Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва изплащането на украинската помощ към земеделците

Снимка: БГНЕС

От утре, четвъртък, започва изплащането на около 300 млн. лева за така наречената „украинска помощ“ за земеделците, предаде  БГНЕС.

Общо 295 млн. лева са осигурените средства. Изплащането им започва седмица по-рано от предвиденото, обяви на днешното правителствено заседание служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов.

Над 51 хиляди земеделски производители, засегнати от негативите на войната на Русия в Украйна, ще бъдат подпомогнати.

Помощта е по две направления, обясни министър Тахов. 166 млн. лева ще бъдат разпределени за чувствителните сектори – растениевъдство и животновъдство. За зърнопроизводителите на пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед, рапица и маслодайни култури ще получат суми в размер на 129 млн. лева.

От утре започваме изплащането, заключи Тахов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 30 май

На 30.05.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Георги Бенковски 63, 65, 67, 71, 73, 75, 77; ул. Д-Р Пискюлиев 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23; ул. Лаврентий 3, 9; ул. Никола Даскалов..

публикувано на 30.05.24 в 06:08

Променлива облачност и превалявания в четвъртък

Утрото в четвъртък ни посреща с облачно време и превалявания от дъжд, които ту се усилват, ту намаляват. Днес ще има променлива, около и след обяд купеста и купесто-дъждовна облачност. Отново ще паднат краткотрайни, на места интензивни валежи, придружени от гръмотевици. Възможни са и градушки. Привечер облачността ще се разкъса и намалее. Ще..

публикувано на 30.05.24 в 05:55
Снимката е илюстративна

Нощните автобуси и безплатният транспорт в дневния ред на сесията на ОбС-Варна

Общинският съвет във Варна ще проведе редовно заседание в четвъртък – 30 май, от 10 часа в зала "Пленарна". В предварителния дневен ред са включени 10 точки. Част от темите на сесията са посветени на обществения транспорт в града. Съветниците ще решат дали да се удължи работното време на няколко автобусни линии през активния туристически сезон. На..

публикувано на 29.05.24 в 20:00

Тленните останки на цар Фердинанд бяха положени в двореца "Врана"

76 години след кончината на цар Фердинанд тленните му останки бяха пренесени от Германия у нас и положени в семейната крипта в двореца "Врана". Десетки политици, висши духовници и граждани присъстваха на церемонията , предаде БНР.  Най-дълго управлявалият монарх от третото българско царство лежеше непогребан от 1948 година в баварския град Кобург,..

публикувано на 29.05.24 в 18:48

Анна Михнева-Натова: С удълбочаването на Пристанище Бургас ще се даде възможност там да влизат големи кораби

Дейностите по проекта за удълбочаване на акваторията в района на Пристанище Бургас се очаква да приключат до дни. Това е срокът за постигане на определена дълбочина, която ще позволи на големите кораби (контейнеровози) да маневрират. Изграждане на нова кейова стена за корабно място №28, на терминал Бургас - запад е друга част от дейностите по проекта...

публикувано на 29.05.24 в 18:34

Заради отпадъци в канала: Фериботът в Белослав е с повреден двигател

Моторният ферибот "Белослав" е с блокирали компоненти на двигателите. Причината - множество едрогабаритни битови отпадъци, придошли от дерето и навлезли в канала. Това съобщиха от Община Белослав. Късно снощи екип специалисти, включително и водолази, са се включили в отстраняването на настъпилата авария.  "... Вредите са основно..

публикувано на 29.05.24 в 18:20

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Дневният ред включва предложение за дофинансиране бюджета на читалище „Просвета - 1901“ с. Оброчище с 12 хиляди лева, които ще подпомогнат участието на  представителен хор „Текенски напеви” в Международен фестивал „Prague Art Festival” в Прага, Чехия в периода 12-15 юли 2024 г. Докладите и обобщени отчети за приходите и разходите на читалищата в..

публикувано на 29.05.24 в 17:47