Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуствен интелект и поезия в изложбата "Светоглед" във Варна

Визуалният артист Цветомил Семков представя своята изложба „Светоглед“ днес от 18:30 часа в Арт салона на Радио Варна. 

Изложбата се състои от дигитални произведения, направени с помощта на изкуствен интелект, като всяко едно е предизвикано от избрани от него творби. Използваната технология представлява чат, в който авторът въвежда чрез свои думи есенцията на произведенията, след което програмата създава картини, вдъхновени от тях.

Въпреки помощта на иновативната програма, авторът споделя, че задачата му е изисквала много работа. „Зад изображенията, които съм показал в изложбата, трябваше да генерирам 10 000 в самата програма“, разказва Семков. Той допълва, че е работил по създаването на проекта една година, като шест месеца е търсил произведения по читалища. „Нарочно търсих стихосбирки на имена, които не бях чувал. И да ви кажа, огромно богатство е!“, посочи Семков. 

Стихотворенията от 13 известни български автори са поставени успоредно на картините. "Плаващ ресторант" от Борис Христов е една от най-любимите творби на автора в рамките на изложбата. Общо 15 изображения ще видим в "Светоглед". Те са вдъхновени от произведения на Христо Смирненски, Пейо Яворов, Блага Димитрова и др.  

С Цветомил Семков ни среща Александър Йорданов:За Автора:
„Аз съм визуален артист, роден и израснал в България. Засилването на любопитството ми към света и приемането му за основен двигател в живота ми бе отправната точка към едно невероятно пътешествие. Чрез неспирното усъвършенстване на мисълта и виждането ни, имаме шанса да достигнем пълния си потенциал и наистина да създадем смисъл в живота си. Вътрешният ми стремеж се корени в пътуването и намирането на проблясъци невероятна красота, спокойствие и ред измежду хаоса, преплетени с мистичност и удивление.
Начините, чрез които неспирно преоткривам света, дали екзистенциално, логически или чрез силата на въображението, са науката и изкуството. Вярвам, че те са невероятно сходни проявления на ума, тъй като и двете се коренят в откривателството. Основната разлика е, че едното използва пътя на логиката, докато другото се потапя дълбоко в чувствата и усещанията ни, които определено не следват прав път. Процесът на създаване за мен включва акта на вдишване на външния свят и издишване на моята интерпретация за него. И двете действия са от съществено значение за създаването на наистина лична и авторска работа.“


По публикацията работи: стажант-редактор Мария Колева

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, по земя, а не чрез повдигнато на колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на РВ „Позиция“,..

публикувано на 20.04.24 в 15:03

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05