Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 140 български организации са против новите ГМО в ЕС

Конференцията срещу новите ГМО

Конференция на тема "Българското общество против новите ГМО" се проведе днес в столицата, а поводът беше предложението на ЕК за въвеждане на нови геномни техники в ЕС. По време на форума бяха представени становища от над 140 български организации, които се обявяват против новите ГМО. 

Въпросът с въвеждането на новите геномни техники не е решен окончателно. Вчера, с крехко мнозинство, Европейският парламент подкрепи законодателното предложение на Европейската комисия. Съветът на Европа обаче е против и тепърва ЕК ще трябва да започне преговори с всяка държава-членка, за да се достигне до единомислие в Съвета.

Много от държавите обаче са против новите геномни техники и единната позиция по въпроса е много трудно осъществима. Това каза основният организатор на конференцията д-р Светла Николова от Сдружение „Агролинк“: „България отново е гласувала „въздържал се“, но държави като Австрия, Румъния, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Хърватия гласуваха против“

Един от сновните проблеми с новия регламент е, че той предвижда отпадане на регулацията на новите генномодифицирани организми.  От юридическа гледна точка дерегулацията поставя въпроса за отговорността за човешкото здраве. Кой ще поеме отговорността, ако след години се окаже, че мотифицираните организми са вредни, попитаха участници в конференцията. Те се обадиниха около мнението, че друг основен проблем е липсата на достатъчно информация по въпроса, както и на обществен дебат.

Асен Ненов от Асоциация „Активни потребители“ коментира, че приемането на новите ГМО ще доведе не до криза, а до катастрофа относно храните, които ядем.

Д-р Мирослав Първанов – зам.-председател на Българския ветеринарен съюз, съобщи, че на 20 януари са провели заседание на Нац съвет с представители на всички областни колегии. Единодушно са гласували против новите геномни техники, както и промените в регламента относно контрола и регулацията

Светла Николова допълни, че се подготвя нов регламент, този път за ГМО животни в Евросъюза. Тя съобщи още, че от „Агролинк“ подготвят предложение до министерството на земеделието за въвеждане на етикети, на които да е отбелязано, че животното е хранено с ГМО растения и фуражи. В Германия и Австрия има такива наредби.

Д-р Милен Чанев от БАН подчерта, че не е възможно биологично земеделие и ГМО да съществуват паралелно и че това е записано в старите регламенти на ЕС, които все още са в сила. Той напомни, че опрашването ще доведе до смесване на ГМО растения с биорастения и диви растителни видове. „Искате да си направите чай от дива мащерка. След опрашването с ГМО такова нещо като дива мащерка вече няма да съществува“, каза д-р Чанев.

Даниел Матов от Съюза на контролиращите лица в България, заяви, че един от големите проблеми на регламента е, че няма оценка на риска и не гарантира последващ контрол.

Д-р Дора Пачова, която е специалист по детско здраве и молекулярна генетика съобщи, че се предвижда ГМО храните ще са устойчиви на антибиотици. Когато тези храни се консумират от хората,  те ще повлияят на чревната флора и антибиотичната резистенност, която така или иначе, вече е сериозен проблем за хората.

В края на конференцията организаторите обявиха създаването на Движение „Да опазим българската земя и храна“. Една целите на движението е да се бори срещу концепцията, разбита от авторът на новите ГМО, който, според Светла Николова, е казал: „Ние трябва да изоставим еволюцията и да създадем нов свят“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В активната лента се осъществява движението на АМ "Хемус" на входа за Аксаково

Временно движението при км 49 на автомагистрала "Хемус" в посока Варна временно се осъществява само в активната лента.  Заради катастрофата на входа за Аксаково с кола на НСО, в която е пътувал Кирил Петков, трафикът се регулира от Пътна полиция.  Починал е шофьорът на леката кола, сблъскала се с автомобил на НСО Ограничено е преминаването по..

публикувано на 16.05.24 в 19:01

Починал е шофьорът на леката кола, сблъскала се с автомобил на НСО (ОБНОВЯВА СЕ)

Автомобил на Националната служба за охрана е катастрофирал на входа за Аксаково. В него се е возил Кирил Петков, съобщиха във Фейсбук от политическата партия, на която е съпредседател той.  59-годишният шофьор на лекия автомобил с варненска регистрация, който е претърпял инцидент на входа на Аксаково, сблъсквайки се с кола на НСО, е..

публикувано на 16.05.24 в 17:53
Снимката е илюстративна

Временно затруднено ще бъде движението по бул. "Чаталджа" в петък

Заради отстраняване на опасно сухо дърво и клони ще бъде затруднено движението по булевард "Чаталджа" в петък, 17 май,  между 14 и 16.30 часа, съобщиха от пресслужбата на Община Варна.  Дейностите ще бъдат извършвани в участъка от светофара на бул. "Осми приморски полк" по продължение на бул. "Чаталджа" до южния вход на пазара, посочват от отдел..

публикувано на 16.05.24 в 17:38

Здравният министър удължава забраната за износ на инсулин с още месец

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде заповед, с която удължава с още месец забраната за износ на определени групи лекарства. Това са инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст, съобщиха от здравното министерство. Здравният министър мотивира..

публикувано на 16.05.24 в 17:34

Кметовете на Варна и Бургас настояват за магистрала между Северното и Южното Черноморие

Кметовете на Варна Благомир Коцев и на Бургас Димитър Николов, както и на по-малките черноморски общини, ще обединят усилията си и ще продължат заедно да настояват пред държавата между Северното и Южното Черноморие да бъде изградена автомагистрала или скоростен път. Това стана ясно по време на годишна среща  на бизнеса от Черноморието, която се..

публикувано на 16.05.24 в 16:55

Хотелиери основаха нова асоциация

Представители на най-големите хотелски вериги у нас основаха Сдружението "Българска хотелска асоциация“. Вписването в Търговския регистър е от 14 май 2024 г. Учредителите са 14, съобщи за Радио Варна Красимира Стоянова – изпълнителен директор на КК „Албена“ АД. Стоянова е един от членовете на Управителния съвет на новоучредената Българска хотелска..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

БАН подкрепи университетите

Ръководството на Българската академия на науките изцяло подкрепя позицията на висшите училища, изразена в публикуваното отворено писмо до държавните институции от 14 май 2024 г., се казва в становище на БАН във връзка с писмото на Съвета на ректорите. Протест: На 20 май всички държавни и част от частните университети няма да отворят врати..

публикувано на 16.05.24 в 16:09