Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код за интензивни валежи

Днес, под влияние на преминаващ, добре изразен в температурно отношение студен атмосферен фронт, атмосферата над Източна България ще бъде силно неустойчива, информират от Национален институт по метеорология и хидрология - филиал Варна.

От рано сутринта до края на деня ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Вятърът ще се усилва. Обявен е оранжев код за интензивни валежи. 

Ще има валежи от дъжд, които над целия район ще са интензивни, съпроводени често със силна гръмотевична дейност, условия за градушка и шквал. Очакваните количества валежи за денонощието - 20-35 mm, а в отделни райони ще достигнат до 50 и 60 mm.

Заради необичайната интензивност на метеорологичните явления Ви призоваваме да бъдете внимателни и да избягвате рисковано пътуване или придвижване, подчертават от Областната администрация във Варна. 

Община Нова Загора обяви бедствено положение след снощната буря, придружена с градушка и силен вятър, предаде БНР. Днес е и неучебен ден за училищата и детските градини в общината, обяви кметът Галя Захариева. 

Ледените късове са начупили прозорци, има щети по покриви и сгради. Пострадали са и землищата на няколко села в общината, разказа тя: 

"Сериозни поражения по сградите на училищата и градините, счупени прозорци, покриви. Имаме течове вътре в сградите. До 9:30 - 10 ч. ще има пълна информация за състоянието на сградите. За съжаление, започна да вали, което ще ни попречи бързо да реагираме с почистването. Въпреки всичко започваме да почистваме листата. Умолявам гражданите на Нова Загора, които са почистили дворове от снощи, да сложат листата и колоните в чували, за да не напълним шахтите наново. Имам подкрепа от всички. Търсят ни доброволци, които да се включат. Дано да спре да вали, за да можем по-ефективно да почистваме града". 

Снощи от полигона край Старо село са изстреляни 100 противоградни ракети по облачната система, която е нетипична за България и е приличала на торнадо. Височината и е била около 15 километра. 

В Казанлъшко обявяват частично бедствено положение заради снощната буря и градушка. Най-много поражения са нанесени в Шипка и Казанлък. Няма пострадали и бедстващи хора. Всички пътища са разчистени и проходими. Тепърва ще се описват щетите. 
В Лясковец вече е обявено бедствено положение.

Във Велико Търново е задействан общинският план за кризи. 
В Тетевен се събира общинският кризисен щаб за бедствия и аварии заради снощната опустошителна буря, пороен дъжд и градушка с големина на яйце в село Рибарица, която нанесе сериозни поражения на селскостопански култури, автомобили и недвижими имоти. 
В София екипи на дирекция Аварийна помощ и превенция на Столичната община продължават разчистването на пътните платна от счупени клони и дървета. 
НИМХ обяви за днес оранжев код за обилни валежи в 12 области на страната и жълт за още 7.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петима български евродепутати - избрани за председатели и заместник-председатели на комисии

Парламентарните комисии избраха своите председатели и заместник-председатели за мандат от 2,5 години. Петима са българските евродепутати, които заемат тези позиции. Илхан Кючук  бе избран за председател на Комисията по правни въпроси, а  Емил Радев - за неин заместник-председател. Цветелина Пенкова е новият заместник-председател на Комисията по..

публикувано на 23.07.24 в 16:24

16 случая на морбили са регистрирани в две варненски села

16 случая на морбили са регистрирани във варненските села Блъсково и Синдел преди седмица, като за цялата страна случаите са само два. Това съобщи за Радио Варна доктор Ана Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Варна. Цифрата е сериозна, като се има предвид, че заболяването е силно заразно, допълни д-р Баева. Три от..

публикувано на 23.07.24 в 16:07

Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир

Софийският градски съд (СГС) излезе с решение по делото, водено за акциите на Пловдивския панаир. Столичните магистрати определиха за нищожно решението, с което Варненският общински съвет апортира акциите на Общината от Международния панаир в Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест".  Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

В Балчик започна раздаването на 6 500 домови табели

Малко над 250 са раздадените домови табели от общо близо 6 500, изработени по проект за град Балчик и вилната зона. Табелите с номерацията за всеки дом са с размер 18 на 18 см, изработени са от метални плоскости и имат нужните отвори, за да бъдат лесно монтирани на ограда или входна врата. Всеки собственик на имот може да посети Информационния център в..

публикувано на 23.07.24 в 14:47

За пациентите, останали без личен лекар, сроковете за записване не важат, могат да го направят през цялата година

Смяната на личен лекар от здравноосигурени лица, чието джипи е прекратило договора с Националната здравносигурителна каса, може да се случи по всяко време на годината, без изчаквателен период. Това отговарят от Регионалната здравноосигурителна каса в Добрич по повод приключената практика на един от семейните лекари в Балчик от май 2024 год. Не се..

публикувано на 23.07.24 в 14:18

Между 10 и 15 села в областта са на воден режим

Няма нито една община във Варненска област, в която да няма села с режим на водата. Причина за това е, че заради сушата и високите температури подземните водохващащи съоръжения са сухи.  Между 10 и 15 села в момента са на воден режим, съобщи Веселин Русев - управител на ВиК дружеството във Варна.  Най-сериозните проблеми са в община Аврен -..

публикувано на 23.07.24 в 14:15

Премиерът за избора на Ненчев за посланик на България в Украйна: Няма нарушаване на правила

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди, че Николай Ненчев, бивш министър на отбраната, е назначен за временно управляващ посолството ни в Украйна. Главчев е категоричен, че за това не се изисква указ от президента и процедурата е спазена, предаде БНР.  "Няма чак толкова много желаещи да отидат там за посланици. Това е формата, която съм..

публикувано на 23.07.24 в 13:30