Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Василев:

Сливането на НАП и Агенция "Митници" няма да се случи

Николай Василев
Снимка: Ани Петрова


Сливането на НАП и Агенция „Митници“ никога няма да се случи. Това е мнението на икономиста и политик Николай Василев. Според него целият процес за обединение на двете агенции е за да бъде назначен техен човек начело на "Единната приходна агенция". Пред Радио Варна бившият министър в няколко правителства коментира:

"Теоретично има възможност да се сливат агенции, дори и тези двете, които са най-големите. Но не са прави така, само защото един министър е решил - без обществено обсъждане, без да има координация с политическите партньори, с всички политически сили в Парламента. Няма обяснение защо се прави, ще доведе ли до спестявания, в какъв срок. Всички тези много важни въпроси нямат своя отговор. По същият несериозен начин, по който е направено това предложение, по същият начин ще бъде забравено и това никога няма да се случи."

Идеята за сливане ще доведе до хаос сред хората, които работят в двете агенции, обясни Василев:

 "Те няма да работят, а ще се занимават с клюки и с интриги. Няма да има такова сливане, тогава въпросът е защо го направихме цялото това нещо?"

Според Николай Василев има други теми в обществото, с които никой не се занимава:

"На първо място е демографската тема. Отново през миналата година имахме няколко хиляди намаления на раждаемостта. Никой не пази добре границата, и заради това България ще има проблеми с мигрантите, и заради това не ни приемат в Шенген. Превъоръжаването на армията е слабо засега, макар че е започнало, поне. Приватизация, концесии, реформи от всякакъв тип, съкращения на държавната администрация - с тези теми никой не се занимава. Ако вземем което и да е ведомоство в държавата, в нито едно от тях не се случва нещо толкова значимо, за което можем да си спомним в бъдеще."

Големите проблеми в държавата са прахосническото харчене от страна на бюджета, големите дефицити и дългове, които се натрупват и липсата на всякакви реформи, обобщи Николай Василев.

Припомняме, че през седмицата финансовият министър Асен Василев съобщи, че започва работа по сливането на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“. Идеята е двете приходни звена да се обединят в „Единна приходна агенция“. Като част от работата по тази промяна финансовият министър назначи досегашния директор на Агенция „Митници“ Павел Тонев за свой съветник.

Концепцията за сливане на двете агенции не е от вчера. За първи път беше представена от кабинета „Орешарски“.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30

Шеф Марианна Александрова: Подготвям гастрономически хъб в Колежа по туризъм с достъп за външни посетители

Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна..

публикувано на 20.06.24 в 07:15

Картини без четка в Балчик отправят послания да сме в хармония с природата

За втора поредна година художничката Теодора Николова от Исперих гостува на Балчик. До 6 юли нейните творби ще бъдат експонирани в Художествената галерия под надслов "В хармония с природата". Откриването е от 17.00 часа във вторник. Тя представя една от най-древните и интересни живописни техники - енкаустика (восъчна живопис). Основен пластификатор..

публикувано на 19.06.24 в 08:20

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 18.06.24 в 08:30
Жълтокрака чайка, позната още като Гларус

РИОСВ: Жълтокраката чайка не е защитен вид

Сигнали за набези на гларуси към хора, закупили си някаква храна, както и за това, че според тях числеността им е станала много голяма, получаваме всяка година в началото на лятото. Някои включително правят сравнение с Бургас, Барселона и други морски градове от където имат впечатления. На зеления телефон в Регионалната инспекция по..

публикувано на 17.06.24 в 08:15