Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животновъди от Варна се включват в националния протест утре

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

26 земеделски организации, които не преговарят с правителството, обявиха пред медии, че в 11 часа утре ще доведат членовете си пред Министерския съвет, за да искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев. 

В националния протест ще се включат земеделци от цялата страна, сред които и варненски животновъди, съобщи в интервю за Радио Варна председателят на Асоциацията на животновъдите Бойко Синапов. Утре ще стане ясно как ще продължат действията на земеделците. 

Категоричното ни искане е оставката на земеделския министър Кирил Вътев, посочи Синапов. Ресорният министър, по думите му, е прекратил комуникацията си със земеделския сектор, а браншът е в окаяно състояние. Опитват се всячески да ни мачкат, подчерта Бойко Синапов. Според председателя на Асоциацията на животновъдите са се получили разминавания в сектора, а това се дължи на факта, че "министър Вътев реши да се окупира с тесен кръг хора - Българската аграрна камара, и прекрати всякаква комуникация с нас - "Обединени български животновъди", "Асоциацията на земеделските производители" и всички подотрасли в сектор "Земеделие". 

Според Синапов в сектора има много тежка бюрокрация, с която земеделският производител не може да се справи. "Ние сме легитимно представени асоциации и вече с около 15-20-годишен стаж", подчерта той. 

Да се регулира пазарът на сухите млека и на дълбоко замразените меса са сред исканията на животновъдите. "Нашата продукция се изкупува на нищожни цени, а в магазинната мрежа потребителят е мачкан през нас. Те се оправдават, че ние сме виновни. Ние нямаме защита, затова апелирам да се направи един Закон за защита на земеделския производител", категоричен е Бойко Синапов. 

По думите на председателя на Асоциацията на животновъдите, министър Вътев не може да се справи с тази сложна ситуация. "Да се намери точен човек, който разбира от тази материя! Министър Вътев не може да бъде полезен на целия земеделски сектор", добави Синапов.

Подробностите чуйте в разговора на Александър Йорданов с Бойко Синапов, председател на Асоциацията на животновъдите в България:ВИЖТЕ ОЩЕ

До 21 градуса в понеделник, но по крайбрежието с максимални стойности около 14 градуса

Облачността ще е променлива, утре на места намаляваща до слънчево време.   Вятърът от югоизточна четвърт, по крайбрежието ще се обърне от североизток и ще е до умерен. Минимални температури между 4 и 9 градуса. Максималните по крайбрежието слабо ще се понижат и ще са от 9 до 14 градуса, във вътрешността на района ще достигнат 16-21..

публикувано на 25.02.24 в 15:50

„Зелени закони“: България няма план на зони за безвредна работа на ВЕИ

Сагата със заменките на гори и частните плажове, пробивът на новите ГМО на европейския пазар, както и законодателна инициатива в сферата на енергетиката бяха коментирани във Варна на Десетата юбилейна „Конференция по демокрация 2024“ . Начинът, по който се правят промени в законите за енергетиката не е в посока демократизиране с оглед..

публикувано на 25.02.24 в 15:10

България участва в международното туристическо изложение в Белград

Министерството на туризма представи България на международното туристическо изложение International Fair of Tourism /Sajam Turizma/ в сръбската столица Белград, което се проведе от 22 до 25 февруари 2024 г. International Fair of Tourism /Sajam Turizma/ е най-голямото туристическо събитие на територията на Сърбия и Югоизточна Европа. Предназначено е..

публикувано на 25.02.24 в 15:00

Издирван с червена бюлетина на Интерпол е задържан край Варна

Русенец на 35 години, обявен за международно издирване с червена бюлетина от Интерпол, е задържан при спецоперация край Варна, съобщиха днес от полицията в крайморския град. В операцията са участвали служители на сектор „Издирване“ от Главната дирекция „Национална полиция“ и на дирекциите във Варна и Русе. Русенецът е обявен за международно..

публикувано на 25.02.24 в 14:50

Три институции започват съвместни проверки на плавателни съдове

До средата на март трябва да бъде подготвено споразумение за взаимодействие, което да регламентира съвместни проверки на малки и неконвенционални плавателни съдове от представители на ИA „Морска администрация“, Главна дирекция "Гранична полиция“ и Министерството на околната среда и водите. Това реши Комисията по безопасност на корабоплаването и опазване..

публикувано на 25.02.24 в 11:42

Светият Синод прие наредба за избора на епархийски митрополити в бъдеще

Св. Синод, в пълен състав, разгледа предложението на Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий и Доростолски митрополит Яков за приемане на..

публикувано на 25.02.24 в 10:23

Шабла привлича посетители с фестивали

Познатият и превърнал се в любим „Фестивал на хвърчилата“ ще се проведе в рамките на два дни – 31.08.-01.09.2024 г.(събота и неделя). Събитието ще представи високите художествени умения на пилоти на хвърчила от България и чужбина, които ще демонстрират сложни и атрактивни арт-хвърчила под звуците на музикален съпровод.  Зимният фестивал „Вятър, птици,..

публикувано на 25.02.24 в 10:18