Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нено Белчев и вътрешният мир на птицечовката

Живописец, скулптор, видео артист или всичко това заедно? Нено Белчев избягва да се самоопределя, но едно е сигурно – работите му никога няма да Ви оставят безразлични! Уникален артист с богато въображение – предизвикателство е за зрителя да разбере какво се върти в главата му, дали само „вятър и мъгла“, както самият той твърди?

Ще видим живопис, дорисуван дигитален принт и обекти. Картините се показват за пръв път пред варненската публика. По думите на автора част от работите са правени специално за случая, а други - просто така, като експерименти в конкретна посока и в стремеж да намери собствен визуален език.

Рисувани са в Лос Анджелис, Брюксел, Дъбене и Варна. Изложбата съдържа творби от няколко цикъла, които имат връзка помежду си: американската серия “American Dream Made in China”, по-новия цикъл “Покажи ми езика си!“ и „Вътрешният мир на птицечовката“, чието име е мото на изложбата.

Кое е общото между Нено Белчев и птицечовката? Артистът отговаря детайлно на този въпрос:

Обяснението е просто: тя е тук, заради нейната същност, която лично мен ме очарова. И така, какво прави птицечовката птицечовка? Без излишни подробности: тя снася яйца, но не е птица, нито пък е бозайник като бозайник. Тоест нито риба, нито рак! Птицечовката е уникална, единствена, тя е сама по себе си! А аз я споменавам, възползвайки се от нея, за да направя една съпоставка: аз правя живопис, но не нося етикет „живописец“. Понякога правя и скулптура, и видео правя, но не се чувствам видео артист или скулптор. В този смисъл и аз съм птицечовка.

Според културолога и изкуствовед Нора Голешевска платната на автора „са характерни с това, че изследват и удържат в себе си напрежението между изразните режими на високата и популярната култура, експлоатирайки така вътрешното противоречие между завидна рисувателна техника и провокативна иконография“.

Различен, уникален, сам по себе си! Това е Нено Белчев: птицечовка с интересен вътрешен мир!

По принцип не обичаш да се самоопределяш, затова е намесен и образът на птицечовката. Има твърде много неща в смисъла, който тя носи. Кой е Нено Белчев - като артист, като автор?

Хората, които се занимават да определят кой какъв е, те ги поставят с етикетите им и всичко е базирано върху някакво логическо мислене и изследване какво се случва в изкуството. Аз не искам да бъда поставян на някакъв рафт с етикетче като експонат, по простата причина, че аз съм човек, който се променя постоянно. Моето мнение за изкуство се променя постоянно, и нещата, които правя няма едно с едно еднакви. Аз нямам някакъв утвърден стил. Никога не съм искал да имам утвърден стил. Искам просто като правя нещо, то да бъде искрено, да бъде мое. Преди години правих една изложба, която се казваше "Това не съм аз". То беше така, защото направих нещата и не се чувствах, че аз съм ги правил. И това ми се случва много често. 

Защо избра точно птичечовката като твое алтер его?

Аз постоянно си избирам различни неща за алтер егота. В този не филм, който правя в момента, съм си избрал четири различи персонажа, които изразяват мои мисли. Харесва ми да съм маскиран.

Какво има в главата ти освен вятър и мъгла?

Надявам се да има и мозък. Това, което всеки човек вижда, е много лично. Надявам се да подлежи на някаква интерпретация. Красотата е в очите на гледащия и смисълът на една картина е в главата му...

Има ли тема, която да е само твоя?

Аз си присвоих темата за езика. Жестът на изплезване си има своя история и смисъл, който се е променил от древността досега. Първият човек, който се е занимавал научно с това, е Дарвин. Той казва, че изплезването идва от отвращението. При маймуните това е означавало заплашителен жест. В днешно време смисълът е съвсем друг. Една картина, както един текст, трябва да може да се чете между редовете. Картината не е само това, което изобразява. Смисълът е отвъд изобразеното. Това е моя концепция, която не съм сигурен, че работи. 

Чуйте интервюто на Светлана Вълкова с Нено Белчев:

Изложбата му бе открита на 3 април и ще остане в Галерия A&G Art Meeting на ул. „Любен Каравелов“ 8 до 20 април.

Ето какъв е погледът на Нора Голешевска, изследовател на визуалната култура, към творчеството на Нено Белчев:

Нено Белчев е роден през 1971 във Варна. Живее и работи във Варна. Завършва Националната художествена академия в София, специалност стенопис. Работи като независим видео артист и режисьор, както и в областта на инсталацията, скулптурата, пърформанса и новите медии. Реализирал е над 30 самостоятелни и е участвал в множество групови национални и международни изложби.

До момента е направил един пълнометражен не-филм (2016), четири среднометражни документални филма и множество кратки наративни филми и видео арт творби, които са печелили награди, призове и номинации от международни видео и филмови фестивали в Италия, САЩ, Русия, Малайзия, Индия, Испания, Румъния, Холандия и Австрия.

Нено Белчев е печелил и стипендии за творчески престой (грант) в Испания, Русия, Китай, Япония, САЩ (2), Франция (2), България и Португалия. Сред по-важните международни участия на г-н Белчев: ESMoA 2018 - програма за творчески престой, Ел Сегундо, Лос Анджелис, Калифорния, САЩ / 2018; XXX-ти Instants Vidéo Numériques et Poétiques фестивал, Марсилия, Франция / Ноември 2017; XXVII-мото издание на НАГРАДИ ЗА ЧУЖДЕСТРАННИ ХУДОЖНИЦИ на фондация CEC ArtsLink (Ню Йорк) в Арт Институт КАЛА (Бъркли, Калифорния, СAЩ, 2014); IN-SONORA VIII: в Национален център за съвременно изкуство музей РЕЙНА СОФИЯ (Maдрид, ИСПАНИЯ, 2014); Градска Галерия на Хонг Конг / ХОНГ КОНГ (2013); Национален център за съвременни изкуства, Санкт Петербург, РУСИЯ (2011); Галерия White Box, Ню Йорк, САЩ (2010); Apexart, Ню Йорк, САЩ (2010); DEPO Tutun Deposi, Истанбул, ТУРЦИЯ (2009); Wichita Falls Museum, Тексас, САЩ (2009); Не Xiangning Art Museum, Шенжен, КИТАЙ (2009); Today Art Museum, Пекин, КИТАЙ (2008); Moerenuma Koen Hidamari Museum, Сапоро, ЯПОНИЯ (2007) и много други. Негови творби са притежание на ОСАТ (Overseas Contemporary Art Terminal) към Не Xiangning Art Museum (Шенжен, КИТАЙ); САМСИ (Софийски Арсенал Музей за Съвременно Изкуство, София, БЪЛГАРИЯ); частни колекции в САЩ, ОБЕДИНЕНОТО

КРАЛСТВО, ЯПОНИЯ, КАНАДА, ИСПАНИЯ, УКРАЙНА и др.

Нено Белчев е един от основателите на Международния видео арт фестивал Видеохолика, Варна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните.  Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират..

публикувано на 30.04.24 в 09:30

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

 Галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо Талев:..

публикувано на 29.04.24 в 09:20

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58