Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на район „Приморски“ показа документи, според които не е в нарушение на закона

Сигналът, подаден срещу мен, касае една несъвместимост на длъжността кмет с длъжността ликвидатор, което е по едно старо вписване в Търговския регистър от 2021 г., заяви кметът на варненския район „Приморски“ Николай Желязков, срещу когото Общинската избирателна комисия във Варна започна проверка по подаден сигнал, че е вписан като ликвидатор на дружество. Сигналът е подаден заради факта, че в Търговския регистър не се съдържа цялата документация, която следва да бъде извършена, за да се заличи вписването, каза още той.

Не се чувствам виновен или нарушил закона, каза още Желязков и определи случая като политическа атака срещу „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Николай Желязков заяви, че вписването е заличено преди да се върне от отпуск и преди да му бъде връчено искането за представяне на информация от ОИК-Варна.

На съвместната пресконференция днес кметът на Варна Благомир Коцев заяви,че Николай Желязков е  внесъл възражение в Общинската избирателна комисия по повод сигнала срещу него за несъвместимост с поста, който заема. Според Коцев става дума за добре организирана политическа атака от ГЕРБ, а казусът, свързан с кмета на Приморски, ще се разгледа в късния следобед от ОИК, но той и колегите му няма да се поддадат на тези атака.

На 29 януари Общинската избирателна комисия във Варна започна проверка дали кметовете на районите "Одесос"  - Цветнен Цветков, и на "Приморски" - Николай Желязков, имат фирми. Проверката бе предизвикана от постъпили сигнали за вероятна несъвместимост за заеманите постове, тъй като по закон кметовете не мога да извършват търговска дейност. Справка в Търговския регистър сочи наличие на фирма на Цветков, както и вписването на Николай Желязков като ликвидатор на търговско дружество.

Николай Стефанов, общински съветник от ПП-ДБ и председател на групата в ОбС, съобщи, че държи в ръцете си доказателства под формата на писмени инструкции от общински съветници от ГЕРБ как да се проведе атака от хора и органи срещу коалицията ПП-ДБ и кмета Коцев по време на кампанията и след това. Само маркирам това, ще ви предоставим доказателствата на друг брифинг, за да покажем, че става дума за целенасочена и координира политическа атака от ГЕРБ, каза още Стефанов.

Благомир Коцев поясни, че става дума за клеветническа черна кампания и употреба на тролове и сайтове, които след изборите бързо са изчезнали, като цялата клеветническа машина е управлявана от общински съветници от ГЕРБ. Разполагаме с кореспонденцията между тях, като някои от документите са изключително цинични и вулгарни, допълни Коцев. Той изрази мнение, че въпреки циничните изрази в тази кореспонденция, тя трябва да се покаже пред варненските граждани и да бъдат сезирани компетентните органи.


По публикацията работи: Димитрина Дончева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар в ДКЦ-то във Владиславово

По информация от оперативния дежурен в Областна администрация Варна от тази сутрин, пожар гори в ДКЦ 3 в квартал "Вл. Варненчик". Не е ясна причината за инцидента. На място са изпратени 2 противопожарни коли на ТДПБЗН – Варна.  Две помещения на третия етаж в Стоматологичния кабинет са засегнати от огнената стихия. Районът е отцепен от..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Румяна Угърчинска: Избирателите наказват Макрон, защото той обеща много, но не направи нищо

Франция прави исторически избор с гласуването на днешния балотаж на предсрочните избори за Национално събрание , които могат да доведат на власт крайната десница. Популярността на крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин льо Пен продължава да спада, показват социологически проучвания преди днешното гласуване. Крайната десница и..

публикувано на 07.07.24 в 09:29

Признаха летището в Истанбул за най-доброто в Европа

Международният съвет на летищата (ACI) в Европа присъди наградата за най-добро летище на модерното летище Истанбул в Турция в категорията на летищата с над 40 милиона пътници годишно. Летище Истанбул IGA си подели наградата с миналогодишния победител - летище Фиумичино в Рим със същия резултат, се..

публикувано на 07.07.24 в 09:22

Горещини в 14 области у нас, на Балканите до 39 градуса

Днес ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток, предаде БГНЕС. Температурите ще продължат да се повишават и максималните ще бъдат между 32 и 37 градуса, по-ниски по Черноморието, в София – около 32, Шумен и Благоевград – 34, Велико Търново, Пловдив..

публикувано на 07.07.24 в 09:17

Червен код за опасност от пожари в Северна България

За днес е обявен червен код за опасност от пожари в няколко области на Северна България, предаде БГНЕС. Това са областите Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Силистренска. Оранжев е кодът за пожари в Североизточна и Южна България, най-малка е опасността в Западна и Югозападна България...

публикувано на 07.07.24 в 09:14

Ръководствата на ПП и ДСБ ще обсъдят изборните резултати

Две от формациите в коалицията ПП-ДБ провеждат заседания на ръководните си органи. Националният съвет на "Продължаваме промяната" се събира днес, за да обсъди изборните резултати, предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат. От вчера заседава и Изпълнителният съвет на ДСБ. В края на юни Националният съвет на третата..

публикувано на 07.07.24 в 08:38
Участници във вчерашната среща разпространиха след разговора снимка с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Неофициално: Предстои среща между Доган и Пеевски

По неофициална информация днес предстои среща между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя Делян Пеевски и депутатите, подкрепили проектокабинета "Желязков". Вчера на среща на депутати от партията с Ахмед Доган в лятната му резиденция в парк "Росенец" беше решено да се възстанови нормалното функциониране на ДПС..

публикувано на 07.07.24 в 07:45