Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуствен интелект и поезия в изложбата "Светоглед" във Варна

Визуалният артист Цветомил Семков представя своята изложба „Светоглед“ днес от 18:30 часа в Арт салона на Радио Варна. 

Изложбата се състои от дигитални произведения, направени с помощта на изкуствен интелект, като всяко едно е предизвикано от избрани от него творби. Използваната технология представлява чат, в който авторът въвежда чрез свои думи есенцията на произведенията, след което програмата създава картини, вдъхновени от тях.

Въпреки помощта на иновативната програма, авторът споделя, че задачата му е изисквала много работа. „Зад изображенията, които съм показал в изложбата, трябваше да генерирам 10 000 в самата програма“, разказва Семков. Той допълва, че е работил по създаването на проекта една година, като шест месеца е търсил произведения по читалища. „Нарочно търсих стихосбирки на имена, които не бях чувал. И да ви кажа, огромно богатство е!“, посочи Семков. 

Стихотворенията от 13 известни български автори са поставени успоредно на картините. "Плаващ ресторант" от Борис Христов е една от най-любимите творби на автора в рамките на изложбата. Общо 15 изображения ще видим в "Светоглед". Те са вдъхновени от произведения на Христо Смирненски, Пейо Яворов, Блага Димитрова и др.  

С Цветомил Семков ни среща Александър Йорданов:



За Автора:
„Аз съм визуален артист, роден и израснал в България. Засилването на любопитството ми към света и приемането му за основен двигател в живота ми бе отправната точка към едно невероятно пътешествие. Чрез неспирното усъвършенстване на мисълта и виждането ни, имаме шанса да достигнем пълния си потенциал и наистина да създадем смисъл в живота си. Вътрешният ми стремеж се корени в пътуването и намирането на проблясъци невероятна красота, спокойствие и ред измежду хаоса, преплетени с мистичност и удивление.
Начините, чрез които неспирно преоткривам света, дали екзистенциално, логически или чрез силата на въображението, са науката и изкуството. Вярвам, че те са невероятно сходни проявления на ума, тъй като и двете се коренят в откривателството. Основната разлика е, че едното използва пътя на логиката, докато другото се потапя дълбоко в чувствата и усещанията ни, които определено не следват прав път. Процесът на създаване за мен включва акта на вдишване на външния свят и издишване на моята интерпретация за него. И двете действия са от съществено значение за създаването на наистина лична и авторска работа.“


По публикацията работи: стажант-редактор Мария Колева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05