Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Тъга по изгубената модерност” - изложба на част от XXL

“Тъга по изгубената модерност” е най-новата изложба-предизвикателство, което Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна отправя на ценителите на съвременното изобразително изкуство. В две от залите на галерията са подредени творби на авторите Генади Гатев, Димитър Яранов, Росен Тошев и Свилен Стефанов или художници, част от група XXL. Куратор на изложбата е Сузана Николова.

"Не е много лесно да се съберат на една място толкова ярки творчески индивидуалности, които са изключително силни и активни и всеки един от тях да бъде равностойно представен. Не е лесно, но от друга страна е голямо предизвикателство. Мисля, че тази изложба е много интересна, именно защото представя четирима автори, които са много изявени съвременни български художници."


“Тъга по изгубената модерност” в Градската художествена галерия – Варна събира произведения на Генади Гатев, Димитър Яранов, Росен Тошев и Свилен Стефанов, създадени през последните години. Четиримата навлизат в художествения живот на София в началото на 90-те години на миналия век. Тяхното творчество се свързва с една от най-известните арт групи от онова време - XXL. Малко, по-малко от половината група се представя във Варна, каза за Радио Варна Свилен Стефанов.

"Би ми се искало некоректността и отклонението от правилото да стои в съвременното изкуство. Това, обаче, се случва в определени периоди, когато е креативно. Както беше през 90-те години, последното десетилетие на 20 век. Сега по-скоро има една нормативност. Едно изкуство, което си върви в някакво негово русло. Никой не ти казва какво да правиш, но няма и големи революции в изкуството. Т.е. в момента ние сме едно поколение, което по-скоро иска да бъде купувано."

ВИЖТЕ ОЩЕ

Детските хорове на Българското и Румънското национално радио излизат за първи път заедно на една сцена в Букурещ

Детските хорове на Българското и Румънското национално радио ще изнесат съвместен концерт на 29 февруари (четвърътк) в Букурещ. Събитието, което е част от програмата за международно сътрудничество между двете радиа и е посветено на високите хорови постижения, ще се проведе от 19:00 ч. местно (и българско време) в Радиозалата на Румънското..

публикувано на 24.02.24 в 09:33
„Битката при Варна“, художник Ян Матейко

Със съвместен фестивал на открито Варна и Полша планират да отбележат 580 години от Битката при Варна

Възможностите за отбелязването през тази година на 580-ата годишнина от Битката при Варна обсъдиха на работна среща днес варненски заместник-кметове и  консула на Република Полша в България Малгожата Хейдук – Громек. На срещата присъства и Милен Димов, временно изпълняващ длъжността директор на парк-музей „Владислав Варненчик“. Заместник-кметовете и..

публикувано на 23.02.24 в 18:16

Наградиха най-добрите есета, посветени на доброволчеството

Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна награди с грамоти децата, участвали в конкурса за разработване на есе на тема ,"Моите представи за доброволците, помагащи при бедствия и пожари". Повод за конкурса е отбелязването на Международния ден на доброволеца - 5 декември 2023 г., с основна цел - популяризиране..

публикувано на 23.02.24 в 15:09

В очакване на 20-ото издание на Европейския музикален фестивал във Варна

Предстои 20-ото издание на Европейския музикален фестивал във Варна, утвърдил се като устойчиво културно събитие в града.  За изминалите две десетилетия на сцената на фестивала са представени над 120 концертни проекта в богат стилов и жанров диапазон. Изявявали са се индивидуални изпълнители и формации от над 20 страни от Европа и света. През..

публикувано на 22.02.24 в 15:30

Балетна гала във Варна за Деня на българския балет

В Деня на българския балет мултинационалната балетна трупа на Държавна опера Варна ще зарадва своите почитатели с голяма балетна гала, с хореограф Светлана Тоншева и репетитор Меган Рейд. В програмата са включени откъси от световната балетна класика, преплетени със съвременна хореография, сред които "Спящата красавица" и "Лебедово езеро" по музика на..

публикувано на 22.02.24 в 13:14

Артисти казват "не" на войната чрез изкуство

С антивоенна изложба под надслов "Икони върху сандъци за боеприпаси" ще бъде отбелязана 2-годишнината от войната в Украйна.  Домакин на събитието ще бъде пространството  "ReBonkers". То се провежда в партньорство с Посолството на Украйна в България и ще бъде открита от 18 часа на 28 февруари, сряда.  "Това е една изключително емоционална..

публикувано на 22.02.24 в 12:05

Гала концерт на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна

Гала-концерт на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" ще се проведе от 18 часа на 25 февруари в зала 1 на Фестивалния и конгресен център.  Мотото на концерта е " 79 години от началото".  Млади таланти и техните преподаватели ще представят  програма, в която ще блестят възпитаниците на музикалните и сценични  специалности, подчертават..

публикувано на 21.02.24 в 18:05