цел опазване живота и здравето на пътуващите с градския транспорт, както и опазване имуществото на дружеството, се казва в съобщението на фирмата.

публикувано на 14.05.24 в 18:30

Населението в област Варна се е увеличило с близо 1%, няма населени места без жител

Населението в област Варна се е увеличило с над 3300 души или 0,8%, отчитат от НСИ, съобщават от Териториално статистическо бюро - Северозиток. Мъжете са 208 422 (48.0%), а жените - 225 769 (52.0%), или на 1 000 мъже се падат 1 083 жени, посочват от статистиката. Към 31 декември 2023 г. населението на област Варна е 434 191 души, което..

публикувано на 14.05.24 в 17:46

Населението в Добрич намалява и застарява

Статистиката за демографската ситуация в област Добрич през 2023 г. показва продължаваща тенденция за намаляване и застаряване на населението. Намалява броят на новородените деца, както и на сключените граждански бракове. Положителни статистически данни се наблюдават по отношение на смъртността, която е над средната за страната, но е по-ниска в..

публикувано на 14.05.24 в 17:12
Снимката е илюстративна

Само един ще се яви на матура за повишаване на оценка във Варна тази година

Тази година се дава възможност за повторно явяване на матура за повишаване на оценката, след като вече е положен изпит предходната година, но завършилият не е доволен от резултата си или  е за целите на кандидатстването. Това припомни Ирена Радева, началник на Регионалното управление на образованието във Варна. Само едно заявление е подадено във Варна за..

публикувано на 14.05.24 в 15:20
архив

ВиК предупреждават за санкции фирмите, бавещи възстановяването на пътните настилки във Варна

Фирмите, с които ВиК имат сключени договори за възстановяване на пътната настилка по мащабния проект, да спазват графиците, в противен случай ще търпят санкции, предупредиха от водното дружество. Започват поредица от спешни срещи с фирмите-изпълнители на обектите по ВиК проекта, на стойност 138,4 млн. лв., който се финансира с евросредства. Срещите са..

публикувано на 14.05.24 в 13:46