Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Ангел Кунчев: Ешерихия коли в Кранево няма, замърсените води са само около скъсаната тръба

Снимка: БГНЕС

В Кранево няма ешерихия коли, а отклонение е установено само на 100-200 метра около скъсаната тръба от аварията на тръбопровода в прибойната зона на плаж Кранево-централен. Това коментира пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Два пъти месечно се вземат проби от всички плажове, а при нужда се увеличава броят на изследванията, допълни той. 

Доц. Кунчев разкритикува заглавия от типа "Ешерихия коли по Българското Черноморие", които по думите му всяват излишен смут. 

"Ние сме някакви странни хора, които с особен ентусиазъм, с особена злоба, се опитваме да оплюем нашето си. Ешерихия коли даже и в Кранево няма. Единствената малка разлика, която видяхме при една от пробите, макар че са взимани три пъти, беше известно повишаване на ентерококите. Което е очаквано, тъй като естествено прекъсването на тази тръба и изливането на водите могат да замърсят в известна степен. Това го установяваме само около тръбата и то на някакви 100-200 метра около нея, не става въпрос дори за целия плаж, не говорим въобще за плажовете във Варна, в Албена, които нямат никакви отклонения. На това да излезеш със заглавие "Ешерихия коли по Българското Черноморие" е безумно", категоричен е главният здравен инспектор.

90 % от летните вируси идват от храната и от неизмити ръце, коментира още доц. Кунчев. Според него морската вода няма как да доведе до летни инфекции и вируси. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ИТН връща мандата на президента

Днес партия "Има такъв народ" връща неизпълнен третия мандат за съставяне на редовно правителство.  Конституцията предвижда президентът да насрочи  нови избори в двумесечен срок, да назначи  служебен премиер и предложен от него служебен кабинет, след като проведе консултации с парламентарните групи.  Румен Радев решава кой да е служебен..

публикувано на 05.08.24 в 06:38

Адресите без ток на 5 август

На 05.08.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – част от м-ст Прибой, електрозахранена от ТП 1621. В периода 05.08.2024 - 09.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности..

публикувано на 05.08.24 в 05:49
Есенно море, ноември

Седмицата започва с променлива облачност

Утрото в понеделник ни посреща със сутрешна прохлада и лек вятър. Днес ще има променлива облачност, по-значителна след обяд. Главно тогава на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от изток и североизток, който привечер ще се преориентира от изток и югоизток. Максимални температури между 26° и 31°, за..

публикувано на 05.08.24 в 05:47

Путин предложи хуманитарна помощ на Северна Корея

Руският президент Владимир Путин предложи хуманитарна помощ на Северна Корея за справяне с щетите от скорошните наводнения, предаде Асошиейтед Прес, цитирайки местни медии. Путин изрази своето „дълбоко съчувствие и подкрепа“ на севернокорейския лидер Ким Чен-ун и изрази готовността си да предостави незабавна помощ при бедствия, за да помогне на Северна..

публикувано на 04.08.24 в 17:05

Заради чума по преживните животни в Гърция и Румъния, от утре ще има дезинфекция за автомобили на всички гранични пунктове

Дезинфекция на всички гранични пунктове ще бъде въведена за автомобили от утре заради усложнената епидемична обстановка основно в Гърция и Румъния, както и заради многото регистрирани заболявания на чума по дребните преживни животни. Това съобщи директорът на БАБХ д-р Светлозар Патарински. За мярката страната ни е информирала по..

публикувано на 04.08.24 в 16:55

Държавата с мерки по границите ни срещу навлизането на чума по животни

От утре по всички гранични пунктове на България с други държави се въвежда дезинфекция заради риска от навлизане на заболяването чума по дребните преживни животни, това каза пред журналисти в Кърджали изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Светлозар Патарински. Заедно със заместник-министъра на земеделието и храните..

публикувано на 04.08.24 в 16:04
Слави Трифонов

ИТН ще върнат мандата за съставяне на правителство, отиваме на нови извънредни парламентарни избори тази есен

ИТН връща мандата, отиваме за седми път на избори в последните три години. Това стана ясно днес следобед, след пост във фейсбук на лидера на ИТН Слави Трифонов."Всички видяхте какво се случи през последната седмица. Случи се буквално пред очите ви. Президентът връчи третия проучвателен мандат на ИТН и ние напълно открито и отговорно се..

публикувано на 04.08.24 в 15:46