Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненска поликлиника не може да ползва преносим рентген, получен с евросредства. Каква е причината?

Диагностично-консултативният център V "Св. Екатерина" във Варна е получил преносим рентген с европейски пари за борба с кризи от Министерството на здравеопазването. Обществената поръчка е отпреди година, но поликлиниката не може да ползва мобилния рентген (т. нар. кугел) на стойност 260 хиляди лева. 

"Реакцията от наша страна беше, че нормативната база не разрешава използването на такъв апарат в лечебните заведения за извънболнична помощ. Нормативно е казано: в болници и то в определени отделения. Не може просто така да се монтира апарат за рентгенови изследвания, да бъде преносим и да се ползва навсякъде. За съжаление никой не ни е питал за това, това са страшно много пари", коментира за Радио Варна д-р Галина Павлова, управител на ДКЦ V във Варна. 

По думите на д-р Павлова лечебните заведения, получили апаратурата, са длъжни да ги включат в електрическата мрежа. "Те черпят ток, а ние не ги ползваме. В писмо от МЗ се казва, че сме длъжни да ги застраховаме", допълни д-р Павлова. След получаването на апарата от ДКЦ V са изпратили редица писма до здравното министерство с искане за връщането му, каза още Павлова. 

Апаратура по европейския проект е доставена през декември 2023 г. в общо 47 ДКЦ-та в цялата страна. Поръчката е от времето на служебния министър д-р Асен Меджидиев. Кандидатства се за доставката на преносими рентгени и ехографи. 

Д-р Галина Павлова е и зам.-председател на Националното сдружение на лечебните заведения. Тя съобщи, че към тях постъпват писма от колегите им, където има доставена такава апаратура: "Те не знаят какво да правят с тези апарати. Те не само стоят като паметници... Писахме писма до министерството, за да дойдат да си ги вземат. Отговорът беше неофициален – каза ми се "Ние ще променим наредбата". А това няма как да се случи", допълни д-р Павлова. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Две улици в района на ЖП гара ще бъдат частично затворени за движение на 1 юни

Във връзка с постъпило заявление за провеждане на частно мероприятие на 01.06.2024 г. за времето от 18:00 до 23:00 часа ще бъде преустановено движението на пътни превозни средства по ул. „Дръзки” в частта от кръстовището с ул. „Охрид“ до кръстовището с ул. „Хан Омуртаг“. Затворена ще бъде и частта от ул. „Охрид” в отсечката от кръстовището с ул...

публикувано на 28.05.24 в 17:56

Два влака се удариха на Централна гара в София

Два влака се удариха  на Централна гара във София, съобщиха от пресцентъра на МВР за "Хоризонт", предаде БНР. Инцидентът е станал към 16,40 часа. Имало е удар между две композиции по време на маневри в района на гарата.  Леко пострадали са две жени.  Заради инцидента има закъснения на редица влакове в Централна гара.  Към момента се изясняват..

публикувано на 28.05.24 в 17:33

С нова магистратура в Морско училище до 10 години ще създаваме успешни бизнеси в сферата на космическите технологии

До 10 години от България могат да излязат успешни бизнеси в сферата на космическите технологии. Наложително е да се подготвят специалисти в тази сфера, затова започваме развитието на магистратура по космически инженерни науки във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна, както и във Висшето военновъздушно училище, със съдействието на..

публикувано на 28.05.24 в 17:07

Арт макет на Черно море в Морската градина развълнува минувачи

На алеята зад Морското казино от няколко дни варненци и гостите на града могат да видят един голям черен релефен силует, изобразяващ Черно море. Инсталация, която предизвика вълна от коментари в социалните мрежи и недоумение сред хората. Тази инсталация е част от намесите в градската среда в рамките на второто издание на фестивала за съвременно..

публикувано на 28.05.24 в 16:56

МОН публикува отговорите от "малката матура" по математика

На днешното национално външно оценяване по математика се явиха 52 108 четвъртокласници. Те решаваха тест от 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, като се посочва един от три. Имаше 5 задачи с кратък свободен отговор, на които се записва само решението. Една задача е с разширен свободен отговор – изисква записване на решението и отговора...

публикувано на 28.05.24 в 15:24

До месец приключват спешните ремонти на улиците във Варна

До месец трябва да приключи рехабилитацията на всички улици във Варна, за които ремонтите са неотложни. Кърпенето на настилката в районите "Одесос" и "Приморски" започна от днес, каза за Радио Варна Пламен Китипов, зам.-кмет по инфраструктурата. Представители на фирмите изпълнители и общинската администрация вече са направили обход и са маркирали..

публикувано на 28.05.24 в 12:13

Ремонти на две улици в Кранево наесен са с осигурено финансиране

Община Балчик подписа споразумение за финансиране ремонта на част от водопроводната мрежа в село Кранево. Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще отпусне 1.5 милиона лева за рехабилитация на ВиК инфраструктурата за 720 метра по улица "Дунав" и участък от 340 метра по улица "Приморска" в крайморското селище. Предвидено и цялостно..

публикувано на 28.05.24 в 11:45