Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ варненско училище е първенец в Националния конкурс “Млад Благотворител”


Второ училище от Варна е първенец в Националния конкурс “Млад Благотворител”. Това са учениците от ПГИ „Д-р Иван Богоров”, които участваха в категория „Иновативно предприемачество“ чрез проекта си „Различни, но заедно - обединени в спорта“. 

Целта им е да създадат образователна среда в своето училище, в която чрез взаимопомощ, разбирателство и сътрудничество да помогнат на деца със специални потребности. Да им подадат ръка чрез различни игри и спортни прояви да се приобщят и да станат едно цяло. Чрез средствата, които всеки от призьорите в Националния конкурс получава, в случая ще бъдат закупени спортни уреди за училището. Освен това победителите от професионалната икономическа гимназия се надяват техният пример да бъде последван и по този начин децата със СОП в масовото училище да бъдат приемани по-лесно от връстниците им и да имат възможност да се не се отделят в ъгъла на стаята, салона или в другия край на пейката. 

Нина Милошевич разговаря с екипа – победител от ПГИ „Д-р Иван Богоров” - Донка Кандахерова – ръководител на проекта и учител по икономика, класен ръководител на победителите от ПГИ „Д-р Иван Богоров“ Варна и самите те - Саша Христова, Димитър Куцаров и Яна Янчева от 11 „Е“ клас.

"Избрахме името "Различни, но заедно – обединени в спорта!" с грижа и внимание, защото то отразява сърцевината на нашия проект. Именно в спорта ние виждаме силата да обединява хора от различни фонове и способности. Това име не просто описва нашата инициатива, но и подчертава важността на единство, което спортът може да постигне, независимо от индивидуалните различия", разказа Димитър Куцаров.  Проектът е насочен към деца със специални образователни потребности, каза Саша Христова и добави, че отношението към тях не е никак добро в българското училище. Те най-често се пренебрегвани, не са социално активни и това именно е идеята им и кауза - да им се помогне, добави Саша. В момента отборът-победител разработва план, в който са описани активностите и игрите, които ще се провеждат. За тази цел трябва да се закупят спортни пособия и съоръжения, а след това ще се определят дни за провеждането на активностите в часовете по ФВС, заедно с всички останали ученици в училището. Целта е чрез предприемачество да се социализират по-ефективно децата със специфични и социални потребности, казаха още победителите от варненското училище ПГИ "Д-р Иван Богоров". Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фермерски фестивал "Екокошница" в Балчик и Генерал Тошево

Местната инициативна група „Балчик - Генерал Тошево“ организира два фестивала под надслов „Традиции и иновации в  производството и промотирането на  местни и биопродукти“: на 25 май в Балчик, а на 26 май в Генерал Тошево.  Събитията се организират по проект „Екокошница, моля“, в който сдружението е партньор заедно с пет словенски и още два български..

публикувано на 22.05.24 в 19:14
УМБАЛ

Лекари от клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна спасиха пациент с уникална за България операция

57 годишен мъж e първият пациент в България, спасен при кардиохирургична интервенция за подмяна на аортна и митрална клапа с хомографт, което е водещ метод за лечение на тежки комплексни ендокардити по света. Интервенцията извърши д-р Цанко Гълъбов и екип от Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Пациентът е изписан и се възстановява..

публикувано на 22.05.24 в 17:13

Във Варна отбелязват 100 години от рождението на Шарл Азнавур

Церемонията по отбелязване на 100-годишнината от рождението на  Шарл Азнавур се проведе на плoщад "Съединение".  Тържеството започна с химните на България, Армения и Франция. Присъстваха посланиците на двете държави, евродепутати, областният управител, кметът, политици и общественици.  Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Маестрото,..

публикувано на 22.05.24 в 15:15

Почистиха фасадата на ФК, транспарант за 24 май поздравява варненци

Почистиха фасадата на Фестивалния и конгресен център. Спуснаха транспарант за 24 май, като поздрав към варненци и гости на града. Припомняме, по случай празника на Българската просвета и славянската писменост, центърът на Варна е украсен с пана с откъси от произведения на известни български автори.

публикувано на 22.05.24 в 14:52
МБАЛ-Добрич

В Добрич оперираха успешно пациент с рядко заболяване

Пациент с изключително рядко заболяване е бил успешно опериран в Отделението по неврохирургия в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Случаят е бил представен на световната конференция по неврология и невронаука в Банкок, Тайланд, информират от лечебното заведение. Рядкото заболяване на 69-годишния пациент в областната..

публикувано на 22.05.24 в 12:58

Да помогнем на Цвети от Генерал Тошево да се излекува

Петнайсетгодишната Цветелина Маркова от Генерал Тошево се нуждае от скъпо лечение в клиника в Турция , след като се парализира от бюста надолу в началото на месец март. Лечението е непосилно за семейството й, в което за Цвети се грижи единствено майка й, която заради състоянието на детето си в момента не работи. След неуспешен опит за поставяне на..

публикувано на 22.05.24 в 12:05

Ахил в шаха на бързи обороти

Знаете ли кой спорт наричат „шах на бързи обороти“? Няма да Ви мъча много – говоря за фехтовката. Спорт, който не е особено популярен у нас, но това лято в него ще имаме представител на Олимпийските игри – Йоана Илиева. И Варна не изостава в шаха на бързи обороти -  има клуб, който жъне успехи на национално и международно ниво. Името му идва..

публикувано на 22.05.24 в 08:30