Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново научно издание променя историята за античния град Дионисопол

Книгата "Античните надписи на Дионисопол" - научно издание, което променя и обогатява историята за античния град Дионисопол (дн. Балчик), беше представена снощи в Художествената галерия на Белия град. Книгата е с автор Николай Шаранков - преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", научни рецензенти проф. дфн Мирена Славова и доц. д-р Пепа Лунгарова, научен редактор проф. дин Диляна Ботева-Боянова, университетско издателство "Св. Климент Охридски", със съдействието на Исторически музей-Балчик. Книгата е безценно помагало по антична култура, разкрива допуснати грешки и заблуди през годините. Съществена роля в изследването играят епиграфските паметници, открити преди 17 години в храма на Кибела в Балчик.

„Задачите на автора са да издаде пълен корпус на античните надписи от Дионисопол и да ги подложи на езиковедски и ономастичен анализ. Неминуемо покрай всичко това той навлиза в сложната проблематика за историята на този град, неговата религия, административно устройство и дипломация. Още в увода се открояват някои от най-съществените приноси на труда. Към досега публикуваните 37 надписа д-р Шаранков заявява, че публикува нови 43, като включва в корпуса и шест латински надписа, а също и намерените шест extra fines. Всички надписи (с малки изключения) са видeни ex autopsia, което довежда до множество ревизии на вече публикуваните надписи.

Книгата на д-р Шаранков се явява отлична отправна точка за изучаването на античната история на Балчик и задава модела за подобен научен труд. Тя е еднакво интересна и за специалистите, и за любознателните дионисополци, днешните жители на Балчик. Богати със своето минало, им пожелавам да имат куража да живеят и да развиват своя град към благоденствие, в което личните и обществените постижения да вървят ръка за ръка, както в античния Дионисопол“ – заяви на представянето в Белия град проф. Мирена Славова.

За своето изследване Николай Шаранков използва 86 епиграфски паметника, от които 35 са от храма на понтийската майка на боговете Кибела от Дионисопол. "Това е един нов прочит, който би променил историята на античния град и да бъде част от цялата история на град Балчик. Нашият град заслужава такава история да бъде написана. Надявам се на колегите, защото една такава история не се пише от един човек“ – приветства събралите се историци и граждани домакинът на представянето Радостина Енчева – директор на Исторически музей Балчик

„Досега се приемаше, че Дионисопол е милетска колония, но в единствения достигнал до нас декрет от класическата епоха виждаме дорийска или атическа фонетична особеност, а в един ранноелинистически официален надпис е употребена дорийска форма - нещо неочаквано за една милетска колония, която би трябвало да си служи с йонийския диалект“ – твърди Шаранков.

В книгата е разгледано и отношението между двете имена на града Круни и Дионисопол, като са ревизирани досегашните схващания по въпроса. Потвърждава се тезата на проф. Димитър Бояджиев за огромната значимост на Дионисопол.

Името на града Дионисопол идва от поминъка – лозарството

Шаранков подкрепя тезата, че първото име на града е Круни (Извори), което скоро след това се преименува на Дионисопол. По-скоро измислица е твърдението, че морето е изхвърлило статуя на бог Дионис, защото тази легенда се разказва и за същия град в Турция. По-вероятно е свързано с основния поминък на района – лозарството. Открити надписи потвърждават значението на лозарството. В един от тях се разчита как местен жител е решил да дари на богинята Кибела своите лозя и работилница и средствата от тях да се използват за провеждането на празниците и през пролетта.

 В изследването се напомня и за една непопулярна в нашата историография карта от Средновековието – унищожена през Втората световна война, но със запазени фотографии. Тя показва кои са важните черноморски градове – на нея се виждат Бакхис (името на Дионис, преведено на латински), и още три града – Константинопол, Месембрия, Одесос – това са били за автора най-важните градове" – обясни Николай Шаранков.

Проучването на надписи на Дионисопол започва още през 19.век, по време на Руско-турската война, 1828-29 год. През 1940 година са изнесени част от надписите в Румъния. Има сведения в румънски публикации за откривани интересни надписи в Балчик, чиито следи се губят.

Чуйте още в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна очаква 32-рото издание на МФФ „Любовта е лудост“, специален гост ще бъде Франко Неро

„ Любовта е лудост “  превръща Варна във филмова столица за 32-ри пореден път, от 23 август до 1 септември, включвайки в програмата си най-новите филми, номинирани или спечелили награди в международни фестивали. Откриването на „Любовта е лудост“ е на 23 август от 19 часа  в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна с филма,..

публикувано на 02.08.24 в 14:20

"Алея на книгата" с 15-о издание във Варна

15-ото издание на "Алея на книгата" предстои във Варна. Тази година то ще се проведе от 2 до 11 август  на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  Във всеки от десетте дни могат да бъдат посетени 19-те шатри на 50 издателства с над 40 000 заглавия. Специална..

публикувано на 02.08.24 в 11:00

Димитър Чолаков с изложба в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя от 1 до 20 август 2024 г. самостоятелна изложба на проф. Димитър Чолаков. Уважаваният артист показва пред варненската публика селекция от произведения от изложбата си в галерия “Райко Алексиев” в София, за която беше удостоен с наградата за живопис на името на Владимир Димитров -..

публикувано на 01.08.24 в 17:13

100 пастела на Калина Тасева във Варна

Галерия Графит, Варна, представя изложба пастели на Калина Тасева. Откриването е на 01.08.2024 (четвъртък) от 18:30 часа.  100 пастела на напусналата ни преди две години забележителна българска художничка Калина Тасева (1927 – 2022) застават пред погледа на ценителите в галерия “Графит” от 1 до 31 август 2024. Колекционерът Васил Илиев споделя с..

публикувано на 31.07.24 в 12:21

„МЕЖДУ ЧЕРНО & БЯЛО“ - изложба на Веселин Дамянов-Ves в Художествена галерия - Добрич

На 1 август 2024 г. от 17:30 часа в Художествена галерия - Добрич се открива изложбата „МЕЖДУ ЧЕРНО&БЯЛО“ - графика и рисунка на Веселин Дамянов-Ves. Любителите на българското графично изкуство, граждани и гости на града, ще имат възможността да надникнат във вълнуващия „пъстър“, между черното и бялото свят на художника, който той пресъздава  чрез..

публикувано на 31.07.24 в 11:38

Лора Маринова с изложба живопис в Градската художествена галерия - Варна

Лора Маринова - признат варненски автор в областта на сценографията и живописта, гостува със самостоятелна изложба от 31 юли до 20 август 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. Произведенията живопис - масло върху платно - откриват дългогодишните извори на вдъхновение за художничката - музикално-сценичните изкуства и..

публикувано на 31.07.24 в 11:30

Курс „Основи на християнската вяра“ започва във варненския храм „Св. Николай Чудотворец“

Курс „Основи на християнската вяра“ започва днес във варненския храм „Св. Николай Чудотворец“. Лекциите на богослова Юлия Христова ще са безплатни и ще се провеждат в сряда, пет поредни седмици до 28.08. вкл., от 18 до 19.30 часа. Записването в курса се прави на място в храма. Той ще се проведе с благословението на Варненския и Великопреславски..

публикувано на 31.07.24 в 10:53