Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неразказаните истории на Иво Сиромахов

Снимка: Личен архив

По-интересни са неразказаните истории, доверява ми в разговор по Вайбър Иво Сиромахов. На 4 април той ще бъде във Варна, за да се срещне с варненската публика. Историите са всякакви. И всички са рожба на опита на човека. Важното е историите да са истински.

"Когато една история е истинска, в нея има винаги съдържание и смисъл, от който можем да се поучим. А една история е истинска, когато човек е честен. Когато човек е честен със себе си, с онова, което вижда около себе си, когато има ясна представа за истина и лъжа, тогава историята става истинска."

Как се постига тази честност във времена, в които трудно може да се отдели истината от лъжата? Когато всеки има мнение със заблудата, че то е меродавно при всякакви условия? Иво Сиромахов е категоричен, че мненията са много, но истината е една.

"Когато човек има в себе си ясен морален компас, когато има достатъчно натрупани знания, така че да може да отделя фактите от интерпретациите, е по-лесно да се живее с истината, отколкото с лъжата. Защото истината е една, а лъжите са много. И ако човек тръгне по пътя на лъжите, му се налага твърде много да помни."

С любопитство и самоусъвършенстване това знание може да бъде придобито.

Целия разговор с Иво Сиромахов можете да чуете в звуковия файл.БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира.  На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал  Q-jazz - Джазът на младите.  Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

Експерт: Договори за разлика трябва да има за всички технологии за добив не енергия от морето, не само за вятърна

Предложенията за промени, внесени между първото и второто четене на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, предвиждат името му да бъде променено и той вече да се нарича Закон за вятърната енергия в морските пространства. Това съобщи за Радио Варна Петко Ковачев, който е енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“...

публикувано на 11.04.24 в 08:30
Елица Стоилова

Елица Стоилова: Първият чатбот е създаден още през 1966 година и е "работил" като психотерапевт

Какви са митовете и легендите около чатботовете с изкуствен интелект?  Основателката на единствената българска платформата за създаване на чатбот с изкуствен интелект Елица Стоилова споделя, че тренирането на чатботове вече е много по-бързо и лесно.  Категорията "бот" определя тип софтуерни решения, които са способни да извършват някаква дейност без..

публикувано на 10.04.24 в 08:30

Агроном: Необичайно топлото време е пагубно за овощните дървета, дивите и декоративните растения

Цъфнали люляци в началото на април, дървета, изхвърлящи цвета си - това са само част от нещата, които се случват с растенията заради необичайно топлото време. Горещините преди повече от седмица, когато имаше температури от над 30 градуса, присъщи повече за лятото, може да се окажат пагубни за някои растения. Това каза в ефира на Радио Варна..

публикувано на 09.04.24 в 10:25

Mathias "Vreth" Lillmåns (FINNTROLL, …AND OCEANS): Феновете вече не приемат концертите за даденост

Интервю с Mathias "Vreth" Lillmåns (FINNTROLL, …AND OCEANS) За втори път финландската фолк метъл банда FINNTROLL ще се качи на сцена пред българските фенове. Първият път беше през 2016 като част от „Sofia Metal Fest”. На 12 април по покана на „Blue Hills Events” FINNTROLL ще направят първи хедлйнърски концерт в софийския клуб „Mixtape..

публикувано на 09.04.24 в 09:30

Отговорността на охранителите на външната европейска граница става по-голяма, а работата - по-сложна

България и Румъния вече се присъединиха към Шенгенското пространство. В двете държави членки вече се прилагат всички шенгенски правила, включително за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се премахва. „С отпадането на контрола на морската ни граница с държавите от Шенгенското пространство от края..

обновено на 09.04.24 в 09:03

Психологът Христо Райков: Съвременните технологии отдалечиха живата връзка между хората

Неразбирането в процеса на общуване е най-честият проблем на обществото ни днес, коментира за Радио Варна Христо Райков, психолог и психотерапевт. Съвременните технологии отдалечиха живата връзка между хората, а психиката на човек не успява да догони развитието на технологиите и ние оставаме в едни незавършени цикли, които все повече ни отдалечават от..

публикувано на 08.04.24 в 09:01