Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Аз съм българче" - концерт на "Варненско лято за деца" тази неделя

Музиката на България е вдъхновението за новия концерт на възпитаниците на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ от поредицата „Варненско лято за деца“, образователен модул от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Събитието е съвместен проект на НУИ „Добри Христов“, Община Варна и БНТ Варна и е продължение на поредицата „Приказките на Госпожа Виола“. Концертът ще бъде на 24 март от 11 часа в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна.

„Аз съм българче“ е мотото на спектакъла, който ще донесе много радост на любителите на българско музикално и танцово изкуство. Ще прозвучат любими теми от българската класика, от родната естрада, от фолклора, а българските народни танци ще превземат цялата сцена на Фестивалния комплекс. Между отделните музикални и танцови изпълнения публиката ще може да аплодира и най-малките ученици, които ще рецитират българска възрожденска поезия.

Обичаната от варненските деца Госпожа Виола - д-р Румяна Петрова, директор на училището, ще бъде водеща на този колоритен концерт, за който младите таланти се готвят със старание и ентусиазъм. „Често ми се случва, когато съм по работа в чужбина, да чуя възторжени думи за българската музика и българските музиканти - споделя тя - и в такива моменти ме обзема чувство на гордост и удовлетворение. Искам да научим младите да познават и да тачат родното изкуство, защото те ще са следващите посланици на българска култура по света.“

В спектакъла ще участват големите формации на училището: Симфоничният оркестър с диригент Страцимир Павлов, Духовият оркестър с диригент Любо Александров, Детският народен хор с диригент Иванка Друмева, Детският народен оркестър с ръководител Недко Царев, Ансамбъл ударни инструменти, Фолклорни танцови ансамбли, както и солисти инструменталисти и певци от различни специалности.

В изпълнение на Симфоничния оркестър с диригент Страцимир Павлов ще прозвучат тържествените “Сарабанда” и “Марш” на класика на българската симфонична музика Панчо Владигеров, а също и “Хайдушка песен” от патрона на училището Добри Христов с участието на Атила Ахмед. Духовият оркестър с ръководител Любо Александров ще представи още едно произведение на Добри Христов - “Китка”. Ансамбъл ударни ще изпълни “Мадригал” и “Хоро” от Кирил Стоянов.

Ще чуем и емблематичните песни от естрадата “Моя страна, моя България” на Емил Димитров, представена от Симфоничния оркестър и Детския хор, “Моя любов” - от оркестъра и вокално трио, и “Болката отляво” на Стефан Димитров, изпълнена от Рюгзан Рамаданова и Ивайло Дамянов.

Фолклорната музикална традиция ще изпъстри сцената с изпълненията на Квартет гайди - “Бавна мелодия” и “Буенек”, и на Детския народен оркестър с ръководител Недко Царев - “Ръченица”. А финалът на спектакъла ще е вихрен с магията на народните танци - Детският народен ансамбъл с ръководител Иванка Друмева ще представи “У Станкини има, мамо”, възпитаниците на специалност “Български танци” ще сложат емоционалната поанта на концерта с “Пролетен танц - Пеперуда” и “Крайдунавски танц”.

Снимки: Росен Донев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35