Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатна прожекция на филми в последния четвъртък от месеца в „Св. Архангел Михаил“

4
Храм "Св.Арх.Михаил", Варна

  Всеки последен четвертък от месеца в Духовно –просветния център  „Св. Архангел Михаил“ ще има безплатни прожекции. Този четвъртък, 30 май, от 18 часа ще може да се види филмът  за  Писателя, сценарист, редактор, Свобода Бъчварова, която  разказва за комунизма и най-голямата вина - унищожаването на духа. „СВОБОДА ... по особено жесток начин“ е заглавието на филма.

Подробностите от разговора на репортера ни Ваня Славова с Борислав Аврамов, служещ във Варненската митрополия:

Борислав Арнаудов


Свобода Бъчварова-родена е в Горна Джумая, баща й е четник за свободата на Македония, майка й - учителка. В него  Свобода Бъчварова обсъжда журналистиката и филма си "Да изядеш ябълката", разказва за арестуването й в България, когато е едва 17-годишна, за първия конфликт с партията, когато е принудена да лъжесвидетелства, за разочарованието в СССР.

  Екипът снима дома й в Бразилия със семейство, приятели, внуци, с дъщерята Елица и тяхното посещение в Православна църква в Рио.


  Със спомени за детството, семейството и изграждането на социализма, Свобода Бъчварова описва бурните исторически събития от миналия век.  Период, в който личните й убеждения и морал влизат в противоречие с лъжата. През архивни кадри от Виена, Испания, Франция и Белгия, писателката разказва за баща си Тодор Ангелов - македонски четник, доброволец в Испания, изтезаван и убит в хитлеристки затвор. Брат му Йордан Ангелов е националист по убеждения.


По публикацията работи: Ваня Славова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Картини без четка в Балчик отправят послания да сме в хармония с природата

За втора поредна година художничката Теодора Николова от Исперих гостува на Балчик. От 18 юни до 6 юли нейните творби ще бъдат експонирани в Художествената галерия под надслов "В хармония с природата". Откриването е от 17.00 часа във вторник. Тя представя една от най-древните и интересни живописни техники - енкаустика (восъчна живопис). Основен..

публикувано на 17.06.24 в 14:41

Концерт в лятна вечер на входа на Морската градина (СНИМКИ и ВИДЕО)

Концерт с класическа и филмова музика подариха на варненци учениците от Младежки симфоничен оркестър при Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна в неделната вечер. Младите таланти излязоха на сцената под диригентската палка на маестро Страцимир Павлов, а артистичен директор на продукцията бе директорът на училището Румяна Петрова...

публикувано на 17.06.24 в 12:05

„Концерт в лятна вечер” по повод 90 години Радио Варна

„Концерт в лятна вечер” – на открито, на входа на Морската градина във Варна. Това е нашият подарък за верните ни слушатели и приятели! Радио Варна Ви кани на „Концерт в лятна вечер” на 16 юни на специална сцена на входа на Морската градина. Началото е 19.00 ч. През настоящата 2024 г. Радио Варна отбелязва своята 90-а..

обновено на 16.06.24 в 13:42

Художникът Танер Мерт за втори път в родния град с изложба: Балчиклии много ми липсват

Балчиклии много ми липсват! Така се обърна Танер Мерт към съгражданите си от родния град, който напуска по време на масовото изселване в Турция 1989 г. "Учил съм тук до 10. клас и искам да се срещна със съучениците и приятелите. Наистина много ми липсват", бе откровен художникът, който за втори път показва картините си на балчишката публика...

публикувано на 16.06.24 в 12:01

Опера в Летния театър стартира във Варна

15-тото издание на фестивала "Опера в Летния театър" се открива тази вечер в 21:00ч. в емблематичния за морската столица Летен театър. В годината, когато светът отбелязва 100 години от кончината на Джакомо Пучини и 160 години от рождението на Рихард Щраус, оперният гала концерт в началото на XV издание на Опера в Летния театър ще поднесе на публиката..

публикувано на 15.06.24 в 13:11

Първият фестивал на Балчик "Процес - Пространство" за 35-и път обединява творци от различни държави

На 14 и 15 юни международният фестивал за съвременно изкуство „Процес – Пространство“ отбелязва 35-ия си рожден ден с поредното си издание в Балчик.   Арт програмата ще премине под мотото „3+5=∞/Допустимо бъдеще“, куратор е Христина Бобокова, а артистичен директор - Рада Якова. Фокусът на това издание е изкуството от Балканите, неговите проблеми,..

публикувано на 14.06.24 в 18:09

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 14.06.24 в 15:47