Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

The Center представя най-новия си танцов спектакъл във Варна

"RGB" превръща цветовете и емоциите, породени от тях, в танц

Снимка: Христо Христов

Училището за танци и модерна култура The Center ще представи пред варненска публика новия си танцов спектакъл – "RGB". Събитието ще се проведе на 22-ри юни, събота, от 19:30 ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център.

"RGB" e концептуален спектакъл, който обединява танц, визуални изкуства, светлинни картини и звукова среда във вдъхновяващо изживяване за публиката. Името “RGB” кореспондира с основните цветове на гамата: червено (red), зелено (green) и синьо (blue), което определя и поантата на самото представление.

Всяка година всички ние в The Center някак негласно се фокусираме върху определена тема, която ни занимава месеци наред - споделя Георги Енчев-Goosh, главен хореограф и създател на The Center. - Аз мисля, че ние, артистите, сме неуморни изследователи на всичко, което ни заобикаля. Тази година вниманието ни е насочено към цветовете - започнахме да свързваме всеки отделен цвят с конкретна палитра от емоции, които той провокира, и през тези емоции достигаме до някаква действеност, породена в основата си от този цвят. Това е пътят на превръщането на нещо абстрактно в конкретна форма. Така се роди и спектакълът "RGB". Той не е театрално представление, а е изграден от 30 танцови миниатюри, свързани в една емоционална мозаечна структура. И въпреки че са свързани, тези миниатюри са много разнообразни, тъй като всяка от тях представлява субективния поглед на всеки един от 18-те ни хореографи - всеки от тях има различно виждане, разбиране и тълкуване на емоциите, които стоят зад конкретния цвят.

Спектакълът вече беше представен с успех във Велико Търново, Русе, София и Пловдив, а по традиция турнето ще завърши във Варна, от където са и корените на The Center. Училището е създадено през 2002 г. и от тогава до днес се занимава с най-модерните течения в танца и музиката. Разполага с 18 квалифицирани преподаватели-хореографи, средната възраст на танцуващите в залите е между 15 и 23 г., а средният брой на танцуващите общо за всички градове е над 500.

В 22-годишната си история The Center има създадени и хореографирани над 30 танцови спектакъла и 4 театрални постановки. От 2017 г. училището има собствен отдел за видео продукции, профилиран в танцовата кинематография, в който се създават късометражни танцови филми, концептуални танцови видеоклипове и документални филми.

Георги Енчев-Goosh, главен хореограф и създател на The Center, разкри още любопитни подробности около творческия процес по създаването на танцовия спектакъл "RGB". Запис от гостуването му в предаването Улица "Събота" слушайте чрез плейъра в началото на статията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Чолаков с изложба в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя от 1 до 20 август 2024 г. самостоятелна изложба на проф. Димитър Чолаков. Уважаваният артист показва пред варненската публика селекция от произведения от изложбата си в галерия “Райко Алексиев” в София, за която беше удостоен с наградата за живопис на името на Владимир Димитров -..

публикувано на 01.08.24 в 17:13

100 пастела на Калина Тасева във Варна

Галерия Графит, Варна, представя изложба пастели на Калина Тасева. Откриването е на 01.08.2024 (четвъртък) от 18:30 часа.  100 пастела на напусналата ни преди две години забележителна българска художничка Калина Тасева (1927 – 2022) застават пред погледа на ценителите в галерия “Графит” от 1 до 31 август 2024. Колекционерът Васил Илиев споделя с..

публикувано на 31.07.24 в 12:21

„МЕЖДУ ЧЕРНО & БЯЛО“ - изложба на Веселин Дамянов-Ves в Художествена галерия - Добрич

На 1 август 2024 г. от 17:30 часа в Художествена галерия - Добрич се открива изложбата „МЕЖДУ ЧЕРНО&БЯЛО“ - графика и рисунка на Веселин Дамянов-Ves. Любителите на българското графично изкуство, граждани и гости на града, ще имат възможността да надникнат във вълнуващия „пъстър“, между черното и бялото свят на художника, който той пресъздава  чрез..

публикувано на 31.07.24 в 11:38

Лора Маринова с изложба живопис в Градската художествена галерия - Варна

Лора Маринова - признат варненски автор в областта на сценографията и живописта, гостува със самостоятелна изложба от 31 юли до 20 август 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. Произведенията живопис - масло върху платно - откриват дългогодишните извори на вдъхновение за художничката - музикално-сценичните изкуства и..

публикувано на 31.07.24 в 11:30

Курс „Основи на християнската вяра“ започва във варненския храм „Св. Николай Чудотворец“

Курс „Основи на християнската вяра“ започва днес във варненския храм „Св. Николай Чудотворец“. Лекциите на богослова Юлия Христова ще са безплатни и ще се провеждат в сряда, пет поредни седмици до 28.08. вкл., от 18 до 19.30 часа. Записването в курса се прави на място в храма. Той ще се проведе с благословението на Варненския и Великопреславски..

публикувано на 31.07.24 в 10:53
Провадия-Солницата

Започва 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

На първи август започва 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетитителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 31.07.24 в 09:05

Изложба "Порцеланът – вечният спътник на лукса" представя  Етнографски музей-Варна

Експозицията на Етнографски музей – Варна навърши 50 години на 27 юли 2024 г. По този повод днес, на 30 юли /вторник/ от 16:00 часа в музея ще бъде открита изложбата "Порцеланът – вечният спътник на лукса". В нея са включени избрани порцеланови предмети от бита на заможните български домове след Освобождението. Повечето от тях са от..

публикувано на 30.07.24 в 15:01