Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русе отнесе наградите на хоровия фестивал "Черноморски звуци" в Балчик

Големият победител на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“, който се проведе от 12 до 16 юни в Балчик, е на­род­ният хор на На­цио­нал­но учи­ли­ще по из­кус­тва­та "Проф. Ве­се­лин Стоя­нов" - Ру­се. Воденият от Диян Иванов състав спечели Grand Prize Winner, поз­ла­те­на ста­тует­ка "Чер­но­мор­ски зву­ци" и па­рич­на пре­мия, както и още награди – на Съю­за на бъл­гар­ски­те ком­по­зи­то­ри за най-доб­ро из­пъл­не­ние на произ­ве­де­ние от бъл­гар­ски ком­по­зи­тор с пе­сен­та "Зас­па­ла е мо­ма", за най-добре представител се български хор в рамките на фестивала, а младият му диригент, само на 24 години, грабна и специалното отличие за ди­ри­ген­тско май­стор­ство, присъдено от Съю­за на бъл­гар­ски­те му­зи­кал­ни и тан­цо­ви дей­ци.

Всички наградени мо­же да ви­ди­те в сай­та chernomorskizvutsi.com.

СПЕ­ЦИАЛ­НИ НАГ­РА­ДИ И ЗА ДОМАКИНИТЕ ОТ ХОР “ЧЕР­НО­МОР­СКИ ЗВУ­ЦИ”

От име­то на Съю­за на бъл­гар­ски­те му­зи­кал­ни и тан­цо­ви дей­ци балчишкият смесен хор “Чер­но­мор­ски зву­ци” по­лу­чи го­ля­мо­то приз­на­ние - спе­циа­лен пла­кет за из­клю­чи­те­лен при­нос в бъл­гар­ска­та на­цио­нал­на кул­ту­ра, а ди­ри­ген­тът му Ва­лен­ти­на Геор­гие­ва – с едно от най-големите отличия на съюза - Злат­на ли­ра за ви­со­ки ху­до­жес­тве­но-твор­чес­ки пос­ти­же­ния, по по­вод 25 го­ди­ни твор­чес­ки дей­ност и 110 го­ди­ни хор "Чер­но­мор­ски зву­ци"- Бал­чик.

„През це­лия фес­ти­вал чес­твах­ме 110 го­ди­ни от съз­да­ва­не­то на хо­ра ини­циа­тор и дви­га­тел на съ­би­тие­то - сме­сен хор "Чер­но­мор­ски зву­ци", и то­ва бе­ше ед­на от най-щас­тли­во чес­тва­ни­те ни го­диш­ни­ни с тол­ко­ва мно­го хо­ра“ – благодарна и горда е Валентина Георгиева, че от­да­де­ност­та им е за­бе­ля­за­на и хо­рът е удос­тоен с отличие.

Бъл­гар­ският фол­клор зав­ла­дя по прек­ра­сен на­чин сце­ни­те на фес­ти­ва­ла. Хо­ро­ви със­та­ви от Бъл­га­рия, Сър­бия и Ан­го­ла - 90 % от тях дет­ски и мла­деж­ки. Ат­мос­фе­ра на обич, то­ле­ран­тност, спо­деле­на му­зи­ка и мно­го нас­трое­ние. То­ва е рав­нос­мет­ка­та на ди­рек­то­ра на фес­ти­ва­ла Ва­лен­ти­на Геор­гие­ва.

Че­ти­ри дни Бал­чик бе­ше му­зи­ка, бла­го­да­ре­ние на хо­ра­та, от­да­де­ни на из­кус­тво­то на пе­сен­та.Це­лият град треп­те­ше с въл­не­ния­та на из­пъл­ни­те­ли­те, учас­тва­щи в 12-ото из­да­ние на меж­ду­на­род­ния хо­ров фес­ти­вал "Чер­но­мор­ски зву­ци“. Под­го­тов­ка на след­ва­щото 13-о издание, кое­то ще се про­ве­де от 5 до 8юни 2025 година, започва от сега. Вече е ясно, че акад. проф. д-р Ра­да Сла­вин­ска със свои­те произ­ве­де­ния ще бъ­де ръ­ко­во­ди­тел на хо­ро­ви­те ате­лие­та на фес­ти­ва­ла догодина.

Чуйте повече в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с четвърто издание във Варна

На 3 август, неделя, от 11 до 19 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

обновено на 03.08.24 в 15:30

Във Варна откриха 15-ата "Алея на книгата"

15-ото издание на "Алея на книгата" беше официално открито във Варна. Кметът на морската столица Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева дадоха начало на събитието, което ще продължи до 11 август на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  "Алея на..

публикувано на 02.08.24 в 18:58

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45

80 години от рождението на изследователя на Варненския некропол отбелязват във Варна

През 2024-та се навършват 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на варненския халколитен некропол и откритото в него най-старо обработено злато в света. По този повод от 18 часа днес, 1 август – рождената дата на Иван Иванов , в зала „Одесос“ на Варненския археологически музей ще бъде представен юбилейният сборник „Да оставиш..

публикувано на 01.08.24 в 08:00

Поливно земеделие - възможно ли е в България?

От началото на тази година вече няколко пъти бяха подобрявани дневните рекорди за високи температури от времето, в което са били извършени първите измервания. Високите температури през зимата и екстремно горещото време през лятото, започнало още през месец юни, повдигнаха на дневен ред отново темата за поливното земеделие и огромната нужда от неговото..

публикувано на 31.07.24 в 17:15