Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти абстрактно със Станимир Видев

От 1-ви април до 7-ми май 2024 г. варненската Арт Галерия Le Papillon е убежището на последните творби на художника Станимир Видев.

„Почти абстрактно“ са обединяващите думи на настоящата му експозиция от 20 платна, но зад тях стои и неговия интуитивен, първичен израз в живописната материя. Това са привидно конкретни пейзажи и всъщност пластични комбинации на багри и обеми с многопластови цветни фрактури, изградени с умелата ръка на артиста в ритъм от топли и студени тонове.

Видев се вдъхновява от пулса и живота на град Пловдив, но в творбите си излиза от конкретиката, като запазва разпознаваем щрих, боравейки си игриво с характерните за него технически прийоми да отнема от наслагванията, да натрупва и да оставя релефи, фрагментирайки цялото на отделни малки самостойни картини.

В сложни и динамични, „почти абстрактни“ композиции изложбата обединява градски пейзажи, но и разпознаваемите му загадъчни фигурални композиции, където женския образ е като мираж и нежно докосва сетивата на зрителя. Видев обича да се фокусира върху енигматичното женско присъствие, уловено в различни състояния и то винаги издава отношението му към жената като муза. В тази експозиция отбелязваме и присъствието на вдъхновили го музиканти, разговори и силуети на хора, разкриваща отпечатъците от натрупани впечатления и чувства в художника. 

Светлана Вълкова разговаря с художника Станимир Видев:


По публикацията работи: Светлана Вълкова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна,..

публикувано на 12.04.24 в 14:54

"България пее" в Мелницата на Балчик тази събота

Балчик се включва в инициативата „България пее” с концерт на Детската вокална студия и Дамска камерна формация “Music & Joy”. За осма поредна година в рамките на месец април, под егидата на Български хоров съюз, вокалните формации в цялата страна ще изнасят концерти, за да ЗАПЕЕ БЪЛГАРИЯ. Датата е 13 април от 11.30 часа в туристическия информационен..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

Публиката даде криле на балчишките театрали за три представления за по-малко от месец

За по-малко от месец три представления на „Боряна“ от Йордан Йовков представя възобновеният балчишки театър. Самодейците от Белия град, които репетират под режисурата на Красимир Ранков в последната година и половина при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“, пожънаха голям успех след предпремиерата на 28 март. За да отговарят на големия интерес от страна на..

публикувано на 12.04.24 в 12:29

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров . Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович , чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика...

публикувано на 12.04.24 в 11:57

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 11.04.24 в 15:09

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" предстои в Балчик

Държавният културен институт "Двореца" организира изложбата "Духовната вселена на кралица Мария", Румънската културна асоциация DAR Development. Това е първото от поредицата събития, посветени на 100-годишнината от началото на изграждането на Двореца в Балчик, съобщават домакините. Пред публика изложбата ще бъде представена на 15 април от 17 часа в..

публикувано на 11.04.24 в 14:54

Реликви от Априлското въстание в Панагюрище гостуват в Добрич

Реликви от Априлската епопея ще представи от 11 април в Добрич Историческият музей в Панагюрище.  Домакин на гостуващата изложба „Реликви от Априлската епопея 1876 Панагюрище” е отдел „История на българските земи ХV-XIX в.”. Експонатите са подредени в зала „Възраждане” в Художествената галерия.  Изложбата ще гостува в Регионалния исторически..

публикувано на 10.04.24 в 14:13