Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ледената пързалка във Варна се топи при високи градуси навън

Снимка: Радио Варна

Ледената пързалка във Варна се наводнява при високи температури навън и става почти неизползваема през летните месеци, съобщава БНТ. Сигнал подават родители на деца, които тренират фигурно пързаляне. Какви са причините за проблема и ще бъде ли решен скоро?

Детето на Радослава Кадирова е на 7 години и се занимава с фигурно пързаляне. Проблемите идват, когато пързалката се наводни през лятото. Според родителите, причината е, че залата няма буфери, които да спират топлообмена.

“Има опасност, има риск от по-голямо подхлъзване. При едно евентуално падане на трениращ или гражданин, цялата тази вода полепва отгоре до долу. Ако навън се усещат 37 градуса, когато напече слънцето, вътре на пързалката термометърът показва 33! Усещането е за 37-38 градуса” , разказа Радослава Кадирова.

Наводнената пързалка през лятото прави тренировките почти невъзможни, а те са от голяма важност за предсезонната подготовка на състезателите. Родители са принудени да пътуват с километри до село Кранево, за да ползват частна пързалка.

“Децата падат, стават, мокрят се. Много е неприятно за всички. Цялата подготовка на отбора страда”, оплаква се Борис Качамаков, председател на Клуб по ледени спортове “Одесос”.

От Община Варна, която е стопанин на Ледената пързалка, обясниха, че проблемите са свързани с виниловото покритие на съоръжението, което вече е протрито, а на места има и дупки. Трудно се намирали и резервни части за остарялата водоохладителна машина.

“Активно работим в момента по изготвянето на нужната документация, за да може да участваме по най-различни европейски и национални програми за подобряването на условията в ледената пързалка”, Юрджан Ахмед, ОП “Спорт” - Варна.

От общината не се ангажираха със срок за реновиране на Ледената пързалка. Предвижда се промяна на размерите й, което ще позволи провеждането на лицензирани състезания. След ремонта, пързалката трябва да бъде и с термоизолиращи панели.


По публикацията работи: Нина Милошевич


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общностният център за работа с деца в риск става социална услуга, финансирана от държавата

Създаденият преди година по програма "Развитие на човешките ресурси" с над 391 000 лева Общностен център за работа с деца в риск и техните семейства, продължава дейността си и през тази година вече като услуга, финансирана от държавата. За този период са обгрижени над 360 деца и техните семейства, с които са работили социални работници, психолози,..

публикувано на 25.09.24 в 15:40

В понеделник започва ремонт на пътя през местността Боровец

Рехабилитацията на пътя от Прибой през местност Боровец започва следващия понеделник, 30 септември. Около 4 700 кв. м асфалтова настилка ще бъде възстановена в рамките на около седмица. Дейностите се финансират от програмата за текущ ремонт и поддръжка на Община Варна. След рехабилитацията пътят ще бъде ползван за обходен маршрут при основния ремонт на..

публикувано на 25.09.24 в 15:36

Близо 900 хиляди румънци са посетили страната ни от януари, Варна е сред водещите дестинации

897 хиляди са румънските туристи, които са посетили България  от януари до юли 2024 г.  Над 500 хиляди от тях са осъществили посещението си в периода май-юли 2024 г., съобщават от Министерството на туризма.  Водещите дестинации сред тях са общините Варна, Несебър, Балчик и Столична община, информира заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева...

публикувано на 25.09.24 в 15:12

368 са кандидатите за депутати от варненския регион (СПИСЪК)

368 са кандидатите за депутати, които ще участват в парламентарния вот за Трети Варненски многомандатен избирателен район. Те са от 28 партии и коалиции, като на изборите на 27 октомври ще се яви и един независим кандидат - Николай Наков.  Водач на листата на ГЕРБ-СДС във Варна е Даниел Митов, а на тази на "Продължаваме промяната - демократична..

публикувано на 25.09.24 в 14:45

Тестват системата BG-Alert и сирените на 1 октомври

На 1 октомври от 11 часа ще бъдат тествани Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и системата BG-Alert, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Проверката ще се осъществи на територията на градовете София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца, Стара..

публикувано на 25.09.24 в 13:38
Агенция Вижън

Ден на отворените врати провежда Агенция за социално развитие Вижън

Ден на отворените врати провежда днес Агенция за социално развитие Вижън във Варна. Поканата е за един от офисите, където се предлагат социални услуги, този на ул. „Тодор Икономов“ №35. До 16.00 часа вратите остават отворени за всеки, който желае да се запознае с дейностите  на агенцията, която набира нови потребители, каза за Радио Варна..

публикувано на 25.09.24 в 13:02

Ръст на бюджетните заплати с 10 % искат от КНСБ

За ръст на бюджетните заплати с 10% през следващата година настояват от КНСБ , за целта ще са необходими допълнителни 1.8 милиарда лева. Президентът на синдиката Пламен Димитров настоя за спешно въвеждане на "заплата за издръжка", свързана с нивото на заплащане, което е необходимо, за да се осигури достоен стандарт на живот на работниците и техните..

публикувано на 25.09.24 в 12:18