Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазар „Чаталджа“ с нов и модерен облик до 2-3 г.?

Снимка: Нина Милошевич

До две - три години пазар „Чаталджа“ може да придобие нов и модерен облик, но всичко това може да се случи само след задължителен Подробен устройствен план (ПУП), който да покаже възможностите на парцела. Това коментира за Радио Варна председателят на Общински съвет Варна инж. Христо Димитров. 

Идеята за модернизиране на пазар „Чаталджа“ бе представена през изминалата седмица по време на комисията „Собственост и стопанство“ към варненския парламент. Зад нея стоят председателят на ОбС - Варна инж. Христо Димитров и групата общински съветници от „Алтернативата за гражданите“. 

Тържището е управлявано от общинското дружество „Пазари ЕАД”, чийто принципал е Общински съвет-Варна. 

Към днешна дата пазар „Чаталджа“ изглежда ретро, според работещите там, липсват елементарни условия и е мръсно, споделят част от анкетираните: 

"Идеи за модернизацията на пазар „Чаталджа“ има откъде да вземем, това е най-лесно. По-трудното е да стигнем до реализацията. Имаме нужда от сериозно проучване на инвестиционните възможности, едва след това може да се започне с изготвянето на ПУП – ПРЗ, за да се получи реална представа за възможностите на парцела. Би било чудесно, ако може да се реализира модерен подземен паркинг на две нива, както и съвременна покривна конструкция. Трябва да се разгледа и концепцията на пазара, както и възможността там да намерят място повече местни производители", коментира инж. Христо Димитров. 

Едно подобно обновяване би изисквало сериозно финансиране, както и осигуряване на временни търговски площи за ползване от настоящите наематели. Тепърва ще се анализират възможностите и ще се оценява дали подобна инвестиция би била оправдана, каза още инж. Димитров. Той е категоричен, че при подготвяне на заданието ще бъдат обсъдени всички възможности и желания на работещите на пазар „Чаталджа“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откритият на плажа саркофаг е бил боядисан със съвременна боя

Откритата на плаж в к.к. "Св. св. Константин и Елена" долна част от саркофаг е автентична, вероятно от II – III в. сл. Хр. Транспортирана е в Археологическия музей във Варна, като реставраторите вече работят по съхраняването на паметника.  Откриха античен саркофаг от римската епоха на плаж в к.к. "Св. св. Константин и Елена" Областната дирекция..

публикувано на 24.07.24 в 14:44
Богдан Богданов

Богдан Богданов: ОбС-Варна трябва да върне акциите в Пловдивския панаир на държавата

Бившият министър на икономиката и настоящ депутат от ПП-ДБ Богдан Богданов призова Община Варна да възстанови акциите на Пловдивския панаир на Министерството на икономиката.  Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир Решението на Софийския градски съд, който обяви, че апортът на..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

През август започва ремонт на тръбопровода във Варненското езеро

В началото на август започва ремонт на тръбопровода във Варненското езеро, съобщават от live.varna.bg. Средствата за строителните дейности са над 20 млн. лв. Финансирането е осигурено от Националната инвестиционна програма на Министерството на финансите за общински проекти. Вече има и подписан договор между кмета на Варна Благомир Коцев и..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Откриха античен саркофаг от римската епоха на плаж в к.к. "Св. св. Константин и Елена"

Докато е на почивка в морската столица, бивш служител на реда е подал вчера следобед сигнал в Пето Районно управление на полицията във Варна за забелязан от него безнадзорен на вид античен саркофаг. След като уточнил локацията – плажната ивица на курорта "Св. св. Костантин и Елена", недалеч от новопостроен, но все още неработещ комплекс, към мястото е..

публикувано на 24.07.24 в 12:48
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Трябва да има държавнически подход при третия мандат

БСП ще се опита да реализира третия мандат за съставяне на правителство, ако го получи от президента. Това увери председателят на парламентарната група Борислав Гуцанов, цитиран от БНР.  Ако президентът вземе решение да го връчи на парламентарната група на "БСП за България", ще направим всички възможни опити да има редовен кабинет, но кабинет,..

публикувано на 24.07.24 в 12:40

БЧК-Добрич с апел добричлии да вземат хранителните си пакети до края на месеца

От Областния съвет на Българския червен кръст в Добрич апелират всички одобрени лица за подпомагане по програма „Подкрепа“ да си получат хранителните продукти и хигиенните материали. От обществената организация са успели да раздадат продуктите на по-малко от половината правоимащи в община Добрич, за което крайният срок е 30 юли. В област Добрич..

публикувано на 24.07.24 в 12:19

Търсят директор на дирекция "Информационно и административно обслужване" в Общината

Община Варна обявява конкурс за директор на дирекция "Информационно и административно обслужване". Минималните изисквания към кандидатите за заемане на длъжността са: степен на завършено образование – магистър в професионална област математика и информатика, стопански науки или технически науки. Необходим е още 4 години професионален опит или придобит..

публикувано на 24.07.24 в 11:50