Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

Наталия Чешмеджиева
Снимка: Д.Дончева

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще може да усети атмосферата на радиото. Ще има четири организирани тура - от 10:00, 10:30, 15:00 и 15:30 часа.

Събитието е част от празничната програма, посветена на 90-ия рожден ден на Радио Варна. И това е другата много голяма причина през настоящата година да предлагаме на слушателите специални изненади. Радио Варна обявява и кампания за събиране на документални материали на различни носители, свързани с историята на радиото.

Отговорността, която носим сега, след толкова години радио ефир зад гърба си, е много голяма и към нашите слушатели, и към всички бивши наши колеги, които са дали всичко от себе си, за да можем ние да стъпим на техните постижения и днес да празнуваме 90 години, каза директорът на Радио Варна Наталия Чешмеджиева, която гостува тази сутрин в предаването „Новият ден“.

Радиото се променя както света около нас, а той е все по-динамичен и ние следваме този ритъм, защото това ни е работата – да отразяваме живота такъв, какъвто е и колкото по-забързан и технологичен е той вече, толкова по-технологични ставаме и ние. Опитваме се да отговаряме на всички съвременни изисквания в радиопроизводството в медийното производство като цяло и смея на твърдя, че се справя добре, каза още Наталия Чешмеджиева.

Като всички работещи в Радиото и тя има силни и незабравими преживявания, когато е била на ефир:

„Помня последното предаване „Разговор с Вас“ на великата Божана Димитрова. Имах удоволствието да работя в това предаване. Тогава ние си бяхме поставили цели, че трябва да сме модерно радио, но все още нямахме всичките тези технологични нововъведения, които да ни го позволят и трябваше едновременно да съм музикален оформител и звукорежисьор на един огромен пулт, който е трудно да обходиш с ръцете си и четири магнетофона на около два-три метра зад теб, където трябва да зареждаш ленти и съответно да ги прибираш. Спомням си, че тя беше изключително притеснена, аз бях доста по-млада, и не можеше да повярва при положение, че е свикнала с трима души срещу нея да й помагат за ефира, и ме вижда мен самичка, сред цялата тази апаратура. А моето притеснение беше не по-малко, но се радвам, че се справихме."

Ефирът е изключително вълнуващо преживяване за всички, които са били на живо. Обичам радиото и заради музиката,  и то беше това, което обогати музикалния ми кръгозор, разказа още Наталия Чешмеджиева. Днес признава, че е „всеядна“ по отношение на музикалните жанрове, има много любими изпълнители, но ако трябва да подреди своя топ 100 в музиката,  първото място ще е за британската група Coldplay, а второто - за американската джаз певица Nina Simone.

Чуйте разговора с директора на Радио Варна Наталия Чешмеджиева и поканата за 7 май в Деня на отворените врати.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев: Филмите по някакъв по-лек начин трябва да продават силните и важни теми

Има един много важен фактор - колкото и да е драматичен филмът, колкото и да е силно значението му, колкото и да е интелектуален, филмът трябва да достигне по-широка публика. Филмът трябва да има занимателен елемент. Не можем да правим филми, които само да тровят хората и да ги отчайват. Това каза режисьорът Момчил Карамитев, който е председател на..

публикувано на 29.08.24 в 08:00

"Състояния" - изложба с философия, която витае отвъд, отгоре, отдолу, иззад самите творби...

В изложбата „Състояния“, която е подредена в Арт салона на Радио Варна до 5 септември, няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на съответния му автор, свят отвъд основните определителни маркери на съвременното „социално животно“. Не представя и красиви пейзажи или букети..

публикувано на 28.08.24 в 08:30

Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME): Предизвикателство е нещо да звучи грозно и в същото време да чуваш всичко

Интервю с Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME) LEFT TO DIE e супергрупа – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. В състава на LEFT TO DIE влизат Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да, Rick Rozz, участвал и в първата реинкарнация на DEATH - MANTAS, настоящият..

публикувано на 28.08.24 в 07:25

Юри Георгиев - за хвърчилата, чудесата и фестивала по света и у нас

Един бивш военен пилот от Варна продължава да лети, но по много различен начин. Той пуска хвърчила и им се радва истински. Това негово хоби успя да зарази цяла Варна през последните години, а вече и цялото Българско Черноморие.  Юри Георгиев е човекът, който провежда Фестивала на хвърчилата. Такъв имаше във Варна, тази събота и неделя, на плажа в..

публикувано на 27.08.24 в 08:25

Екстремно високи температури в новия албум на Polina

"475°C е максималната температура, измерена на Венера. Планета, богиня, закрилник, воин, многолика, многопластова, начало и край. "475°C" се казва албумът, който със силна увереност и романтични чувства създавахме през последните две години." Така Полина и Фенги описват новия албум на Polina , който излезе на 23 август. Изданието съдържа 9..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветският съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00