Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде е Стойчо?

4
Пеликан
Снимка: Емилия Николова


От няколко дни варненци се питат къде изчезна розовият пеликан, който в продължение на месец беше атракция на крайбрежната алея в морската столица.

Пеликанът изчезна преди около седмица, уточни пред Радио Варна зоонженерът във варненския зоопарк Георги Тодоров:

"Наблюдавахме няколко ята, които преминаха над Варна. Предполагаме, че се е присъединил към тях. Свободата е по-силна от глада. Животното е диво, не е социализирано, така че си търси свободата. "

Пеликан

Припомняме, че през есента на миналата година пеликанът беше доведен от Белослав в спасителния център във Варна със счупен крак. След като бе излекуван, бе пуснат в езерото при другите пеликани, след което предстоеше да бъде отведен в природата. Инж. Тодоров обясни, че пеликанът сам е решил да си тръгне, тъй като през месеците март - април е прелетът на този вид птици:

 "Инстинктът му е много силен и реши да си тръгне. Установи се в морето около трета буна, където няма достатъчно храна за него. Дадохме указания на хората да го хранят само с риба. Ние се опитвахме нееднократно и да храним, и да хванем, за да бъде пуснат в природата, но той ни познава и не ни допусна. Все пак сме извършвали манипулации и той ни помни. Оказа се, че пеликаните имат много силна памет. Дори сменяхме дрехите си, но той ни разпознаваше. Запомнил ни е много добре."

Пеликан

Розовият пеликан не гнезди в България, а само преминава през нашите територии. Води се като изчезващ гнездящ вид, обясни зоонженерът:

"Засега у нас се връща само къдроглавият пеликан. Добра новина е, че на дунавския бряг край Силистра има 92 двойки, които гнездят на платформи. Надяваме се да върнем и розовия пеликан."

Пеликан

Зоонженерът в зоопарка Георги Тодоров обясни пред Радио Варна, че птицата, наречена в социалните мрежи Стойчо,  е била млад екземпляр на възраст около две години. Средната възраст на този вид птици е около 20 години.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще потече ли скоро вода от новата чешма до Дом "Младост"?

Готова е вече облицовката на чешмата до бившия дом "Младост“, която според първоначално обявените планове трябва да заработи до края на месеца. Изградена е металната конструкция, видими са и отворите за чучурите, които трябва да бъдат монтирани. Все още няма монтирана пейка, каквато се очаква до края на строителните работи.  Според обещанията..

публикувано на 27.05.24 в 16:30
Пейзажи от Варна

Лесна работа: Нещата се променят

Днес случайно срещнах познати англичани, които не бях виждала от петнайсет години. Навремето тези хора пристигнаха във Варна, огледаха се, влюбиха се в града и почти веднага купиха голямо място с чудна гледка към морето. Успяха да отбият от първоначалната цена, избегнаха комисионната на брокера, понеже, както ние твърдим, те са много по-богати от..

публикувано на 27.05.24 в 15:43

Балчишката гимназия изпрати випуск 81-ви

Балната нощ на 81-вия випуск на балчишката гимназия „Христо Ботев“ завърши тази сутрин по традиция пред вратите на последното им училище с традиционното броене от 1 до 12 и празнични възгласи. 53-мата зрелостници от трите паралелки - с профили природни науки, хуманитарни науки, професия готвач, преминават в нов етап от своя живот – поемат пътя към..

публикувано на 27.05.24 в 15:30

Над 150 младежи се очаква да се включат в Техностарт уикенд във Варна за разработка на стартъп проекти

Поне  150 младежи на възраст между 15 и 19 г. от Варна, Шумен и Добрич се очаква да се включат във второто издание на “ТЕХНОСТАРТ Weekend Junior Edition 2024”. Надпреварата ще бъде във Варна между 31 май и 2 юни. Организаторите са от ИКТ Клъстер Варна, а подкрепа оказват община Варна, РУО и Икономическият университет, който ще бъде домакин на проявата...

публикувано на 27.05.24 в 15:25

74.9% от българите са пътували в страната, 19.5% в чужбина за първите 3 месеца

През първото тримесечие на 2024 г. 1 068.5 хил. български граждани са реализирали туристически пътувания. Преобладаващата част от тях - 74.9%, са пътували само в страната, 19.5% - само в чужбина, а 5.6% са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2023 г. общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече..

публикувано на 27.05.24 в 12:15

Цвете в епруветка, защо не?

Уникални цветя в епруветка може да видите и да купите на фестивала Флора Варна 2024, който приключва днес, 26 май. Цветето в епруветка е продукт на Растителните биотехнологии. То се ,,посява‘‘ в стерилни условия и се развива в епруветка, в която има специално създадена хранителна среда, съдържаща всички необходими вещества и минерали, за да..

публикувано на 26.05.24 в 11:11

Най-голямата ботаническа градина се строи в пустинята

След серия от мегапроекти, саудитският принц Мохамед бен Салман Ал Сауд поръча и най-голямата в света температурно-контролирана ботаническа градина. Проектът се нарича King Abdullah International Gardens и се простира на над 2 млн. кв. м площ. За това информира dariknews.bg. Нищо в този проект не е обичайно. Едва ли има друга ботаническа..

публикувано на 26.05.24 в 09:44