Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюзикълът "Дух" с две предпремиери във Варна

С две предпремиери днес и утре (5 и 6 април) Държавната опера във Варна ще представи най-новия си мюзикъл "Дух", който се поставя за първи път на българска сцена. 


Мюзикълът „Дух“ по едноименния холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг в главните роли прави премиерата си в Манчестър през 2011 г. и веднага след това превзема сцените на Уест Енд и Бродуей. Либретото пише Брус Джоел Рубин, а музиката е на Глен Балард и Дейв Стюарт, когото публиката познава от Eurythmics. 

Сюжетът разказва за влюбените Сам и Моли, които една нощ, докато се прибират, са нападнати и Сам умира, но остава пленен между този и онзи свят. Моли е в опасност и Сам не може да я остави сама. Медиумът Ода Мей Браун му помага да се свърже с любимата си и да я предупреди, че хората около нея не са каквито изглеждат.

Поставяйки темите за доброто и злото, за любовта, която побеждава дори смъртта, за надеждата и светлината, мюзикълът ни пренася в световете на хората и на духовете с прекрасна музика, вълнуваща актьорска игра и сюжет, който съчетава романтика, мистерия и трилър. Общуването с духове внася и хумор в историята. Емблематичната песен “Unchained melody”, която във филма е в изпълнението на Righteous Brothers, заема централно място и в мюзикъла.

Режисьорът Сребрина Соколова събира млад, но опитен и много ентусиазиран екип от певци и актьори. 


Диригент-постановчикът Страцимир Павлов внася личния си почерк в музикалните партитури. 


Хореографът Надя Димокова кара хора и духове да танцуват на сцената по специален начин. 


Сценографията е дело на носителя на "Икар" Петко Танчев, а в ролята на Ода Мей Браун ще видим неповторимата Милица Гладнишка.

Петко Танчев:

"В работата по визуалната среда на „Дух“ основното, от което тръгнахме, е моделът на света – неговото разпадане и събиране в различни моменти от постановката – така, както го има заложено и в драматургията. И сблъсъкът на духовното и материалното в най-общия смисъл на думата.

Модулите на декора се движат, в различните мизансцени са композирани по различни начини. Основното решение е свързано с прожекционния мапинг, който всъщност дава и представата за мястото на действието. Имаме доста визуални ефекти, подсилени с осветление, които вкарваме, за да можем да предадем на зрителите присъствието на духовете в материалния свят, начинът, по който те взаимодействат с материалния свят и го променят.

В технически аспект искахме декорът да е максимално функционален и да маркира много бързо смяната на мястото на действието. Правим го с промяна на различни модули, отваряне и затваряне, а с мапинга допълваме и подчертаваме постигнатото с декора. Двете неща са в симбиоза.

Пестеливи сме откъм цветове в сценичната конструкция, за да могат да изпъкнат костюмите и персонажите, както и за да може да се постигне добър ефект при мапинга. Има интермедийни моменти, в които декорът става и персонаж на сцената, защото се размества и пренарежда.

Сценографията е така разработена, че да може да се адаптира за по-малки и по-големи сцени. За по-голямата сцена на Летния театър декорът ще е в своя пълен вид. Имаме и предна, и задна прожекция върху декора и разчитаме с пълнотата на картините да постигнем една по-голяма плътност на действието.

В мапинга всяка сцена има своите конкретни елементи: използвам есенцията от местата, на които се намират хората и духовете, като работех на колажен принцип, за да композирам сцените. До голяма степен се инспирирах от идеята в „Матрицата“ с преминаването между световете, разпадането на материята, което се постига с визуални ефекти на сцената.

Има една максима, че зрителите обръщат внимание на сценографията в първите 10 минути от спектакъла и после свикват с нея, тя „изчезва“ и на преден план е действието. Има логика да бъде така, тъй като актьорите са най-важни. Но разбира се, аз обръщам внимание на визията през цялото време на сто процента, за да може тя винаги да отговаря адекватно на мизансцена. За мен, като човек, който създава визия, тя е от основна важност в един спектакъл. Работя с всички ефекти, с които мога, но в същото време се стремя те да са пестеливи и, когато е необходимо, да отстъпват на по-заден план. Трябва да има едно съизмерване на средствата през цялото време, да се поднасят внимателно на зрителя, за да успее есенцията на спектакъла да достигне до него по правилния начин.

Интересно за мен в този проект е, че има доста декор. По принцип в решенията си аз работя много с прожекция, с мапинг и често средата е много условна. Тук декорът е равнопоставен на мапинга. Имаше доста работа с физическата част от сценографията. В мапинга са включени много места на действие, за които направих колажи с 2D и 3D средства, смесване на анимация с видео и ефекти, които се добавят, за да разтърсят на моменти сцената". 



"Дух"

Мюзикъл от Дейв Стюарт и Глен Балард

Музика Дейв Стюарт и Глен Балард
Либрето Дейв Стюарт, Глен Балард и Брус Джоел Рубин
 
Режисьор-постановчик:  Сребрина Соколова
Диригент-постановчик: Страцимир Павлов
Сценограф и визуален артист:  Петко Танчев
Художник костюми: Ася Стоименова
Хореограф: Надя Димокова
Светлинен дизайн: Даниел Йовков
Превод: Жени Гундашева
 
СЪСТАВ ПРЕДПРЕМИЕРИ

05. 04. 2024г.

Сам Уит Калоян Николов

Моли Джексън Лилия Илиева-Михайлова

Карл Брунър Велин Михайлов

Ода Мей Браун Милица Гладнишка

Уили Лопес Станислав Кондов

Призрак в болницата Даниел Добрев

Призрак в метрото Лев Караван

Луиз Браун Антоанела Петрова

Клара Браун Кристиана Атанасова

Лайнъл Фергюсън/Свещенник Тихомир Трифонов

Детектив Бейдерман/Оргландо Михаил Вълчев

Офицер Уолас/Лекар Валентин Василев

Офис асистент Яна Стоянова

Лекар Иван Славов

Ортиша Джоунс Яна Зайкова

Монахиня 1 Елена Траянова

Монахиня 2/г-жа Роза Сантиаго Надежда Радкова

06. 04. 2024г.

Сам Уит Виктор Ибришимов

Моли Джексън Валерия Василенко

Карл Брунър Нейчо Петров-Реджи

Ода Мей Браун Милица Гладнишка

Уили Лопес Георги Георгиев

Призрак в болницата Даниел Добрев

Призрак в метрото Боян Тодоров

Луиз Браун Милена Захариева

Клара Браун Розалия Желязкова

Лайнъл Фергюсън/Свещенник Тихомир Трифонов

Детектив Бейдерман/Оргландо Михаил Вълчев

Офицер Уолас/Лекар Валентин Василев

Офис асистент Яна Стоянова

Лекар Иван Славов

Ортиша Джоунс Яна Зайкова

Монахиня 1 Елена Траянова

Монахиня 2/г-жа Роза Сантиаго Надежда Радкова

Ансамбъл жени Яна Стоянова, Елена Траянова, Яна Зайкова,

Антоанела Петрова, Кристиана Атанасова, Розалия Желязкова,Милена Захариева, Надежда Радкова

Ансамбъл мъже Михаил Вълчев, Тихомир Трифонов, Лев Караван,Иван Славов, Валентин Василев, Станислав Кондов, Георги Георгиев,Боян Тодоров

Танцьори Грета Пенчева, балет на Държавна опера Варна









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще звучи в ефира на Радио Варна

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще се излъчи на 2 май от 12:30 часа в ефира Радио Варна. В програмата  групата изпълнява музика от първите им два албума „В този ред на мисли“ и „Причини“, аранжирана за биг бенд. SoulBmoll е една от най-успешните банди на българската сцена през последните  години. Музикантите са млади, амбициозни,..

публикувано на 30.04.24 в 23:34

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 30.04.24 в 18:14

Международният фестивал "Варненско лято" се открива с концерт на 22 юни

Откриването на фестивала е подчинено на идеята за обединена Европа, каза на пресконференция в община Варна артистичният директор Марио Хосен.  Ще има световна премиера на произведение на белгийския композитор Патрик Дюър, написано специално за фестивала, което е реверанс към председателството на Белгия на Съвета на Европейския съюз. Пианистът..

публикувано на 30.04.24 в 15:44

Военноморският музей откри изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“

Изложбата „Светци – воини и покровители на бойното поле“ бе открита в навечерието на 6 май – Ден на храбростта и Празника на Българската армия във Военноморски музей Варна. Иконите представят култа към светците воини, почитани по българските земи – св. Георги, св. Димитър, св. Теодор Тирон, св. Мина, както и архангел Михаил, водач на ангелите и..

публикувано на 30.04.24 в 12:57

30 април - Международен ден на джаза

Международния ден на джаза отбелязваме на 30 април за 14 –та поредна година. Датата е определена през 2011 г. по идея на посланика на добра воля на ЮНЕСКО Хърби Хенкок и ръководството на организацията. Тази година музикалният празник ще акцентира върху културните и артистични връзки между Мароко, Европа и Африка, тъй като за домакин на..

публикувано на 30.04.24 в 07:39

Фотографи от Плевен представят най-добрите си "Светлописи" във Варна

10 плевенски фотографи ще открият обща изложба "Светлописи" в Арт салона на Радио Варна. Идеята им се заражда от среща на фотографи от по-старо поколение, които се занимават с това изкуство от 70-те години на 20 век. Темата на изложбата е свободна. Идеята е всеки да извади от собственото си портфолио работи, които го представят най-добре с акцент върху..

публикувано на 29.04.24 в 15:07

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23