Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два варненски екипа са полуфиналисти в Националния конкурс "Млад Благотворител"


Общо 15 екипа ученици са полуфиналисти от получените 34 кандидатури за изпълнение на авторски благотворителни проекти в Националния конкурс "Млад Благотворител".  Само 7 проекта ще достигнат до финал, а сред тях са два варненски екипа с ученици от Първа езикова гимназия и от ПГ "Д-р Иван Богоров". Първите участват с проекта "Мелодиите на Нашето Наследство" в темата за Съхраняване на музикалното наследство на България. Учениците от "Иван Богоров" развиват темата "Различни, но заедно – обединени в спорта" в категория "Иновативно предприемачество с кауза".

Националният конкурс "Млад Благотворител" цели да събере идеи за по-добър живот и взаимодействие в природата и сред хората. Конкурсът е предназначен за ученици от 7 до 12 клас от цялата страна и се организира от фондация „Благотворител“. 

От 20 години фондацията подава ръка и работи в подкрепа на образованието, личностното развитие и изграждане на емоционална интелигентност на деца и младежи. Това каза за Радио Варна Станислава Рашева, председател на Фондация „Благотворител“. Фондацията ще дари средствата за осъществяването на най-смислените и добре аргументирани инициативи, както всяка година, каза още Станислава Рашева. 

Ето и полуфиналистите по теми:

Тема 1. Подкрепа за деца/ученици, лишени от родителски грижи или възрастни хора в нужда

1. Мисля със сърцето си, гр. Ямбол (113 точки)

2. Подай ръка - зарадвай дете, гр. Ямбол (108 точки)

3. Мечтаната дреха, гр. София (106 точки)

4. За(Действай) Доброто, гр. Раковски (101 точки)

5. Не сте сами, гр. Ихтиман (101 точки)

Тема 2. Съхраняване на музикалното наследство на България

1. Фолклорна седянка на Пирински дувари, Благоевград (119 точки)

2. Мелодиите на Нашето Наследство, Варна (115 точки)

3. Бистро кладенче с жива вода, гр. Свищов (95 точки)

Тема 3. Екология /опазване и грижа за околната среда/

1. Еко войни от гимназията- Благоевград (114 точки)

2. Заедно за едно зелено бъдеще, гр. Разград (110 точки)

3. Да опазим градските таралежчета, София (110 точки)

4. Дива устойчивост, София (106 точки)

5. Любов за ветрушката, Стара Загора (98 точки)

6. Градски оазиси, Стара Загора (97 точки)

Категория: Иновативно предприемачество с кауза

1. Различни, но заедно – обединени в спорта, гр. Варна (100 точки)


По публикацията работи: Нина Милошевич


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОбС-Варна заседава в понеделник

Общинският съвет във Варна се събира в понеделник – 29 юли, за 13-и път от началото на мандата. В заседанието с начален час 10 са включени 13 точки. Една от тях е удостояване на граждани с почетни звания и знаци. За най-високото отличие на Общината са предложени общо шест личности, сред които са селекционерът на националния отбор по футбол на..

публикувано на 26.07.24 в 16:55

Две по-дълги ваканции предлагат за новата учебна година от МОН

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага МОН в графика на учебното време . Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните  випуски. Съгласно зададеното по..

публикувано на 26.07.24 в 15:48
Електрическа тротинетка

Акция "Тротинетка" във Варна, нарушителите са основно под 30-годишни

Специализирана полицейска акция на Областната дирекция на МВР във Варна за установяване на нарушения, извършени от водачи на електрически тротинетки, е започнала в началото на летния сезон и ще продължи до края на лятото. Причината е зачестилите инциденти, при които са пострадали варненци и гости на града. Това съобщи старши комисар Димитър..

публикувано на 26.07.24 в 15:07

Конституционният съд обяви за противоконституционни част от промените в основния закон, свързани със съдебната реформа

Конституционният съд обяви за противоречащи на Основния закон почти всички промени, свързани със съдебната система, в Шестата ѝ поправка, предаде БНР.  Според КС са противоконституционни текстовете, с които Висшият съдебен съвет се разделя на два отделни съвета, ограничават се правомощията на Главния прокурор и се въвежда механизъм за разследване на..

публикувано на 26.07.24 в 15:01

Автобус заседна в подлеза "Шипка" във Варна (ВИДЕО)

Автобус заседна в автоподлез в центъра на града, видя репортер на Радио Варна. Превозното средство се е оказало високо за тунела на улица "Шипка" в морската столица.  Няма видими щети на автоподлеза.  Инцидентът е станал в посока бул. "Мария Луиза".  Проверката ни установи, че в посока музея, в която е бил заседнал автобусът, знакът, обозначаващ..

публикувано на 26.07.24 в 14:26
Доц. д-р Петър Шишков

Именит български учен е загиналият при взривовете в Елин Пелин

Именитият български учен доц. д-р Петър Шишков е загиналият при експлозиите в складовете за пиротехника в град Елин Пелин, предаде БГНЕС. Тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов съобщи трагичната новина за загинал мъж на 49 години. Той е бил приет вчера в „Пирогов“ с 35% изгаряния, но с много тежко обгазяване. В момента лекарите се борят за..

публикувано на 26.07.24 в 14:17

Задържаха психичноболна румънка, предизвикала катастрофа в Добричко

Полицията в Добрич след преследване е задържала румънска гражданка заради опасно поведение на пътя и опит да се самонарани. След консултации с румънски полицаи, командировани в област Добрич, се е установило, че жената страда от психическо заболяване. Задържаната е настанена в Центъра за психично здраве в Добрич. На 25 юли, около 15:00 часа,..

публикувано на 26.07.24 в 11:27