Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Георгиева - 30 години от живота на един училищен директор

Мария Георгиева
Снимка: личен архив

„Всеки, който мисли, че директорският стол е привлекателен, първо трябва да погледне страната на отговорностите и след това да погледне страната на облагите, ако въобще има такива.“ Това каза в интервю за Радио Варна Мария Георгиева, която е 30 години директор на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна.

Днес Мария Георгиева е на пенсионна възраст и 2024 година може да е последната й година като директор на училището. В момента е обявен конкурс за директори на училища в цялата страна, включително и за гимназията, която тя ръководи. И това е естествен ход на нещата, казва още Мария Георгиева. Постъпва като учител в Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ през 1990-та. Четири години по-късно се явява на конкурс за директор на училището и го спечелва. През настоящата година Мария Георгиева, екипът й и учениците ще отбележат 100 години от създаването на училището. Подготвили са поредица от прояви, конкурси, концерти и събития, а кулминацията ще е съборът на преподаватели и възпитаници – бивши и настоящи, през май месец.

Следващият разговор с нея е за предизвикателството да докажеш себе си, за поемането на отговорности, за амбициите, които човек има, за умението да се довериш на хората, с които работиш и да не се предаваш пред трудностите в ежедневието.Изборът

Бях провокирана през 1994 година и реших да докажа, че имам знания и възможности да управлявам училището. Амбицията не е добър съветник и аз с годините това го осъзнах. Но мисля, че това, което бях решила и благодарение на подкрепата на моите колеги учители, постигнахме добри резултати както с учениците, с различните форми на обучение, така също и с подобряване и разцвет на материалната база, което за една професионална гимназия не е за подценяване.

Ако някой си мисли, че сутрин директорът влиза и сяда в кабинета, това не е така. Директорът от портала се информира за състоянието на сградата, състоянието на учителите – здравословно, семейно и всякакво друго, както и за проблемите на учениците.

Директорският стол е много парлив. Директорът трябва да бъде винаги нащрек. Трябва да има план за работа както за деня, така и за седмицата, и за месеца. Трябва да изпреварва и да вижда събитията поне два-три месеца напред в училище и две-три години напред в сферата на образованието. В противен случай училището не може да върви напред.

Опитът

Научих много неща от моите колеги и винаги се съобразявам с тяхното мнение. Когато е трябвало да се вземат решения - допитвам се до тях, но често пъти директорът е изправен сам еднолично да взема решения, когато има огромен проблем и той си носи отговорността.

Конкурсът за нов директор

Ще се радвам, ако има успял. Ще си предадем съвсем цивилизовано т. нар. „власт“ и аз докато мога бих помагала, ако бъдещият наследник има желание да развие това училище.

Моят живот мина в това училище, създавайки с ясната мисъл, че всичко създадено остава тук, завинаги за следващите поколения.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 15.04.24 в 08:00

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира.  На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал  Q-jazz - Джазът на младите.  Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

Експерт: Договори за разлика трябва да има за всички технологии за добив не енергия от морето, не само за вятърна

Предложенията за промени, внесени между първото и второто четене на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, предвиждат името му да бъде променено и той вече да се нарича Закон за вятърната енергия в морските пространства. Това съобщи за Радио Варна Петко Ковачев, който е енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“...

публикувано на 11.04.24 в 08:30
Елица Стоилова

Елица Стоилова: Първият чатбот е създаден още през 1966 година и е "работил" като психотерапевт

Какви са митовете и легендите около чатботовете с изкуствен интелект?  Основателката на единствената българска платформата за създаване на чатбот с изкуствен интелект Елица Стоилова споделя, че тренирането на чатботове вече е много по-бързо и лесно.  Категорията "бот" определя тип софтуерни решения, които са способни да извършват някаква дейност без..

публикувано на 10.04.24 в 08:30

Агроном: Необичайно топлото време е пагубно за овощните дървета, дивите и декоративните растения

Цъфнали люляци в началото на април, дървета, изхвърлящи цвета си - това са само част от нещата, които се случват с растенията заради необичайно топлото време. Горещините преди повече от седмица, когато имаше температури от над 30 градуса, присъщи повече за лятото, може да се окажат пагубни за някои растения. Това каза в ефира на Радио Варна..

публикувано на 09.04.24 в 10:25