Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

| Интервю

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров. Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович, чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика. Заедно с останалите музиканти от JP3  - Димитър Семов  - барабани и Димитър Карамфилов - бас,  ще представят проекта предпремиерно във Варна на 13 април, в събота от 19ч в Градската художествена галерия. Събитието е част от Европейски музикален фестивал Варна.

За първи път ли пишете музика за филм?

Да, за първи път пиша изцяло музика за филм. Участвал съм в много филми, но с отделни пиеси. Благодаря на Дими Стоянович за възможността да напиша музиката към неговия филм. Това е дебют и за двамата - за него като режисьор и сценарист, за мен като композитор. 

Имаше ли предизвикателство за Вас в създаването на музиката?

Определено имаше, защото филмът е много философски, много дълбок. Когато прочетох сценария си представях едни неща, но се получиха други. Написах над 30, 40 пиеси голяма част, от които ще бъдат включени в саундтрак албума, който ще издадем с JP3 през тази година.

Лентата разказва за болезнените преживявания на Надежда, която, докато превежда романа „Плът“ на измисления носител на Нобелова награда Юкио Кобаяши, открива, че има тумор на главата. Това е съвсем накратко сюжета на филма “Плът”. Когато прочетохте сценария, какво остана у Вас?

За мен остана истината, че всъщност няма нищо страшно  човек да си тръгне от този свят, след като е оставил хубави неща след себе си. Ние всички следваме този път. Господ ни е отредил този начин на съществуване. Героят Юкио Кобаяши разказва за това как по плътта може да се разпознае един човешки живот. Голямо предизвикателство беше за мен, защото филмът е драматичен и ако музиката  е драматична става почти негледаемо. Балансирах между драмата и надеждата, но  смятам, че аз и без това в тази посока пиша музика. Беше вълнуващо. 

В  записите на “Beyond the Flesh” към JP3 се присъединява  китаристът Христо Вичев, който от дълги години живее в САЩ. 

На концерта в събота освен теми от саундтрака на филма "Плът", публиката ще чуе и други композиции от творчеството на JP3.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна откриват изложбата "До Антарктида и назад с любов от Радка Данаилова"

Изложбата "До Антарктида и назад с любов от Радка Данаилова" ще бъде открита от 17.30 часа днес в  Арт Галерия 12 на Областна администрация - Варна, ул.”Преслав” 26, етаж 2. Експозицията,  която пропътува стотици морски мили, пристана за кратко в българската база на Антарктида, а след това и по бреговете на Аржентина, за да се завърне у дома, във..

публикувано на 25.07.24 в 14:20

От 22 до 24 август: Десети международен форум „Българско наследство“ в Балчик

На 22 ав­густ в туристически информационен център "Мел­ни­ца­та" в Бал­чик, в рам­ки­те на Меж­ду­на­род­ния фо­рум "Бъл­гар­ско нас­лед­ство",ще се про­ве­дат две кон­фе­рен­ции. Пър­ва­та е на те­ма "200 го­ди­ни от съз­да­ва­не­то на "Риб­ния бук­вар" от Пе­тър Бе­рон, началото е 11.00 ч. От 17.00 часа същия дене еже­год­на­та кон­фе­рен­ция "За..

публикувано на 25.07.24 в 14:07

Графа с концерт във Варна тази неделя

Владимир Ампов-Графа ще изнесе концерт в Летния театър във Варна тази неделя на 28 юли. Концертът в морската ни столица е третият от „Най-щастливото турне“ на Графа, което вече се проведе в Русе и Стара Загора; следват Бургас на 30 юли (Летен театър) и Пловдив на 11 август (Античен театър).  Формулата на „Най-щастливото турне” е базирана на..

публикувано на 25.07.24 в 12:45

Концерт за Освобождението на Варна на площад "Независимост" на 27 юли

На 27 юли от 20.30 часа, в традиционния концерт на площад „Независимост“ по повод Освобождението на Варна от османско владичество, оркестърът на Държавна опера Варна ще поднесе на варненци и гостите на Варна интересна програма от български и руски композитори. Кръстин Настев ще дирижира концерта, в който участват солистите на оперния театър Линка..

публикувано на 22.07.24 в 16:14

В събота започва 15-ото издание на Дните на класиката в Балчик

От 20 до 28 юли в Балчик ще се проведе поредното 15-о издание на Дните на класиката. Първата фестивална вечер е посветена на пианото и поверена на Аглика Генова и Любен Димитров. В неделя край морето в Белия град ще гостуват Стоян Караиванов и неговият оркестър "Либертанго". Барокови превъплъщения в изпълнение на Добричкия камерен оркестър ще звучат на..

публикувано на 19.07.24 в 14:54
Художествената галерия в Балчик

Откриват изложбата "Хоризонти" на Николай Тихолов в Балчик днес

От 19 юли до 16 август Художествената галерия в Балчик представя "Хоризонти"- изложба на Николай Тихолов. Откриването е днес, 19 юли, от 18:30 часа. Николай Тихолов е роден в гр. Кюстендил. Завършил е Средно художествено училище по приложни изкуства, гр. София (1987) и Педагогически колеж по изобразително изкуство в гр. Дупница (1991). Притежава..

публикувано на 19.07.24 в 08:50

Магърдич Халваджиян представя автобиографията "Без реклами" във Варна

Автобиографията "Без реклами" представя Магърдич Халваджиян в Концертното студио на Радио Варна от 18 часа днес.  В автобиографията си „Без реклами“ Магърдич Халваджиян повдига завесата и разкрива всичко от своето минало - без сценичен грим, откровено, лично. Като в приятелски разговор телевизионният визионер грабва вниманието на книжните зрители и..

публикувано на 18.07.24 в 17:12