Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авиационната общност на Румъния и България на Летище Балчик: Шенген работи


При голям интерес преминава днес събитието на летище Балчик, отбелязващо символично влизането на България и Румъния в Шенген по въздух и вода. Два пъти повече от очакваните 20 малки самолета от северната ни съседка бяха приети на аеродрума в Белия град, след като от 31 март двете държави са част от шенгенското пространство. Събитието под надслов „Schengen check” се организира съвместно от ръководствата на българското летище и аеропорта в гр. Тузла, и е насочено към пилоти на малки самолети. Инициативата цели да демонстрира улеснената процедура по приемане на международни полети, както и да заздрави двустранните отношения между представителите на двете държави. Първите самолети кацнаха около 11.00 часа. Полетите продължават през целия ден при голям интерес като днес всички услуги, предоставяни от Летище Балчик, са безплатни за пилотите от България и Румъния. На 27 април домакин на реципрочна проява ще бъда Летище Тузла.

"Шенген работи, вие сте тук", така приветства събралите се днес десети представители на авиационната общност от двете държави инж. Иван Димитриев - изпълнителният директор на летището. "Допреди приемането ни в Шенген полетите бяха ограничени. Имахме няколко наематели със малки самолети и вертолети, осъществяващи редовно работа тук, но полети с такъв мащаб се очаква от днес да нараснат и да отворят нови възможности за летище Балчик", каза още той.

В България пилотите на малки самолети са около стотина. За да се разбере ползата от този вид авиационен обмен, пожелавам и на двете страни да бъдат крилати в своите мечти и своите дела, приветства днес Янко Стоименов – член на УС на Асоциацията на българските пилоти и собственици на самолети.

За нас, хората от авиацията, се сбъдна мечтата ни да полетим свободни без граници в единното европейско небе. Това е исторически ден, защото се случва на едно летище с изключителна история, което може да бъде пример за културния обмен между двата народа, които са много близки един до друг. Тази реализация е вследствие на политическата воля от двете страни, за да имаме тази свобода“ – очаква продължението на днешното начало той.

Това е победа за Европа, очакваме ви на 27 април на летище Тузла в Румъния – приветства в специален поздравителен адрес за събитието правнукът на румънската кралица, а председателят на румънската асоциация на собствениците на самолети Андрей Тимченко отчете правото на европейските жители най-после да са в Шенген и очаква началото по въздуха да продължи изцяло и по суша.„Да летиш е една голяма свобода, очакваме българските си приятели в Румъния. Летище Тузла е едно от най модерните в страната ни“ – покани той колегите си в България.

За изпълнителния директор на „Албена“ АД Красимир Станев това е нова възможност за развитие на дестинацията, известна и с възможностите за практикуване на голф туризъм.

„Днес кацат около 40 самолета от Румъния, ако не бяхме приети в Шенген, нямаше как да стане, защото трябваше да дойдат първо в Констанца, после във Варна и чак тогава в Балчик. Това е едно от нещата, за което се бори малката авиация – свобода в придвижването, по-малко гранични формалности. „Албена“ е една от фирмите, която помага за развитие на малката авиация в България. Ние сме инвестирали в летища Лесново и Приморско, имаме и малка инвестиция на балчишкото летище. Помогнахме да не остава в забравата, както са оставени в пълна разруха други военни летища. Малката авиация помага за всичко това. В България започва вече да се проявява този туризъм, защото сме на кръстопътно положение. Чуждестранни самолети ще използват нашите летища за зараждане с гориво, за почивка. В Европа има около 85 хиляди малки самолета, които летят в различните държави, най-много са в Германия, Франция, Италия, Испания, скандинавските държави – те са ни потенциални клиенти. След четири – пет години за Албена и за Приморско може да разчитаме годишно между 100 и 300 самолета, които да кацат на нашите летища. Досега годишно сме посещавани от между 30 и 40 чуждестранни самолета, но при много по-тежка бюрокрация“ – отчете ползите Красимир Станев. Следващите полети из шенгенското пространство на „Албена“ АД ще са за участие в реципрочното събитие в Румъния, както за туристически презентации в северната ни съседка, а също и в почти всички европейски страни – Австрия, Словакия,Чехия, Германия.

Сред любителите пилоти днес на летище Балчик бе роклегендата Кристиян Бекър, дошъл с хеликоптера си още от вчера за час и 10 минути. Свирил е с банди като Скорпионс и Ерос Рамацоти. Той сподели, че е чакал повече от 10 години, за да дойде по този начин в България. Миналата седмицата е бил първият, летял директно за България и това е вторият му път. Тук много му харесва. Следващата му шенгенска дестинация е Атина.


По публикацията работи: Нина Милошевич


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Задържаха 10 души при специализирана полицейска операция в Добрич

10 души са задържани в рамките на специализирана полицейска операция в Добрич. Акцията се провежда по линия на противодействие на престъпления, свързана с политическите права на гражданите и спазване на обществения ред,  съобщиха от Областната дирекция на МВР в Добрич. По план в днешния ден са изградени три контролно-пропускателни..

публикувано на 23.05.24 в 20:34

Музеят на Възраждането с вход свободен на 24 май

Музеят на Възраждането във Варна ще работи с вход свободен на 24 май, съобщиха от Регионалния исторически музей.  В Деня на Светите братя Кирил и Методий обектите, отворени за посещение в системата на РИМ-Варна, са следните: -  Музей на Възраждането Работно време: 10:00 – 17:00 часа с ВХОД СВОБОДЕН -  Музеен обект "Аладжа манастир" Работно..

публикувано на 23.05.24 в 19:35

На 24 май синята зона във Варна няма да работи, въвеждат маршрутни промени (ГРАФИК)

Във връзка с честването на 24 май „Градски транспорт“ ЕАД – Варна въвежда маршрутни промени и допълнителни курсове по някои от линиите на обществения транспорт в морската столица. От 08:00 до 14:00  часа ще бъде преустановено движението на площад „Св. св. Кирил и Методий“. От 08:00 до 09:00 часа автобусните линии ще преминават по бул. „Съборни“ и..

публикувано на 23.05.24 в 19:20

Вода с колиформи в с. Брестак, в още четири населени места тя не отговаря на условията за качество

Водата в село Брестак не отговаря на Наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Причината - наличие на колиформи - 12 КОЕ/100 мл., при норма – 0КОЕ/100 мл., съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна. Водата в селата Левски, Габърница, град Провадия и курортен комплекс "Златни пясъци" също не отговаря на Наредбата..

публикувано на 23.05.24 в 18:30

Изплатиха около 15 млн. лв. на млади земеделци

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 14 716 468.63 лева по интервенцията „Допълнително подпомагане на доходите за млади земеделски стопани (МЗС)“ на 1568 стопани, съобщиха от Фонда. Размерът на плащането за един, отговарящ на условията за подпомагане хектар, е 244,47лв./ха, съгласно заповед № РД 09-550 от 22.05.2024 на Министъра на земеделието и храните...

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Една емблема в Балчик си отива

От края на месец април започна събарянето на т.нар. мелница в кв. "Левски" в Балчик. Днес започна разрушаването и на най-високата сграда в комплекса на ул. "Дунав" 6. Изпълнението е чрез механичен способ до кота нула. Планираната продължителност на работата по строителната площадка е три месеца. Възложител е дружеството „ЦБА Добрич, а изпълнител..

публикувано на 23.05.24 в 16:24

2,5 % повече сигнали за купуване на гласове в страната

Четири пъти са се увеличили досъдебните производства, образувани до момента след акции на полицията за купуване на гласове в страната. Сравнението е с изборите през миналата година. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов в Приморско, предаде БНР. „Схемите са същите - опрощаване на дългове. Сумите, които се предлагат за момента, са между 50 и..

публикувано на 23.05.24 в 16:23