Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Николова: Рециклирането е важно, но по-важно е да не генерираме отпадък

2
Наталия Николова
Снимка: Д.Дончева


На 18 март отбелязваме Световния ден на рециклирането. Тази година денят ще се чества с акцент върху рециклиращите герои, отдавайки заслужено внимание на отделните хора, обществата и организациите, които задвижват промяната към по-устойчиво използване на ресурсите чрез рециклиране. Сред тях е и Академията за рециклиращо изкуство "Recycle Art Academy", които организират множество инициативи посветени на ползите от рециклирането.

В най-новата си инициатива, от академията отправят специално видео предизвикателство към всички хора.

"То е отправено към всички български граждани, без значение възрастта, да ни изпратят кратко мотивиращо видео, в което да покажат своя пример как рециклират. Видеото трябва да е не повече от 30-40 секунди и ще бъде сложено в обща компилация, която ще разпространим. Така ще се опитаме да вдъхновим хората и да покажем, че рециклирането е важно и си струва да го правим", каза за Радио Варна Наталия Николова, която е основният "двигател" на Академията за рециклиращо изкуство. Тя е създател и на наръчника "Как да правим изкуство от отпадъци", който може да бъде намерен в електронен вариант на сайта на Академията за рециклиращо изкуство.

Според Николова, възпитаването на любов към природата и опазването на околната среда у децата, е от ключово значение в борбата с нейното замърсяване.

"При посещенията ми в училища и детски градини виждам колко отворени са децата към теми като рециклирането, как да спазват  нулев отпадък, какво е компостиране и други. На тях им е много интересно и моля всички родители да подкрепят децата си в това тяхно начинание, защото те няма как да го реализират без тяхната подкрепа", каза Николова.

През април, когато отбелязваме и Световния ден на Земята, Наталия Николова инициира и малък фестивал, в който ще се обсъждат различни екологични теми. По време на събитието ще има и литературни четения на книжки и приказки, които са с акцент опазване на околната среда. Това е обаче само едно от многото събития, които организират от академията. Една от целите на Наталия Николова е създаването и на театрална постановка, посветена на темата за рециклирането.

Според нея, в България вече са направени доста стъпки по отношение на рециклирането и опазването на околната среда, но има още какво да се желае.

"За да го правят, хората трябва да имат някаква мотивация и да бъдат улеснени в този процес. И тук вече се намесват благоустройствата на местно и национално ниво. Има много добри примери в страната като Бургас и Габрово. Трябва да се обърнем към техните добри практики и да ги приложим и във Варна, защото тук малко изоставаме в това отношение", поясни Николова.

От глобална гледна точка, рециклиращата индустрия спестява над 700 млн. тона емисии на въглероден диоксид всяка година. Според Наталия Николова обаче, не е важно само да рециклираме, а и да не генерираме отпадък.

"Най-добре събрания отпадък е негенрирания отпадък", категорична беше тя.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Наталия Николова в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45