Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Румъния са част от Шенгенското пространство по въздух и вода

От днес контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство отпада. Пътниците, които пристигат от тези страни, вече няма да минават паспортен контрол. Четирите международни летища у нас са напълно готови. В средата на март Европейската комисия направи последна инспекция.

Пътниците от и за страни от Шенген ще се насочват през обособени шенгенски гейтове и ще преминават единствено проверка летищна сигурност, а пътниците, които са се насочили към държава извън Шенген, ще преминават през паспортна проверка, обясни вътрешният министър Калин Сотянов.

От главна дирекция "Гранична полиция" променят начина си на работа, като започват да залагат много повече на анализа на риска, обясни директорът ѝ Антон Златанов.

"Това, че е задължителният граничен контрол за част от държавите отпада, не означава, че се намаляват мерките за сигурност на аерогарите. Променяме начина си на работа, започваме да залагаме много повече на анализа на риска, на оперативната дейност и просто чисто организационно всички аерогари се разделят на шенгенска и нешенгенска зона, като шенгенската зона играе ролята на вътрешни линии, тъй като вече сме част от шенгенското семейство".

Следващата цел е отпадането на граничния контрол и по сухопътните граници към страните от шенгенското пространство, каза още вътрешният министър Калин Стоянов:

"По суша се надявам, че ще стане в рамките на тази година. За нас важното е ние да продължим да охраняваме държавната граница по начина, който го правим в момента, и да продължи трайната тенденция на намаляване на миграционния натиск".

Посрещането на първи полет от присъединяването на България в Шенген на Летище Варна беше днес в 10:30 ч.

Пътуващите български граждани в Шенгенското пространство вече не подлежат на паспортен контрол, а само на проверка летищна сигурност.

Децата ще могат да пътуват в Шенгенското пространство без декларация за съгласие от родител.

Съществуващите гишета за паспортен контрол на летище София остават в миналото. Тоест след чекирането на билета на пътника, той ще преминава проверка летищна сигурност (проверка на багажа). Полетите към Шенгенското пространство ще се извършват от ръкавите. А паспортна проверка ще има в дъното на залата, където ще функционират гишета.

За заминаващите

Пътувайки до страна членка на Шенген, регистрирате багажа си, след което предстои само проверка сигурност, посочват от Летище София. След това се отправяте към вашия изход (гейт) за излитане, без да преминавате паспортен контрол. В Шенген влизат и държавите Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

На митнически контрол подлежат граждани, пътуващи за страни извън ЕС, както и пътуващи транзит до трети страни през страна членка на Шенген.

Ако вашата дестинация е до страна извън Шенгенското пространство, то процедурата по пътуване остава същата, както е до този момент – регистриране на багаж, проверка сигурност, митнически контрол и паспортен контрол, информират от летището.

За пристигащите

Ако пристигате от страна членка на Шенген, след кацането на самолета се отправяте директно за получаване на вашия багаж, ако имате регистриран багаж, без да преминавате паспортен контрол. На митнически контрол подлежат пътници, пристигащи от страни извън ЕС, и пътници пристигащи от трети страни през страна членка на Шенген.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откритият на плажа саркофаг е бил пребоядисан със съвременна боя

Откритата на плаж в к.к. "Св. св. Константин и Елена" долна част от саркофаг е автентична, вероятно от II – III в. сл. Хр. Транспортирана е в Археологическия музей във Варна, като реставраторите вече работят по съхраняването на паметника.  Откриха античен саркофаг от римската епоха на плаж в к.к. "Св. св. Константин и Елена" Областната дирекция..

публикувано на 24.07.24 в 14:44
Богдан Богданов

Богдан Богданов: ОбС-Варна трябва да върне акциите в Пловдивския панаир на държавата

Бившият министър на икономиката и настоящ депутат от ПП-ДБ Богдан Богданов призова Община Варна да възстанови акциите на Пловдивския панаир на Министерството на икономиката.  Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир Решението на Софийския градски съд, който обяви, че апортът на..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

През август започва ремонт на тръбопровода във Варненското езеро

В началото на август започва ремонт на тръбопровода във Варненското езеро, съобщават от live.varna.bg. Средствата за строителните дейности са над 20 млн. лв. Финансирането е осигурено от Националната инвестиционна програма на Министерството на финансите за общински проекти. Вече има и подписан договор между кмета на Варна Благомир Коцев и..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Откриха античен саркофаг от римската епоха на плаж в к.к. "Св. св. Константин и Елена"

Докато е на почивка в морската столица, бивш служител на реда е подал вчера следобед сигнал в Пето Районно управление на полицията във Варна за забелязан от него безнадзорен на вид античен саркофаг. След като уточнил локацията – плажната ивица на курорта "Св. св. Костантин и Елена", недалеч от новопостроен, но все още неработещ комплекс, към мястото е..

публикувано на 24.07.24 в 12:48
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Трябва да има държавнически подход при третия мандат

БСП ще се опита да реализира третия мандат за съставяне на правителство, ако го получи от президента. Това увери председателят на парламентарната група Борислав Гуцанов, цитиран от БНР.  Ако президентът вземе решение да го връчи на парламентарната група на "БСП за България", ще направим всички възможни опити да има редовен кабинет, но кабинет,..

публикувано на 24.07.24 в 12:40

БЧК-Добрич с апел добричлии да вземат хранителните си пакети до края на месеца

От Областния съвет на Българския червен кръст в Добрич апелират всички одобрени лица за подпомагане по програма „Подкрепа“ да си получат хранителните продукти и хигиенните материали. От обществената организация са успели да раздадат продуктите на по-малко от половината правоимащи в община Добрич, за което крайният срок е 30 юли. В област Добрич..

публикувано на 24.07.24 в 12:19

Търсят директор на дирекция "Информационно и административно обслужване" в Общината

Община Варна обявява конкурс за директор на дирекция "Информационно и административно обслужване". Минималните изисквания към кандидатите за заемане на длъжността са: степен на завършено образование – магистър в професионална област математика и информатика, стопански науки или технически науки. Необходим е още 4 години професионален опит или придобит..

публикувано на 24.07.24 в 11:50