Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Георгиев: Основният въпрос в случая с "Червения пират" е защо прокуратурата бездейства

Адв. Емил Георгиев
Снимка: Ани Петрова, БНР

Задържан е мъжът, за когото прокуратурата съобщи във вторник, че е отправял заплахи срещу магистрати, политици и публични личности. По-конкретно, съдии и следовател са били заплашвани с убийство.

Полицията е заловила мъжа около 20.30 часа снощи, потвърдиха за БНР от Министерството на вътрешните работи.

В съобщенията, получени в прокуратурата, са посочени конкретни имена на хора, срещу които са заплахите. Разследването е започнало след получени на електронната поща на Софийската районна прокуратура съобщения, съдържащи закани с убийство срещу съдии и следовател, както и обидни квалификации, касаещи множество политици и други публични личности.

Директорът на ГДБОП Явор Серафимов съобщи във вторник, че заподозреният с прозвище "Червения пират" вероятно е заплашвал вицепремиера Мария Габриел, министри и съдия Владислава Цариградска, която огласи публично схемите на влияние и натиск в съдебната система, свързани със застреляния Мартин Божанов - Нотариуса.

Серафимов описа "Червения пират" като български гражданин, водещ скитнически начин на живот, който успява да се добере до имейл адресите на публични личности. Освен това отправи бомбени заплахи срещу училище.

В телевизионно интервю директорът на ГДБОП обясни, че става дума за психически неуравновесен човек.

"Не е сериозно, тъй като освен, че се изнасят данни относно личността и някакви други описателни качества като това, че става дума за лице, което водело скитнически начин на живот... Има много сериозни аспекти, които не се коментират или поне аз не чух да ги коментират от ръководителя на ГДБОП. Например откъде има достъп до интернет въпросното лице, за да изпраща заплахи и как точно беше установено това. Не е установено и как и къде е станало запознанството и дали е установявано запознанство с прокурор, тъй като от сведенията, дадени от съдия Цариградска разбрахме, че има и прокурор, който е действал като преносител на предупрежденията, който е казал, че изпраща посланието "да се кротне". Не е установено и дали лицето разполага с по-особени знания и умения в това как да води разговори или да мотивира събеседниците си към действия и бездействия. Наблюдава се градация в посланията - от по-леки заплахи се тръгва към по-съществени", коментира в интервю за Радио Варна Емил Георгиев от инициативата "Правосъдие за всеки". 

По думите му, не е била сериозна надигналата се обществена вълна в социалните мрежи с хумористични, дори ехидни и язвителни коментари, във връзка с "Червения пират". 

Защо се стигна до временна парламентарна комисия по установяване на факти, като това е дело на прокуратурата, попита Емил Георгиев. анните, че съдия Цариградска е била притеснявана, не са от вчера", посочи Георгиев, като добави: "Основният въпрос тук е защо прокуратурата бездейства... Видимо в нашата страна трябва да търсим някакви заместници на прокуратурата, които да ѝ вършат работата. Тук трябва да видим много ясно изразената политическа воля. Много данни сочат към касателство и на понастоящем изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов. Неговото име излиза и това трябва да се разследва, а не да се замита под килима"

Цялото интервю на Александър Йорданов с Емил Георгиев чуйте в прикачения звуков файл:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият служебен премиер: Още от утре започвам разговори със сегашните министри

Още от утре започват разговорите със сегашните министри, както и с други експерти, съобщи в  първата си изява пред медиите, след като получи мандата за съставяне на правителство, Горица Грънчарова-Кожарева.  "Президентът Румен Радев ми връчи мандат за съставяне на служебно правителство. Поех този ангажимент. Имайки предвид в ситуацията, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 11:46

Румен Радев: Най-подходящата дата за предсрочните избори е 20 октомври

Най-подходящата дата за новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавният глава определи за нов служебен премиер. „Възлагам ви да съставите служебен кабинет. Конституцията не определя ясен срок, но предвид създалата се обстановка и..

публикувано на 09.08.24 в 10:41

Катастрофа край "Повеляново" тази сутрин, 74-годишен е с фрактура на таза, без опасност за живота

Пътнотранспортно произшествие е възникнало рано тази сутрин, в 6.47 часа, в района на кв. "Повеляново", в посока Варна.  Лек автомобил „Фолксваген“ е предприел изпреварване и е закачил движещото се пред него „Рено“, поясняват от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. След удара в тората кола се завърта и се спира в разделителната мантинела...

публикувано на 09.08.24 в 09:56

Президентът определи Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер

Държавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател, предаде БНР.  "В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател", се посочва в съобщение от..

публикувано на 09.08.24 в 09:06

Минералните чешми във Варна – къде са и годна ли е водата за пиене?

В четири от общо пет обществени минерални чешми във Варна, които са под миниторинга на Регионалната здравна инспекция в града, водата е годна за пиене. Това каза за Радио Варна главен инспектор Радка Траянова от дирекция „Обществено здраве“. Освен чешмата срещу бившия „Дом Младост“, при която единствено има отклонение в нормите по..

публикувано на 09.08.24 в 08:53
ВВМУ

ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" отваря врати за новия випуск курсанти

Висшето военноморско училище отваря врати за новия випуск курсанти. В 9 часа днес, 9 август, на входа на училището, младите курсанти и техните родители ще бъдат посрещнати от командването на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”. Родителите ще имат възможност да получат информация за ежедневието на децата им и за учебния процес, да се запознаят с материалната база и с..

публикувано на 09.08.24 в 08:25

Адресите без ток на 9 август

В периода 05.08.2024 - 09.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Крумово – кв. Пясъчник, клиентите, електрозахранени от МТП 2 Пясъчник. В периода 05.08.2024 - 09.08.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч...

публикувано на 09.08.24 в 05:56