Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обясниха на ученици от Варна как да разпознават фалшивите новини преди първото им гласуване на евровота

Живеем в свят, в който фалшивите новини и дезинформацията ни заливат отвсякъде. Социални мрежи, съмнителни медии, а понякога дори и от политическата трибуна. С наближаването на изборите, новините, които целят да ни заблудят или манипулират, се увеличават многократно, а "атаките" са все по-агресивни. 

С цел да ограничи до минимум опасността от попадане в капана на дезинформацията, Бюрото на Европейския парламент в България заедно с платформата за проверка на факти Factcheck.bg, провеждат поредица от обучения и дискусии с учениците, които на предстоящите евроизбори през юни ще гласуват за първи път. 

Варна беше поредната спирка на обучителната кампания за проверка на факти. 

Учениците от няколко варненски гимназии участваха в различни игри и предизвикателства, след като ръководителят на Бюрото на Европейския парламент Теодор Стойчев ги запозна с работата на евродепутатите, ролята им във вземането на важни решения за бъдещето на Европа, както и защо е важно да се гласува. В една от задачите, младежите бяха разделени на няколко групи и трябваше да познаят дали дадена новина е фалшива или реална. Те показаха завидни умения да "отсяват" невярната и подвеждаща информация.


Според журналистът и създател на платформата Factcheck.bg Василена Доткова, младите хора се справят с тази задача много по-добре от възрастните.

"Това е така, защото те са израстнали основно в тази дигитална среда, в която се намираме и имат сетиво за това кога някой ги лъже", коментира експерта.

Тя и колегите й от Бюрото на Европейския парламент в България останаха впечатлени от уменията на учениците, които провокираха с различни въпроси и примери от ежедневието им.

Следващата обучителна среща е в Бургас.

Чуйте повече в репортажа на Иван Барбов в звуковия файл



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Лесна работа: На връщане с влака

Преди седмица в рубриката „Лесна работа“ ви разказах колко вълнуващо и изпълнено с неочаквани обрати може да бъде едно пътуване с влак: от стреса, че до последната минута не си сигурен дали изобщо ще тръгнеш до удоволствието на цената на един билет да получиш бонус – пътуването да се удължи с пет часа и четирсет минути. Последното може да се..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Варненци търсят спешна медицинска помощ заради високите температури

През почивните дни (13 и 14 юли) екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са приели общо 403 пациенти от областта. Част от обадилите се на медиците са приети с ниско кръвно налягане и неразположение. Причина за сигналите са екстремно високите температури в града и областта, посочват от ЦСМП-Варна . 29 от 56-имата потърсили..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Графити и вдъхновение от Удсток в 7-ото издание на винения фестивал WINEkend във Варна

За поредна година Варна ще е домакин на виненото изложение WINEkend. Повече от 35 млади винарни ще представят продукцията си на 19 и 20 юли в Английския двор на Археологическия музей. Тазгодишното - седмо, издание е вдъхновено от фестивала Удсток, каза за Радио Варна единият от организаторите Владислав Ванков. Освен дегустация на вина, ще има..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

Слънчево и горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, предимно висока. Без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 30° до 35°, за Варна около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°.

публикувано на 15.07.24 в 06:01

Принцесата на Уелс се появи на финала на Уимбълдън

Втора публична изява на Уелската принцеса Катрин след диагнозата рак. Съпругата на принц Уилям се появи на финала на тенис турнира Уимбълдън . Кейт пристигна с широка усмивка и заслепителна лилава рокля. Тя е патрон на "Ол Ингланд Клъб" от 2016 година, като сред задълженията ѝ е да награждава победителите на "Уимбълдън" . За последно..

публикувано на 14.07.24 в 16:13

Благотворителен концерт и демонстрации в подкрепа на децата на загинали полицаи

Демонстрации на полицейска техника и пъстър концерт ще съберат варненци и гостите на морския град край Слънчевия часовник в Морската градина на Варна. Полицаи, пожарникари и спасители ще запознаят любопитните малчугани със своята работа в рамките на благотворителната инициатива „С обич за децата, в памет на бащите герои“ . Тя се провежда за..

публикувано на 14.07.24 в 16:07

Ветроходен лагер започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се проведе..

публикувано на 14.07.24 в 10:05