Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическото възстановяване на Украйна зависи от завръщането на бежанците

Поразени сгради при руската атака в Чернигов, 17 април 2024 г.
Снимка: АФП

Според доклад на Международната организация по миграция (МОМ) близо една трета от населението на Украйна е било принудено да напусне домовете си. Около 3,7 млн. души все още са вътрешно разселени, а близо 6,5 млн. души са бежанци в други държави.

МОМ съобщи също така, че повече от 14,6 млн. души, около 40 % от населението на Украйна, все още се нуждаят от някаква форма на хуманитарна помощ, а 2,2 млн. бежанци в съседни държави също се нуждаят от помощ.

По-голямата част от бежанците в Европейския съюз (ЕС) са жени и деца, като получателите на временна закрила се състоят от 46% възрастни жени, 33% деца и 21% възрастни мъже.

Големият въпрос за Украйна е дали те ще се върнат у дома и това е от ключово значение за бъдещето на Украйна.

Вероятно много от жените, които са напуснали Украйна, ще се присъединят отново към съпрузите и партньорите си, щом това стане безопасно, но тъй като семействата може би вече са се установили да живеят в други държави, Киев трябва да разработи план за насърчаване на завръщането на хората в активна трудоспособна възраст.

Ако не го направи, това може да доведе до огромни икономически загуби за страната и до ускоряване на демографската криза, която вече предизвиква безпокойство. Населението на Украйна през 2023 г. ще бъде 36 744 634 души, което представлява спад от 7,45 % спрямо предходната година, а при наличието на толкова много млади хора в чужбина възрастовият профил се увеличава.

След пълномащабната инвазия на повечето мъже на възраст 18-60 години беше забранено да напускат страната и Киев търси начини да насърчи завръщането на тези, които вече са били в чужбина или са успели да напуснат, за да подкрепят армията и икономиката му. Мъжете в изгнание във военна възраст - само в Полша те са около 200 000 - вече няма да могат да подновяват паспортите си в консулствата и ще трябва да се върнат у дома.

Това е резултат от одобрения на 16 април от президента Володимир Зеленски нов закон, според който гражданите, живеещи в чужбина, са задължени да отбиват военна служба. Те разполагат с 60 дни, за да изяснят статута си, но няма да бъдат принудени да се върнат, заяви правителството. За да насърчи допълнително хората да се завърнат у дома, Украйна също така разговаря с представители на ЕС относно бъдещите правила за миграция в блока.

В резултат на пълномащабното нахлуване на Русия в края на февруари 4,2 млн. души, избягали от Украйна, имаха статут на временна закрила в ЕС. Германия (1,3 млн.), Полша (950 хил.) и Чешката република (380 хил.) бяха основните държави, които предоставяха закрила в блока.

А бежанците продължават да пристигат. Данните сочат, че през декември границата на Германия са преминали още 18 905 души, а Чешката република е приела 8 155 души. През същия месец в Испания са пристигнали 2 830 души.

Анализът на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) през януари и февруари установи, че две трети от украинските бежанци искат в крайна сметка да се завърнат в родината си. Около 65% са заявили, че желаят да се завърнат - спад спрямо 77% през предходната година, а 6% планират да го направят през следващите месеци.

Докато колебливата подкрепа на Запада за въоръжените сили на Украйна и неуспехите, причинени от недостига на боеприпаси и оборудване, допринесоха за нежеланието за завръщане, състоянието на украинската икономика беше посочено от много бежанци в интервютата с изследователите.

Според ВКБООН около 55 % от интервюираните завърнали се бежанци в Украйна са заявили, че възможностите за работа са по-малко, отколкото са очаквали.

Въпреки че изглежда, че националната икономика се възстановява, като през четвъртото тримесечие на 2023 г. БВП нарасна с 4,7 %, а Националната банка на Украйна прогнозира увеличение от 5,8 % през 2025 г., повечето украинци в страната и чужбина все още изразяват несигурност за своето бъдеще.

Според проучване, проведено от Центъра „Разумков“ през януари, 41% от гражданите смятат, че събитията в Украйна се развиват в правилна посока, докато 38% са на обратното мнение.

Повечето от тях отбелязват влошаване в сравнение с началото на 2023 г. в области като цените и тарифите (86%), икономиката (68%), стабилността (64,5%), доверието в бъдещето (63,5%) и благосъстоянието на семействата им (58%).

Въпреки че повечето фирми са устояли на предизвикателствата и са продължили да работят, като 59% от доскорошните фирми са напълно отворени, а 21% са затворени (само 3% за постоянно), нивото на безработица остава високо - 13,7% към март.

В същото време доклад на Световната банка установява, че около 15% от фирмите не са в състояние да изпълняват поръчки поради разселване на работници, жертви на бойното поле и наборна служба, като в южните райони този процент нараства до 20%.

За да не допусне икономиката на Украйна да бъде доминирана от пенсионери, хора с увреждания и нуждаещи се от социална закрила, правителството в Киев трябва да насърчи завръщането на своите хора - както за производствените линии, така и за фронтовете./БГНЕС


Катерина Одарченко, Center for European Policy Analysis


По публикацията работи: Доротея Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотографска изложба представя кварталите и хората на Варна

Груповата фотографска изложба „НА ФОКУС – Градска среда: кварталите и хората на Варна“ се открива днес  в пространството за култура и обучение „Аморфа“ (на ул. „Драган Цанков“ №10 до Адвокатската градинка във Варна). Събитието е с вход свободен и ще остане отворено за посетители до 4 октомври.  Експозицията включва фотографски серии на десет млади..

публикувано на 27.09.24 в 12:17

Семейният празник "Варна играе" - тази събота в Морската градина

За седми пореден път във Варна ще се проведе  семейният празник „ВАРНА ИГРАЕ“.  Събитието ще бъде от 10.30 до 15 часа в района на Морско казино и сцена "Раковина" в Морската градина и е напълно безплатно, подчертават организаторите.  Тази година освен ретро игрите - фунийки, лагерни колички, прашки, топки и въжета, семеен волейбол, налъми, дървени..

публикувано на 27.09.24 в 10:35

Правописна грешка дава сегашното име на Google

На днешната дата рожден ден отбелязва най-известната търсачка в света Google. Нейни основатели са Сергей Брин и Лари Пейдж. Любопитно е, че името Google идва в резултат на правописна грешка. Създателите му са искали да регистрират компанията под името googol, което е означението на числото 1 със сто нули отзад, но го изписват погрешно. По каква..

публикувано на 27.09.24 в 06:47

Експерт: Университетите трябва да търсят връзката между иновации, предприемачество и дигитална трансформация

Връзката между дигиталната трансформация, предприемачеството и бизнес иновациите у нас не е достатъчно ефективна и често дори е противоречива. Затова университетите трябва да станат мотор на този процес. Това коментира във Варна  проф. д-р Веселина Димитрова - ръководител на катедра „Международни икономически отношения“ в Икономическия университет ,..

публикувано на 26.09.24 в 16:45

„Чудобой City 2024“ ще се проведе тази събота край Варна (програма)

Тази събота край Варна ще се проведе третото издание на „ЧудобойCity 2024” - отборно състезание за любители на изживяванията сред природата. В него са включени шест спортни дисциплини, творчески и интелектуални задачи - колоездене, етап с логическа задача, ориентиране, гребане с каяк, стрелба с лък и катерене. Отборите се състоят от двама души,..

публикувано на 26.09.24 в 14:37

Под 1% от изследвания пчелен мед е с наличие на забранени лекарства

Мнозина наричат пчелния мед натурален антибиотик от природата, за който знаем, че е изключително полезен за здравето. За да е така обаче, медът трябва да е истински, качествен и по възможност да не съдържа той самия някакви антибиотици или други лекарствени препарати. Уви. Случва се контролните органи в лицето на Българската агенция по..

публикувано на 26.09.24 в 10:24
Радио Варна, Варна, І Районна служба ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Предстои Десетият международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа "Одесос"

Отбори от Чехия, Румъния, Украйна, Молдова, Хърватска, Полша, Германия, Словакия, Естония и България ще се състезават в периода от 1 до 4 октомври на стадион "Локомотив" във Варна, където ще се проведе Десетият международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос 2024 г.”. Официалното откриване ще се проведе на 01.10.2024 г. от 17:30..

публикувано на 26.09.24 в 09:20