Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненска поликлиника не може да ползва преносим рентген, получен с евросредства. Каква е причината?

Диагностично-консултативният център V "Св. Екатерина" във Варна е получил преносим рентген с европейски пари за борба с кризи от Министерството на здравеопазването. Обществената поръчка е отпреди година, но поликлиниката не може да ползва мобилния рентген (т. нар. кугел) на стойност 260 хиляди лева. 

"Реакцията от наша страна беше, че нормативната база не разрешава използването на такъв апарат в лечебните заведения за извънболнична помощ. Нормативно е казано: в болници и то в определени отделения. Не може просто така да се монтира апарат за рентгенови изследвания, да бъде преносим и да се ползва навсякъде. За съжаление никой не ни е питал за това, това са страшно много пари", коментира за Радио Варна д-р Галина Павлова, управител на ДКЦ V във Варна. 

По думите на д-р Павлова лечебните заведения, получили апаратурата, са длъжни да ги включат в електрическата мрежа. "Те черпят ток, а ние не ги ползваме. В писмо от МЗ се казва, че сме длъжни да ги застраховаме", допълни д-р Павлова. След получаването на апарата от ДКЦ V са изпратили редица писма до здравното министерство с искане за връщането му, каза още Павлова. 

Апаратура по европейския проект е доставена през декември 2023 г. в общо 47 ДКЦ-та в цялата страна. Поръчката е от времето на служебния министър д-р Асен Меджидиев. Кандидатства се за доставката на преносими рентгени и ехографи. 

Д-р Галина Павлова е и зам.-председател на Националното сдружение на лечебните заведения. Тя съобщи, че към тях постъпват писма от колегите им, където има доставена такава апаратура: "Те не знаят какво да правят с тези апарати. Те не само стоят като паметници... Писахме писма до министерството, за да дойдат да си ги вземат. Отговорът беше неофициален – каза ми се "Ние ще променим наредбата". А това няма как да се случи", допълни д-р Павлова. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На няколко места във Варна утре ще мерят кръвно и ще раздават вода в жегите

Във Варна разкриват мобилни медицински пунктове във връзка с обявения жълт код и очакваните високи температури. На три локации в града ще бъдат поставени шатри, в които ще се предлагат безплатно измерване на кръвното налягане и минерална вода. Пунктовете ще бъдат разположени до градинката на Варненската търговска гимназия, на площад „Независимост“,..

публикувано на 10.07.24 в 17:07

Спират продажбата на предплатени карти за градския транспорт заради неработещите валидатори

Преустановена е продажбата на предплатените карти за пътуване в градския транспорт във Варна заради неработещите валидатори, съобщават от общинския пресцентър. Пътниците, които вече са закупили предплатени карти, могат да продължат да ги ползват до изчерпване на ресурса в тях в превозни средства с работещи валидатори.  Ако предплатената карта не се..

публикувано на 10.07.24 в 17:02

Три деца пострадаха за ден на детска площадка във Варна

Три деца пострадаха за ден на детска площадка във Варна, намираща се в района на ул. "Патриарх Евтимий" 25,  разказват очевидци. Те са получили охлузвания на крачетата при пропадане в дупка, образувала се на платформата от шперплат на пързалката.  Площадката винаги е много оживена, събират се по 30 деца, разказаха Вирджиния Цветкова и Детелина..

публикувано на 10.07.24 в 15:18
Проект ОУ

Местят учениците на ОУ "Васил Друмев" в две училища заради разширението

В ход са дейностите по разширението на Основното училище „Васил Друмев“ във Варна. Кварталното училище в централната част на града  ще се сдобие с нова пристройка и физкултурен салон, които по проект трябва да бъдат изградени за 1 година от началото на строителните дейности. В момента тече обществената поръчка по избор на фирма строител и оферти..

публикувано на 10.07.24 в 14:55

Повдигнаха обвинение на кмета на Старо Оряхово за принуда

Повдигнаха обвинение на кмета на Старо Оряхово Петър Тинев за принуда. 34-годишният Тинев е привлечен към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, действала с цел набавяне на имотни облаги, и за осъществена принуда, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Измамите са свързани с кандидатстване и получаване на кредити чрез..

публикувано на 10.07.24 в 14:38

Дворът на училище в центъра на Варна цяла нощ събира шумни компании

Дворът на СУ "Климент Охридски" , който е оборудван с уреди за спортуване, вечер се превръща в свърталище на пияни младежи. За проблема алармира директорът на учебното заведение Петко Петков. Чували с отпадъци събират всяка сутрин от училището. Нямаме денонощна охрана, при хубаво време игрищата са пълни в малките часове, нашите съграждани идват да си..

обновено на 10.07.24 в 14:20

Цените на имотите във Варна са в своя пик

България е страната в ЕС, където цените на жилищата са нараснали с най-голям темп 7,1% спрямо последното тримесечие на миналата година. Справка в данните на Евростат показва, че на тримесечна база това е най-значителното увеличение на цените на жилищата у нас от последното тримесечие на 2007 година. Йордан Йорданов е управител на варненския клон..

публикувано на 10.07.24 в 13:40