Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 140 български организации са против новите ГМО в ЕС

Конференцията срещу новите ГМО

Конференция на тема "Българското общество против новите ГМО" се проведе днес в столицата, а поводът беше предложението на ЕК за въвеждане на нови геномни техники в ЕС. По време на форума бяха представени становища от над 140 български организации, които се обявяват против новите ГМО. 

Въпросът с въвеждането на новите геномни техники не е решен окончателно. Вчера, с крехко мнозинство, Европейският парламент подкрепи законодателното предложение на Европейската комисия. Съветът на Европа обаче е против и тепърва ЕК ще трябва да започне преговори с всяка държава-членка, за да се достигне до единомислие в Съвета.

Много от държавите обаче са против новите геномни техники и единната позиция по въпроса е много трудно осъществима. Това каза основният организатор на конференцията д-р Светла Николова от Сдружение „Агролинк“: „България отново е гласувала „въздържал се“, но държави като Австрия, Румъния, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Хърватия гласуваха против“

Един от сновните проблеми с новия регламент е, че той предвижда отпадане на регулацията на новите генномодифицирани организми.  От юридическа гледна точка дерегулацията поставя въпроса за отговорността за човешкото здраве. Кой ще поеме отговорността, ако след години се окаже, че мотифицираните организми са вредни, попитаха участници в конференцията. Те се обадиниха около мнението, че друг основен проблем е липсата на достатъчно информация по въпроса, както и на обществен дебат.

Асен Ненов от Асоциация „Активни потребители“ коментира, че приемането на новите ГМО ще доведе не до криза, а до катастрофа относно храните, които ядем.

Д-р Мирослав Първанов – зам.-председател на Българския ветеринарен съюз, съобщи, че на 20 януари са провели заседание на Нац съвет с представители на всички областни колегии. Единодушно са гласували против новите геномни техники, както и промените в регламента относно контрола и регулацията

Светла Николова допълни, че се подготвя нов регламент, този път за ГМО животни в Евросъюза. Тя съобщи още, че от „Агролинк“ подготвят предложение до министерството на земеделието за въвеждане на етикети, на които да е отбелязано, че животното е хранено с ГМО растения и фуражи. В Германия и Австрия има такива наредби.

Д-р Милен Чанев от БАН подчерта, че не е възможно биологично земеделие и ГМО да съществуват паралелно и че това е записано в старите регламенти на ЕС, които все още са в сила. Той напомни, че опрашването ще доведе до смесване на ГМО растения с биорастения и диви растителни видове. „Искате да си направите чай от дива мащерка. След опрашването с ГМО такова нещо като дива мащерка вече няма да съществува“, каза д-р Чанев.

Даниел Матов от Съюза на контролиращите лица в България, заяви, че един от големите проблеми на регламента е, че няма оценка на риска и не гарантира последващ контрол.

Д-р Дора Пачова, която е специалист по детско здраве и молекулярна генетика съобщи, че се предвижда ГМО храните ще са устойчиви на антибиотици. Когато тези храни се консумират от хората,  те ще повлияят на чревната флора и антибиотичната резистенност, която така или иначе, вече е сериозен проблем за хората.

В края на конференцията организаторите обявиха създаването на Движение „Да опазим българската земя и храна“. Една целите на движението е да се бори срещу концепцията, разбита от авторът на новите ГМО, който, според Светла Николова, е казал: „Ние трябва да изоставим еволюцията и да създадем нов свят“.ВИЖТЕ ОЩЕ

Сесията на ОбС-Варна започна с две декларации, съветниците от ПП призоваха за връщане на акциите от Панаира на държавата

С две декларации започна заседанието на Общинския съвет на Варна днес. Едната от "Продължаваме промяната", които призоваха общинските съветници да вземат решени за връщане на акциите на Варна от "Пълдинтур инвест" и Пловдивския панаир на държавата. Втората беше на "Възраждане", които напомниха, че има сериозен конфликт между рибарите и Община Варна. Те..

публикувано на 29.02.24 в 11:00
Снимката е илюстративна.

Строежът на "Хемус" между Боаза и Плевен изостава

Проверка на областния управител на Ловеч Виктор Стойчев е установила, че участъкът на АМ "Хемус" между пътните възли "Боаза" и "Плевен" се строи, но с по-бавни темпове от предвиденото. Според изпълнителите на обекта работата ще бъде ускорена от началото на март, за да се навакса изоставането, съобщава БНР. Виктор Стойчев поясни, че е бил на обиколка..

публикувано на 29.02.24 в 10:54

Денков: Няма да изпращаме български военнослужещи в Украйна

България никога не е обсъждала и не възнамерява да изпраща български военнослужещи за участие във военни действия в Украйна, потвърди от парламентарната трибуна министър-председателят Николай Денков по време на изслушването му в Народното събрание, предаде БНР. Според Денков опозицията използва темата, за да уплаши българските граждани. "Още преди..

публикувано на 29.02.24 в 10:31

Бойко Борисов: Ако на 8 март не се разберем, отиваме на избори

Коалиционното споразумение, което подготвя ГЕРБ, ще бъде представено на партията на 5 март, а на другия ден - ще бъде предоставено на ПП-ДБ. Това съобщи в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде БНР. Той каза, че премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел ще са приключили с оценките на министрите на 8-и март.  В..

публикувано на 29.02.24 в 10:14
Варненското море преди залез слънце

Облачно, но топло в последния февруарски ден

По крайбрежието и в крайните източни части на района последният ден на февруари ще започне със значителна ниска слоеста облачност или мъгла, ще е почти тихо. Във вътрешността на Североизточна България ще има разкъсана висока облачност, преди обяд за кратко ще има и слънце. Около и следобед вятърът от югоизток ще се усилва до умерен, температурите ще се..

публикувано на 29.02.24 в 09:31

ОбС-Варна заседава днес

Седмото заседание на Общинския съвет във Варна ще се проведе днес, от 10 часа в зала „Пленарна“. В предварителния дневен ред са обявени 15 точки. Сред тях са бюджетът на Варна и Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, която е обвързана с най-важния финансов документ.  В Дирекция „Канцелария на Общинския съвет“ е..

публикувано на 29.02.24 в 08:36

От 1 юли битовите потребители подписват нови договори с ЕРП-та

През последните осем месеца, от юли миналата година до вчера, цената на тока на свободния пазар е 180 лева, което е с 20 % повече от цената, която плащат битовите потребители при една скала. Ако имат дневна и нощна тарифа, разликата вече е 50%, коментира пред Радио Варна Соня Кадиева, председател на Асоциация „Свободен енергиен пазар“. Дали от..

публикувано на 29.02.24 в 08:23