Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потвърдиха мярката "задържане под стража" на общинския служител, задържан с подкуп във Варна

Варненският окръжен съд потвърди мярката "задържане под стража" на 34-годишния служител в отдел „Строителен контрол“ в Община Варна, който е обвинен в получаването на подкуп. 

Обвиняемият Камен Ел-Хаббал каза, че е съдействал на разследването, желае истината да се докаже и поиска домашен арест, защото има дете на пет години и баща с диабет, за когото трябва да се грижи. 

В хода на разследването е установено, че служителят сам е поискал подкуп в качеството му на длъжностно лице, за да не издаде констативни протоколи за нарушение и да не подготви проект на заповед за събаряне на незаконно изградена тераса.

"Този общински служител, съобразно длъжностната му характеристика, не може да издава заповед за премахване на незаконен строеж", подчерта Иван Томов, защитник на обвиняемия.

По време на заседанието днес стана ясно, че подалата сигнала за подкуп е добре позната на полицията. Тя е лежала в затвора неколкократно за разпространение на наркотици. Жената е искала да не се събаря незаконно построена тераса на къща на дъщеря й, купена на 18 януари т. г. Имотът от 256 квадрата е на стойност 47 хиляди лева. Той е купен 15 дена, преди сигналът да е написан от нея, посочи Иван Томов.

Адвокатът на обвиняемия подчерта, че служителят е само инспектор в "Строителен контрол" и няма правомощия да издава заповед за събаряне или узаконяване на терасата, а жената, задържана с него, е старши юрисконсулт в Общината. Те са работили в един кабинет и тя няма общо със случая. 


Предстои обжалване в тридневен срок. 

Следващото заседание, в случай на обжалване, ще бъде от 10 часа на 20 февруари. 

За извършеното престъпление, Наказателният кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години, глоба до 20 хиляди лева, както и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност или да упражнява определена професия или дейност.

Според закона, мярка за неотклонение „задържане под стража“ се взема, когато е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпление, което се наказва с лишаване от свобода или друго по-тежко наказание, и доказателствата по делото сочат, че съществува реална опасност той да се укрие или да извърши престъпление. При определяне на мерките за неотклонение се вземат предвид степента на обществената опасност на престъплението, доказателствата срещу обвиняемия, здравословното състояние, семейното положение, професията, възрастта и други данни за личността му. 




Припомняме, че общинският служител беше задържан във вторник при получаване на 2000 евро подкуп на паркинга на Община Варна. 

Вчера във Варна главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев обяви, че първоначалната договорка между задържания общински служител и потърпевшия е била за 10 хиляди лева подкуп. Парите са били поискани от служителя, за да не бъдат предприети действия по отстраняване на незаконен строеж.

Задържаният работи в общинската администрация от около две години. 

снимки: Румен Сарандев, Даниела Стойнова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат пътностроителните фирми да поставят подробни табели за ремонтите във Варна

Фирмите-изпълнители на обектите по дългогодишния проект на „ВиК - Варна“ да поставят подробни табели с обхвата и конкретните срокове на строително-монтажните работи. Това изискаха от тях от Община Варна. Те трябва да допълват информацията, която дават задължителните указателни знаци по Закона за устройство на територията. Това стана по време на..

публикувано на 12.07.24 в 16:58

Ремонтират републиканския път Балчик - Добрич и панорамния до пристанището?

Имаме уверение от Агенция Пътна инфраструктура, че два републикански пътя, нуждаещи се най-много от ремонт в община Балчик, ще бъдат рехабилитирани. Става въпрос за пътя Добрич – Балчик и панорамният, който свързва входа на града с пристанището и централния плаж и зоната около него. Това съобщи заместник – кметът по устройство на територията Димитрин..

публикувано на 12.07.24 в 16:38

Съставиха актове на незаконно паркирали на плажа в Шкорпиловци

Съставиха актове на водачите на автомобили, паркирали в защитените зони - плаж "Шкорпиловци" и "Камчийска планина", при проведена акция. Това съобщи министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който лично участва в проверките, съвместно с Ерджан Себайтин - директор на РИОСВ-Варна и Трифон Бойчев от МВР- отдел "Престъпления срещу природата"...

обновено на 12.07.24 в 16:34
Снимката е илюстративна.

Изгоря стадионът на балчишкото село Соколово

Около 13.00 ч. стадионът на Соколово се запали, огънят тръгна към селото и нивите. След два часа и половина беше загасен, съобщи кметът Исмаил Исмаил.  Продължаваме да следим да не се разгори отново, тъй като започна от различните краища на терена и се пръсна, признателен е кметът на балчишкото село на земеделския производител Даниел Станчев, оказал..

публикувано на 12.07.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Близо 1000 ментета на маркови дрехи и обувки иззеха от два магазина на Златния пясъци

Близо 1000 ментета на маркови дрехи и обувки иззеха от два магазина в курорта Златни пясъци, съобщават от полицията. Вчера, на територията на Златни пясъци бе проведена специализирана полицейска операция по линия „Интелектуална собственост“. Служителите на Икономическа полиция към ОДМВР Варна са намерили и иззели 443 броя шапки, 236 броя парфюма, 216..

публикувано на 12.07.24 в 15:12

Излязоха резултатите от първото класиране след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас. Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg/  с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата или подаване на заявление за участие във втори етап е 15 – 17 юли 2024 г.

публикувано на 12.07.24 в 14:10

Вик - Добрич приканва да се пести водата

Поради завишена консумация и високите температури, ВиК Добрич приканва гражданите да намалят консумацията на питейна вода, за да се предотврати влошаване на нормалното водоподаване. Работим на пълна мощност, но заради високото потребление, скрити аварии и проблеми в помпени станции, не можем да насмогнем и нормализираме водоподаването навсякъде,..

публикувано на 12.07.24 в 14:04