Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители искат експерти от МОН да контролират избора на директор на МГ-Варна

Родители и настойници на ученици от варненската Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ организираха петиция, в които изразяват притеснението си по отношение на течащия в момента конкурс за избор на директор на училището. В отворено писмо те настояват да се обърне внимание на процеса по избор на постоянен директор на гимназията, като добавят, че смятат за изключително важно в него да се включат експерти от Министерство на образованието и науката, които да наблюдават и контролират за коректното протичане на конкурса, за да се избегнат субективизъм и натиск върху комисията.

Исканията им са отправени до кмета на Варна, началника на РУО-Варна, Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в община Варна, Министерството на образованието и науката и Парламентарната комисия по образование и наука.

„Ако изборът на директор бъде компрометиран и в последствие неподходящ сме длъжни да застанем зад децата си, като за целта ще изискаме повече гласност по наболелите проблеми, ще организираме протести, ще се борим за най- милото ни, а имено децата ни!“, се казва в отвореното писмо на родителите.

До момента петицията „За качествен и открит избор на директор за МГ Варна“ е подписана от 163 души.

МОН обяви конкурси за директори на 276 училища в цялата страна. Две са основните причини - пенсионната възраст на директорите в момента и директори, които от повече от година и половина са на поста като временно изпълняващи длъжността.

Прилагаме целия текст на петицията на родителите и настойниците на ученици от МГ-Варна:

ДО: Г-Н БЛАГОМИР КОЦЕВ

КМЕТ НА ОБЩИНА ВАРНА

КОПИЕ ДО: РУО – ВАРНА

ДИРЕКЦИЯ „ОБРАЗОВАНИЕ И МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ“, ОБЩИНА ВАРНА

МОН

ПАРЛАМЕНТАРНА КОМИСИЯ ПО ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

 ОТ: РОДИТЕЛИ И НАСТОЙНИЦИ НА УЧЕНИЦИ ОТ МГ „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН“, ГР. ВАРНА

ОТКРИТО ПИСМО

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КОЦЕВ,

Ние сме родители и настойници на ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ Варна и като такива, се чувстваме длъжни да ви информираме за притеснението ни по отношение на течащия в момента конкурс за избор на директор на училището. Знаете добре, че Математическа гимназия е учебно заведение с доказан авторитет и традиции, в което както след четвърти, така и след седми клас приемът е сериозно селектиран.

Най-важните стълбове за успеха на едно учебно заведение са кадровата политика, приемът на мотивирани ученици и правилен учебен план.“ – това са думи на бившия директор на гимназията - господин Павлин Петков, част от първи брой на ученическия вестник от 2013 година, които важат и днес и ние силно подкрепяме.

За да бъде успешно едно училище, в него трябва да работят квалифицирани и мотивирани учители, умеещи да насърчават и развиват уменията на учениците. Мениджърът, в лицето на директора, да бъде лидер, който чертае посоката, владее страстите в работния процес, сплотява екипа си в името на общия успех!

Голяма част от децата са поредно поколение възпитаници на гимназията. Възпитаваме тези деца да вярват, че зад всеки успех се крие много труд, знания, широк размах и амбиции. Точно това са качества, за които апелираме да търсите в бъдещия ръководител на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ Варна!

Настояваме да обърнете внимание на процеса по избор на постоянен директор на гимназията. Считаме за изключително важно да се включат експерти от Министерство на образованието и науката, да наблюдават и контролират за коректното протичане на конкурса по избор на директор на едно от най- успешните училища в страната, за да бъде избегнат субективизъм и натиск върху комисията.

Предстои построяване на така дълго чаканата и мечтана сграда за Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ Варна, нещо което ще направи щастливи не само децата, и техните учители, но и обществото на Варна. Сградата обаче не е училище! Училището е учители и ученици, нивото не зависи от локацията на сградата или пък от това колко модерна ще бъде тя, а от качествoтото на услугата, която предлага!

Ако изборът на директор бъде компрометиран и в последствие неподходящ сме длъжни да застанем зад децата си, като за целта ще изискаме повече гласност по наболелите проблеми, ще организираме протести, ще се борим за най- милото ни, а имено децата ни!

В подкрепа на това писмо, предоставяме и линк към нашата петиция.

С УВАЖЕНИЕ,

Родители и настойници на ученици от МГ „Д-р Петър Берон“ гр. Варна

9.02.2024г.


ВИЖТЕ ОЩЕ

До 21 градуса в понеделник, но по крайбрежието с максимални стойности около 14 градуса

Облачността ще е променлива, утре на места намаляваща до слънчево време.   Вятърът от югоизточна четвърт, по крайбрежието ще се обърне от североизток и ще е до умерен. Минимални температури между 4 и 9 градуса. Максималните по крайбрежието слабо ще се понижат и ще са от 9 до 14 градуса, във вътрешността на района ще достигнат 16-21..

публикувано на 25.02.24 в 15:50

„Зелени закони“: България няма план на зони за безвредна работа на ВЕИ

Сагата със заменките на гори и частните плажове, пробивът на новите ГМО на европейския пазар, както и законодателна инициатива в сферата на енергетиката бяха коментирани във Варна на Десетата юбилейна „Конференция по демокрация 2024“ . Начинът, по който се правят промени в законите за енергетиката не е в посока демократизиране с оглед..

публикувано на 25.02.24 в 15:10

България участва в международното туристическо изложение в Белград

Министерството на туризма представи България на международното туристическо изложение International Fair of Tourism /Sajam Turizma/ в сръбската столица Белград, което се проведе от 22 до 25 февруари 2024 г. International Fair of Tourism /Sajam Turizma/ е най-голямото туристическо събитие на територията на Сърбия и Югоизточна Европа. Предназначено е..

публикувано на 25.02.24 в 15:00

Издирван с червена бюлетина на Интерпол е задържан край Варна

Русенец на 35 години, обявен за международно издирване с червена бюлетина от Интерпол, е задържан при спецоперация край Варна, съобщиха днес от полицията в крайморския град. В операцията са участвали служители на сектор „Издирване“ от Главната дирекция „Национална полиция“ и на дирекциите във Варна и Русе. Русенецът е обявен за международно..

публикувано на 25.02.24 в 14:50

Три институции започват съвместни проверки на плавателни съдове

До средата на март трябва да бъде подготвено споразумение за взаимодействие, което да регламентира съвместни проверки на малки и неконвенционални плавателни съдове от представители на ИA „Морска администрация“, Главна дирекция "Гранична полиция“ и Министерството на околната среда и водите. Това реши Комисията по безопасност на корабоплаването и опазване..

публикувано на 25.02.24 в 11:42

Светият Синод прие наредба за избора на епархийски митрополити в бъдеще

Св. Синод, в пълен състав, разгледа предложението на Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий и Доростолски митрополит Яков за приемане на..

публикувано на 25.02.24 в 10:23

Шабла привлича посетители с фестивали

Познатият и превърнал се в любим „Фестивал на хвърчилата“ ще се проведе в рамките на два дни – 31.08.-01.09.2024 г.(събота и неделя). Събитието ще представи високите художествени умения на пилоти на хвърчила от България и чужбина, които ще демонстрират сложни и атрактивни арт-хвърчила под звуците на музикален съпровод.  Зимният фестивал „Вятър, птици,..

публикувано на 25.02.24 в 10:18