Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два варненски екипа са полуфиналисти в Националния конкурс "Млад Благотворител"


Общо 15 екипа ученици са полуфиналисти от получените 34 кандидатури за изпълнение на авторски благотворителни проекти в Националния конкурс "Млад Благотворител".  Само 7 проекта ще достигнат до финал, а сред тях са два варненски екипа с ученици от Първа езикова гимназия и от ПГ "Д-р Иван Богоров". Първите участват с проекта "Мелодиите на Нашето Наследство" в темата за Съхраняване на музикалното наследство на България. Учениците от "Иван Богоров" развиват темата "Различни, но заедно – обединени в спорта" в категория "Иновативно предприемачество с кауза".

Националният конкурс "Млад Благотворител" цели да събере идеи за по-добър живот и взаимодействие в природата и сред хората. Конкурсът е предназначен за ученици от 7 до 12 клас от цялата страна и се организира от фондация „Благотворител“. 

От 20 години фондацията подава ръка и работи в подкрепа на образованието, личностното развитие и изграждане на емоционална интелигентност на деца и младежи. Това каза за Радио Варна Станислава Рашева, председател на Фондация „Благотворител“. Фондацията ще дари средствата за осъществяването на най-смислените и добре аргументирани инициативи, както всяка година, каза още Станислава Рашева. 

Ето и полуфиналистите по теми:

Тема 1. Подкрепа за деца/ученици, лишени от родителски грижи или възрастни хора в нужда

1. Мисля със сърцето си, гр. Ямбол (113 точки)

2. Подай ръка - зарадвай дете, гр. Ямбол (108 точки)

3. Мечтаната дреха, гр. София (106 точки)

4. За(Действай) Доброто, гр. Раковски (101 точки)

5. Не сте сами, гр. Ихтиман (101 точки)

Тема 2. Съхраняване на музикалното наследство на България

1. Фолклорна седянка на Пирински дувари, Благоевград (119 точки)

2. Мелодиите на Нашето Наследство, Варна (115 точки)

3. Бистро кладенче с жива вода, гр. Свищов (95 точки)

Тема 3. Екология /опазване и грижа за околната среда/

1. Еко войни от гимназията- Благоевград (114 точки)

2. Заедно за едно зелено бъдеще, гр. Разград (110 точки)

3. Да опазим градските таралежчета, София (110 точки)

4. Дива устойчивост, София (106 точки)

5. Любов за ветрушката, Стара Загора (98 точки)

6. Градски оазиси, Стара Загора (97 точки)

Категория: Иновативно предприемачество с кауза

1. Различни, но заедно – обединени в спорта, гр. Варна (100 точки)


По публикацията работи: Нина Милошевич
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 21 градуса в понеделник, но по крайбрежието с максимални стойности около 14 градуса

Облачността ще е променлива, утре на места намаляваща до слънчево време.   Вятърът от югоизточна четвърт, по крайбрежието ще се обърне от североизток и ще е до умерен. Минимални температури между 4 и 9 градуса. Максималните по крайбрежието слабо ще се понижат и ще са от 9 до 14 градуса, във вътрешността на района ще достигнат 16-21..

публикувано на 25.02.24 в 15:50

„Зелени закони“: България няма план на зони за безвредна работа на ВЕИ

Сагата със заменките на гори и частните плажове, пробивът на новите ГМО на европейския пазар, както и законодателна инициатива в сферата на енергетиката бяха коментирани във Варна на Десетата юбилейна „Конференция по демокрация 2024“ . Начинът, по който се правят промени в законите за енергетиката не е в посока демократизиране с оглед..

публикувано на 25.02.24 в 15:10

България участва в международното туристическо изложение в Белград

Министерството на туризма представи България на международното туристическо изложение International Fair of Tourism /Sajam Turizma/ в сръбската столица Белград, което се проведе от 22 до 25 февруари 2024 г. International Fair of Tourism /Sajam Turizma/ е най-голямото туристическо събитие на територията на Сърбия и Югоизточна Европа. Предназначено е..

публикувано на 25.02.24 в 15:00

Издирван с червена бюлетина на Интерпол е задържан край Варна

Русенец на 35 години, обявен за международно издирване с червена бюлетина от Интерпол, е задържан при спецоперация край Варна, съобщиха днес от полицията в крайморския град. В операцията са участвали служители на сектор „Издирване“ от Главната дирекция „Национална полиция“ и на дирекциите във Варна и Русе. Русенецът е обявен за международно..

публикувано на 25.02.24 в 14:50

Три институции започват съвместни проверки на плавателни съдове

До средата на март трябва да бъде подготвено споразумение за взаимодействие, което да регламентира съвместни проверки на малки и неконвенционални плавателни съдове от представители на ИA „Морска администрация“, Главна дирекция "Гранична полиция“ и Министерството на околната среда и водите. Това реши Комисията по безопасност на корабоплаването и опазване..

публикувано на 25.02.24 в 11:42

Светият Синод прие наредба за избора на епархийски митрополити в бъдеще

Св. Синод, в пълен състав, разгледа предложението на Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий и Доростолски митрополит Яков за приемане на..

публикувано на 25.02.24 в 10:23

Шабла привлича посетители с фестивали

Познатият и превърнал се в любим „Фестивал на хвърчилата“ ще се проведе в рамките на два дни – 31.08.-01.09.2024 г.(събота и неделя). Събитието ще представи високите художествени умения на пилоти на хвърчила от България и чужбина, които ще демонстрират сложни и атрактивни арт-хвърчила под звуците на музикален съпровод.  Зимният фестивал „Вятър, птици,..

публикувано на 25.02.24 в 10:18