Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешки деца-художници показват сътвореното от пленер в Балчик

 В галерия „Тихото гнездо“ на Двореца в Балчик на 7 юни от 17 часа ще бъдат официално закрити Чешките дни на културата (1-9 юни). 

Приятелството на Държавния културен институт с Чехия и нейната история и култура е дългогодишно, а през 2024 г. се отбелязват 10 години от творческото и институционално партньорство със Средното училището по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в гр. Валашске Мезиржичи. 

"Заедно с тях, с подкрепата и участието на немалко български институции, сме реализирали няколко съвместни международни проекта в областта на представянето, съхраняването и популяризирането на културното наследство. Тази година гостите на „Двореца“ в продължение на седмица се наслаждават на две изключителни изложби: тази на Чешки център – София с великолепния „разказ в картинки“ на Рената Фучикова, посветен на живота и делото на Антонин Дворжак, а също и интерактивните модулни кубове на Регионален исторически музей – Варна, един истински портал към виртуалния свят, представящ безценното просветителско дело на братя Шкорпил“ – споделят домакините от ДКИ КЦ „Двореца“.

С пристигането на децата от чешкото училище и на техните връстници от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна пространствата в Двореца се наситиха с жизнения дух и креативността на младите хора. Два дни те работиха заедно в творчески работилници, експериментирайки с различни художествени техники. Резултатът от техния труд и на преподавателите им  може да се види на 7 юни в изложби, разположени в галериите „Тихото гнездо“ и „Тунела“, съобщават още от културния център. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничен оркестър на Държавна опера Варна на 22 юни от 20:30 часа ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 20.06.24 в 17:36

На 22 юни започва Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничен оркестър на Държавна опера Варна на 22 юни от 20:30 часа ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 20.06.24 в 16:19

Ново научно издание променя историята за античния град Дионисопол

Книгата "Античните надписи на Дионисопол" - научно издание, което променя и обогатява историята за античния град Дионисопол (дн. Балчик), беше представена снощи в Художествената галерия на Белия град. Книгата е с автор Николай Шаранков - преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", научни рецензенти проф. дфн Мирена Славова и доц. д-р Пепа Лунгарова,..

публикувано на 20.06.24 в 15:31

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представя книгата си  „Живот в едно пътешествие“  на 20 юни в 18:00 часа Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът ще разкаже за живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър..

публикувано на 19.06.24 в 17:23

"Там някъде зад къщите е морето“ - изложба живопис на Анатолий Станкулов в Балчик

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича поредната изложба живопис в Балчик на Анатолий Станкулов, която се открива на 21 юни от 18.00 часа. Този път в градската художествена галер ия. Анатолий Станкулов е роден на 9.12.1956 г. в Русе. Завършва своето средно образование в родния си град в Техникума по строителство и архитектура ,..

публикувано на 19.06.24 в 15:50

Изложба живопис на Елена Велкова и Веселин Начев във Варна

Варненската галерия А&G Art Meeting открива летния си сезон с изложба, която е безкомпромисна по отношение на високия естетически вкус. На 19 юни, сряда, от 18,30 ще имаме удоволствието да представим на ценителите на изящното изкуство съвместна експозиция живопис на Елена Велкова-Трифонова и Веселин Начев . Елена Велкова е млада,..

публикувано на 19.06.24 в 14:06

До края на юли две изложби от най-стария фестивал за съвременно изкуство в България - "Процес - Пространство" в Балчик

За поредна година Художествена галерия - Балчик е домакин на най-стария фестивал за съвременно изкуство в България “Процес-Пространство".За първи път в програмата се включва гостуваща частна галерия “Ларго” с изложбата "(Не)Възможна цикличност". Куратор на изложбата е Нели Вълчева - собственик и директор на Галерия “Ларго"...

публикувано на 18.06.24 в 18:51