Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С пълно единодушие бе приет бюджетът на Балчик за годината

2
Снимка: Албена Иванова

Бюджет 2024 на Балчик бе приет с пълно единодушие днес, без дебати. Кметът Николай Ангелов благодари на съветниците за подкрепата, с уверението, че сборната рамка е много балансирана, а местният парламент реагира с очаквания да бъдат изпълнени записаните 41 милиона лева.

По финансовата част днес срещнаха одобрение няколко точки, едната от които осигуряването на временен безлихвен заем от 30 хиляди лева за общинското дружество „Търговски център – Кранево“, което е в процес на ликвидация и има задължения към Енерго Про и НАП. За да завърши процесът, на следващата сесия ще бъде внесено предложение за избор на ликвидатор, за да може активите на дружеството – 8 декара земя в Кранево и сграда в центъра на курортното село, да влязат в общинските активи.

Припомняме, че т.нар. "СПА център Кранево" АД, създадено преди повече от 17 години между Общината (с апортна вноска на земя) и частно дружество, стана известен с това, че след реализацията на сградата Общината тегли милиони кредит, за да придобие цялата собственост. В момента зданието пустее и се руши. Намеренията са там да се измести кметството, библиотеката и други организации.

С решение от днес се осигуряват 25 хиляди лева общински средства за спешния ремонт на покрива на хр. "Св. Петка Търновска" в Балчик, който пострада от силния вятър в края на миналата година.

С избора на Временна комисия днес се продължава процедурата по избор на съдебни заседатели. Тя ще проведе изслушване на кандидатите, които са 17 при необходим минимум от 20. Нейни членове са съветниците Галин Началников, Елена Каменова, Владимир Лафазански, Кирил Кирев и Гюнай Узун.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

411 секции за гласуване ще има във Варна

411 са секционните избирателни комисии на територията на община Варна, като броят на членовете е 3593, разпределени между парламентарно представените парти и коалиции. СИК-овете се състоят от 9 или от 7 души.  Заместник-кметът по финансите Христо Рафаилов проведе днес консултации за определяне съставите на секционните избирателни комисии (СИК) на..

публикувано на 30.04.24 в 16:58

Варненци ще вземат частица от Благодатния огън, пазен в манастир от миналата година

Благодатният огън от миналата година се пази в много храмове. В Катедралния храм във Варна тази година свещеният пламък ще бъде донесен от един от манастирите в епархията. Това каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който ще  отслужи пасхалната архиерейска литургия на Възкресение Христово в катедралния храм "Успение Богородично" в морската..

публикувано на 30.04.24 в 16:22

"Град в града" строят на мястото на бившия радиозавод във Варна

"Град в града" или т. нар. сити ще бъде изграден на територията на бившия радиозавод във Варна. Инвестицията е на стойност над 400 млн. лева. Това каза и зпълнителният директор на "Исторически парк" АД Ивелин Михайлов, който категорично отхвърли обвиненията срещу дружеството, което блогърът Симон Милков отправи вчера на пресконференция.  Журналист..

публикувано на 30.04.24 в 15:10

Отчитат спад на престъпността в Балчик, от май заработват съвместни екипи между румънски и български полицаи

Съвместни екипи между български и румънски полицаи ще заработят от май, съобщават от Община Балчик след среща този месец с представители на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи, на местната власт, с директори на училища и социални заведения. На нея е отчетен спад на престъпността в сравнение с 2022 година.  „Балчик е за пример..

публикувано на 30.04.24 в 14:04
Снимката е илюстративна

По-често ще вдигат контейнерите за смет в центъра на Варна през лятото

Два пъти седмично ще мият улиците във Варна. От два до три пъти в денонощието ще събират боклука в града. Предвидено е по-често вдигане на контейнерите в централната част. Това каза Николай Симеонов, управител на сметопочистващата фирма ЗМБГ- Варна.   Той припомни, че съдовете са само за битови отпадъци. Често случващите се проблеми с повреди на..

публикувано на 30.04.24 в 12:21

Ясни са имената на кандидати за народни представители от Балчик

За по-малко от четвърт час парламентарно представените партии в Балчик се споразумяха за състава на СИК-овете в община Балчик по време на свиканите от кмета Николай Ангелов консултации. Единодушно приеха да се запазят квотите от предходните избори за народни представители. Така в обявените 38 избирателни секции ще има..

публикувано на 30.04.24 в 12:16

Започна кампания„Continuons en français - да следваме на френски в България“

Организатори: Националното бюро на Университетска агенция на франкофонията- България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език . Франкофонските програми в българските университети Партньори на кампанията - Министерството на външните работи, Министерството на образованието, Френско- българската търговска и индустриална камара, Посолството..

публикувано на 30.04.24 в 12:14