Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Добрич несъгласен с новите заплати на съветниците

Община Добрич
Снимка: Община Добрич

Областният управител на Добрич върна за ново разглеждане решението за по-високите възнаграждения на общинските съветници в областния център. Членовете на местния парламент в Добрич промениха размера на заплатите си на сесията от 30 януари тази година, като я увеличиха почти двойно. Според областния управител промяната в Правилника на дейността на Общинския съвет в Добрич е незаконосъобразна.

Според областния управител на Добрич Йорданка Костадинова решението е било прието, без да са изложени мотиви в докладната на председателя на Временната комисия. С промените от друга страна общият размер на заплатата на общинските съветници надхвърля установения праг от Закона за местното самоуправление и местната власт

Общинските съветници на Добрич приеха да получават 55% от заплатата на председателя си, от които 40% за участие в заседания и 15 на сто за участие в комисии и допълнителни 30% при свикване на извънредна сесия. Това, според областния управител прави 71.5 на сто от заплатата на Председателя на Общинския съвет и е незаконосъобразно.  

С тези мотиви решението е върнато за преразглеждане.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

България изостава в скрининга на редките болести за разлика от други страни в Европа

Днес отбелязваме Международния ден на редките болести. Той е обявен по инициатива на Европейската организация за редки заболявания (EURORDIS). Целта е да се повиши информираността на международната общност за редките заболявания, както и да се предприемат действия за осигуряване на достъп до диагностика и терапии за хора, живеещи с рядко..

публикувано на 29.02.24 в 07:15

Адреси без вода

Поради авария на главен водопровод от 3ч. до около 10ч. на /29.02.24г/. възможни смущения или липса на вода може да бъдат абонатите в района на: Лятно кино "Тракия", "Колхозен пазар", кв."Христо Ботев", района на "Широк център" също така абонатите от кв."Аспарухово", кв."Галата", местностите "Зеленика", "Боровец", "Лазур", "Ракитника" и с. Звездица...

публикувано на 29.02.24 в 06:42
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заседанието на ресорната парламентарна комисия -  30 ноември 2023 г.

Гвоздейков: Имаме амбиция да променим визията за управление на Български пощи

Възможностите за партньорство при реализацията на инвестиционните политики в „Български пощи“ ЕАД и в жп сектора бяха обсъдени на среща днес между министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Кириакос Какурис, съобщиха от МТС. „Имаме амбиция да променим визията за управление на..

публикувано на 28.02.24 в 18:43

От 20 март земеделците могат да кандидатстват по държавната помощ заради войната в Украйна

От 20 март до 9 април 2024 г. земеделските стопани могат да кандидатстват по схемите за държавни помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури,..

публикувано на 28.02.24 в 17:41

Началникът на "Рибарски пристанища" за исканата оставка: Няма основание за този конфликт

Рибарско сдружение „Черноморски изгрев“ настоява в своя позиция началникът на отдел „Рибарски пристанища“ в община Варна Лъчезар Братоев да бъде отстранен от длъжност.  Рибари настояват за оставка на началника на отдел "Рибарски пристанища" във Варна Лъчезар Братоев каза, че не вижда основание за този конфликт. Според него поводът за реакцията..

обновено на 28.02.24 в 17:08

Заради случай на починал "Медицински надзор" проверява Центърa за спешна помощ в Добрич и Балчик

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ се самосезира и започва извънредна проверка в Центъра за спешна медицинска помощ – Добрич, Филиала за спешна помощ в Балчик и Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) Балчик. Това се съобщава на сайта на Агенцията във връзка с изнесена в медиите информация със заглавия:..

публикувано на 28.02.24 в 15:40

Международен институт дава възможност за иновативно лечение на онкологични заболявания

Девет държави, сред които България, участват в проект за изграждането на Международен институт за устойчиви технологии-SEELIST. Той ще даде възможност за лечение на онкологични заболявания чрез облъчване с фотонно лъчение и ускорени снопове заредени частици. Това съобщи професор Леандър Литов , известен с изследванията си в областта на квантовата..

публикувано на 28.02.24 в 15:25