Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба от детски рисунки и снимки на разрушенията от войната в Украйна откриха във Варна

Снимка: Live.Varna.bg

Изложба от детски рисунки и снимки на разрушенията от войната в различни градове в Украйна откриха в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“. Тя може да бъде видяна до 15 март.

Децата нямат избор да решават в какъв свят да живеят. Затова ние като възрастни трябва да направим своята равносметка и да не допускаме повече такъв ужас да бъде повторен – както в Украйна, така и в Европа, и по целия свят. Това каза кметът на Врана Благомир Коцев по време на откриването на  изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки".

Кметът Коцев изрази солидарност с украинския народ. Надявам се, че този ужас скоро ще приключи и децата ще рисуват това, което трябва да рисуват – море, звезди и небе. Да направим така, че нашите деца да не страдат от нашите действия, призова още той.

На откриването присъстваха посланикът на Украйна Олеся Илашчук, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.


Преди официалното откриване на експозицията кметът Благомир Коцев и заместник-кметът Павел Попов се срещнаха с Олеся Илашчук. Посланикът многократно благодари за продължаващата подкрепа от страна на Община Варна за украинските граждани, които трайно са се установили в града. Варна първа посрещна вълната от пострадали и ще продължаваме да правим, каквото зависи от нас. Надявам се и правителството да бъде стабилно, така че гражданите на Украйна у нас да продължават да усещат тази подкрепа, каза още кметът Коцев.


Посланик Илашчук предложи украинските граждани, установени във Варна, да бъдат привлечени в активния социален и културен живот на града чрез участия и помощ в организирането на различни културни събития. Желанието на посланика е Община Варна да съдейства украинската лента "20 дни в Мариупол", която спечели "Оскар" в категорията за най-добър игрален документален филм, да бъде включена в програмата на тазгодишното издание на кинофестивала „Любовта е лудост“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Алея на книгата" с 15-о издание във Варна

15-ото издание на "Алея на книгата" предстои във Варна. Тази година то ще се проведе от 2 до 11 август  на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  Във всеки от десетте дни могат да бъдат посетени 19-те шатри на 50 издателства с над 40 000 заглавия.  Работното време..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
огън, пожар, дим

Доброволци, гасили пожари във Варна: Като държава нямаме много възможности, важно е да сме силни като общество

Десетки доброволци помагаха на пожарникарите във Варна за овладяване на огнищата, разразили се на няколко места в града през последните дни. Без колебание, а водени от моралния си дълг,  се впускат в акцията  Младен Богданов и Станислав Йорданов.  Това бедствие ни показа колко сплотени можем да бъдем, споделят те. Като държава нямаме много възможности,..

публикувано на 16.07.24 в 14:14

Варна ще отбележи с общоградско честване 187 години от рождението на Васил Левски

С общоградско честване във Варна ще бъдат отбелязани 187 години от рождението на Васил Левски.  Церемонията по полагане на венци и цветя, съпроводена с военен ритуал, ще се проведе на 18 юли от 9 часа на паметника на Апостола в Алеята на Възраждането в Морската градина, съобщиха организаторите от Община Варна.  Съорганизатори на събитието са..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 08:29

Отец Генадий и неговата "Малка България" в украинския Арциз

"Малка България" - така настоятелят на храма „Пресвета Богородица“ в украинския град Арциз – отец Генадий Мартинов, определя градежа на храмовия комплекс, зад който стои.  Около половината от населението на Арциз и Арцизски район са украински българи.  Идеята за храма е от около 15 години, понастоящем градежът, който включва освен храмов..

публикувано на 16.07.24 в 08:05

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Събота и неделя Варна е домакин на най-голямото състезание за дронове у нас – DRON CUP VARNA FAI 2024. Събитието ще се проведе на 20 и 21 юли, в близост до квартал Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. Състезанието се провежда с подкрепата на Община Варна. В надпреварата ще се включат над 75 пилоти на дронове от целия свят. Сред заявилите..

публикувано на 15.07.24 в 18:27
Снимката е илюстративна

Лесна работа: На връщане с влака

Преди седмица в рубриката „Лесна работа“ ви разказах колко вълнуващо и изпълнено с неочаквани обрати може да бъде едно пътуване с влак: от стреса, че до последната минута не си сигурен дали изобщо ще тръгнеш до удоволствието на цената на един билет да получиш бонус – пътуването да се удължи с пет часа и четирсет минути. Последното може да се..

публикувано на 15.07.24 в 14:30